Žralok v egyptskom letovisku Hurghada smrteľne zranil 68 ročnú Rakúšanku

Žralok v egyptskom prímorskom rezorte Hurghada napadol a smrteľne zranil ženu z Rakúska. Šesťdesiatosemročnej žene sa aj so zraneniami podarilo doplávať späť na breh, cestou do nemocnice ale utrpela infarkt. Informovala o tom agentúra APA, podľa ktorej piatkovú smrť rakúskej občianky v Egypte dnes potvrdilo rakúske ministerstvo zahraničia.

02.07.2022 18:07 , aktualizované: 18:38
debata (32)

Žralok podľa miestnych médií meral zhruba dva metre, žene odhryzol ruku a nohu v zátoke južne od Hurghady. Žena podľa rakúskeho bulvárneho denníka Kronen Zeitung plávala v čase napadnutia v oblasti vyhradenej pre plavcov a ohraničenej bójami. Na nohách mala plavecké plutvy.

Útoku podľa webu britského bulvárneho denníka Daily Mail prizeralo z brehu množstvo turistov. Miestne úrady pláž a okolitú oblasť po incidente na tri dni uzavreli.

Žena podľa rakúskeho ministerstva zahraničia pochádzala z Tirolska. Rakúske veľvyslanectvo v Egypte je v kontakte s jej rodinou aj miestnymi úradmi. APA s odvolaním sa na ďalšie médiá píše, že Rakúšanka bola vydatá za Egypťana a žila neďaleko miesta nešťastia.

Agentúra APA uviedla, že celosvetové štatistiky za minulý rok evidujú 73 prípadov napadnutia človeka žralokom. Deväť ľudí na následky zranení zomrelo. Najviac prípadov zaznamenali v USA a v Austrálii.

V Egypte sú prípady napadnutia žralokom skôr výnimočné. V Červenom mori, pri ktorom letovisko Hurghada leží, žije viac ako 40 druhov žralokov; niektorí z nich môžu spôsobiť smrteľné zranenia. Napríklad v októbri 2020 pripravil žralok pri egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch o ruku dvanásťročného ukrajinského turistu a egyptského sprievodcu o nohu. V roku 2018 zomrel v egyptskom letovisku Marsá Alam český turista, ktorého napadol žralok.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #útok žraloka