Pri izraelskom raketovom útoku utrpeli pri Tartuse zranenia dvaja ľudia, tvrdí Sýria

Najmenej dvaja civilisti utrpeli zranenia pri dnešnom izraelskom raketovom útoku na dedine južne od sýrskeho prístavu Tartús. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedli sýrske štátne médiá s odvolaním sa na vyhlásenie sýrskej armády. Izraelská armáda ako vždy v týchto prípadoch informáciu nekomentovala.

02.07.2022 09:51
debata (49)

Sýrska tlačová agentúra SANA dnes uviedla, že Izraelčania vypálili zo severnej oblasti od hraníc s Libanonom rakety na niekoľko fariem v dedine, ktorá leží južne od Tartúsu. Okrem materiálnych škôd utrpeli zranenia dvaja ľudia, vrátane jednej ženy.

Išlo o prvý útok od 10. júna, keď bombardovanie na dva týždne vyradilo z prevádzky medzinárodné letisko v Damasku. Medzinárodné médiá útok pripisujú Izraelu, ktorý ale svoje vojenské operácie v Sýrii obvykle nekomentuje, a neurobil tak ani dnes.

Izrael za posledné roky podnikol stovky raketových útokov proti cieľom v Sýrii, k týmto operáciám sa však nehlási. Priznáva ale, že útočí na základne milícií napojených na Irán, ako je napríklad libanonské militantné hnutie Hizballáh. Táto skupina bojuje v 11 rokov trvajúcej vojne v Sýrii na strane sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Iránsku prítomnosť pri svojich hraniciach Izrael považuje za úplne neprijateľnú a kvôli nej považuje útoky na infraštruktúru a zbrane svojho úhlavného nepriateľa na sýrskom území za opodstatnené.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sýria