130. deň: Dobytie kľúčového mesta Lysyčansk znamená pre Moskvu prielom

Dobytie kľúčového mesta Lysyčansk znamená pre Moskvu prielom, mesto poslúži ruským vojskám ako základňa pre ďalší postup, zhodujú sa zahraničné médiá. Stiahnutím ukrajinských jednotiek z mesta bitka o Donbas ani zďaleka nekončí, pád Lysyčansku naopak Rusko posúva bližšie k prevzatiu kontroly nad celým regiónom - jednému z cieľov, ktoré si Moskva na začiatku invázie vytýčila.

03.07.2022 06:15 , aktualizované: 21:51
Rusko, Ukrajina, vojna Foto: ,
Ukrajinskí vojaci na frontovej línii blízko Charkova, v sobotu 2. júla 2022.
debata (674)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 130. deň
  • Rusi prvýkrát prekročili rieku Severný Donec zo severu
  • Ukrajinci sa zrejme stiahli z Lysyčanska, tvrdí americký inštitút
  • Hraničnými priechodmi prešlo v sobotu 3440 ľudí z Ukrajiny
  • Šojgu: Ruské sily obsadili Lysyčansk a celú Luhanskú oblasť, Ukrajina to poprela
mier-ukrajine-2

VIDEO: Železná opona II. Takto sa Poliaci oddelili od Bielorusov.

Video

21:51 Dobytie kľúčového Lysyčanska znamená pre Moskvu prielom, mesto poslúži ruským vojskám ako základňa pre ďalší postup, zhodujú sa zahraničné médiá. Stiahnutím ukrajinských jednotiek z mesta bitka o Donbas ani zďaleka nekončí, pád Lysyčanska naopak Rusko posúva bližšie k prevzatiu kontroly nad celým regiónom – jednému z cieľov, ktoré si Moskva na začiatku invázie vytýčila.

Moskva dnes oznámila, že jej sily východoukrajinský Lysyčansk plne ovládli, a získali tak pod kontrolu celú Luhanskú oblasť. Ukrajinský generálny štáb následne podľa ruskojazyčného servera BBC potvrdil, že sa ukrajinské jednotky z mesta stiahli, hoci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ešte krátko predtým tvrdil, že boje o mesto pokračujú. Priznal ale tiež, že ukrajinské jednotky nemajú v Lysyčansku prevahu.

Stiahnutie ukrajinských síl, ktorému predchádzali dlhé týždne urputných bojov, pre Moskvu viac ako štyri mesiace od začiatku invázie znamená zásadný prielom, píše agentúra AFP. Dobytie tohto mesta uvoľnilo ruskej armáde cestu k postupu na západ k mestám Kramatorsk a Slovjansk, kde dnes podľa ukrajinských úradov zahynulo pri silnom ostreľovaní najmenej šesť ľudí.

Pokiaľ Lysyčansk naozaj padne, uviedol korešpondent BBC pred vyhlásením ukrajinského generálneho štábu, „samozrejme to nebude znamenať koniec bojov na Donbase“. Ukrajina má stále pod kontrolou veľké mestské časti v susednej Doneckej oblasti. Ukrajinské sily pripravujú nové obranné línie medzi Bachmutom a Slovjanskom, ktoré ale Rusi tiež silne ostreľujú, uvádza korešpondent. Hlavnou otázkou teraz je, či si Rusi udržia súčasné tempo ofenzívy, alebo sa Ukrajincom podarí ich spomaliť – alebo rovno zastaviť.

19:48 Zomrel ruský vedec Dmitrij Kolker, ktorého tento týždeň na Sibíri zadržala ruská tajná služba FSB a odviezla do Moskvy, hoci bol v poslednom štádiu rakoviny. Kolkerov právny zástupca to dnes povedal agentúre Reuters. Vedca FSB podozrievala z vlastizrady.

„Zomrel včera (v sobotu). Zajtra kvôli jeho zadržaniu podáme sťažnosť,“ povedal právny zástupca päťdesiatštyri­ročného vedca Alexander Fedurov.

18:09 Moskva obvinila v nedeľu západné krajiny z toho, že bránia mierovým rokovaniam s Ukrajinou a tak predlžujú vojnu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

„Teraz je ten čas, keď západné krajiny vsádzajú všetko na pokračovanie vojny“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre reláciu ruskej štátnej televízie odvysielanú v nedeľu.

Podľa Peskova západné krajiny pod vedením Spojených štátov nedovolia Ukrajine „ani myslieť, ani hovoriť, ani diskutovať o mieri“. Hovorca Kremľa takto podľa agentúry DPA narážal na vyjadrenia niektorých západných politikov, ktorí uviedli, že nechcú Ukrajinu tlačiť do mierových rozhovorov.

Peskov je však presvedčený, že k rokovaniam nakoniec aj tak dôjde. Na to, aby bol dosiahnutý mier však musí Ukrajina akceptovať ruské požiadavky, ktoré zahŕňajú uznanie polostrova Krym za ruské územie a odtrhnutie Doneckej a Luhanskej oblasti, cituje Peskova DPA.

17:32 Šesť ľudí zahynulo v nedeľu pri raketovom útoku na východoukrajinské mesto Sloviansk, oznámili miestne úrady. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

„Išlo o najintenzívnejšie ostreľovanie Slovianska salvovými raketometmi. Bolo počuť 15 odpalov. Je tu veľa mŕtvych a ranených,“ uviedol starosta Slovianska Vadym Ľach na sociálnej sieti Facebook.

Teťana Ignatčenková, hovorkyňa Doneckej oblastnej správy, pod ktorú Sloviansk spadá, neskôr pre ukrajinské médiá uviedla, že pri útoku zahynuli šiesti ľudia a 15 utrpelo zranenia.

Ignatčenková znovu vyzvala miestnych obyvateľov, aby túto oblasť opustili, pretože frontová línia je len niekoľko kilometrov od nich.

16:20 Česká ministerka obrany Jana Černochová navštívila v sobotu bez akéhokoľvek verejného oznámenia Ukrajinu. Prišla do Ternopilskej oblasti, kde si spoločne s miestnymi predstaviteľmi uctila pamiatku padlých československých legionárov pri príležitosti 105. výročia bitky pri Zborove.

Informáciu priniesla tlačová agentúra Ukrinform a spätne o ceste informovala aj samotná ministerka.

Černochová po návrate z Ukrajiny uviedla, že návštevu pamätníka bitky pri Zborove mala v pláne už pred začiatkom vojny, ktorú proti Ukrajine vedie Rusko. „Putinov barbarský útok bol dôvodom navyše, aby som nielen vzdala hold našim hrdinom, ale aj symbolicky podporila boj Ukrajincov proti okupantom,“ uviedla.

Jej návštevu ocenil líder ternopilskej oblastnej správy Volodymyr Tuš. „Česko je solidárne s Ukrajinou. Návšteva našej oblasti delegáciou Českej republiky na čele s ministerkou obrany Janou Černochovou je toho ďalším dôkazom,“ vyhlásil.

14:46 Mesto Lysyčansk na východe Ukrajiny nie je pod „úplnou kontrolou“ ruských síl. Hovorca ukrajinského ministerstva obrany Jurij Sak tak reagoval na tvrdenie Moskvy, že mesto obsadili ruskí vojaci. TASR správu prevzala od britskej stanice BBC.

Sak však zároveň pripustil, že situácia v meste bola „už dlhší čas veľmi napätá“ a ruské pozemné sily útočili „nepretržite“.

„Pre Ukrajincov je hodnota ľudského života najvyššou prioritou, takže niekedy môžeme ustúpiť z určitých oblastí, aby sme ich v budúcnosti mohli znovu získať,“ dodal.

12:16 Ruské sily obsadili mesto Lysyčansk a celú Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny, oznámil v nedeľu ruský minister obrany Sergej Šojgu. TASR správu prevzala od agentúry AP a AFP.

„Sergej Šojgu informoval vrchného veliteľa ozbrojených síl Ruskej federácie Vladimira Putina o oslobodení Luhanskej ľudovej republiky,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Rezort obrany vo vyhlásení dodáva, že ruským silám sa podarilo získať kontrolu nad mestom Lysyčansk i nad niekoľkými priľahlými obcami. „Celková plocha oslobodeného územia dosahuje 182 štvorcových kilometrov,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Agentúra AP však upozorňuje, že Ukrajina zatiaľ k situácii v Luhanskej oblasti neposkytla najnovšie informácie.

10:44 Hraničnými priechodmi prešlo v sobotu na Slovensko 3440 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 700 mužov, 1994 žien a 746 detí. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

O dočasné útočisko požiadalo päť žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 4565 osôb.

„Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo šesť policajtov, 14 hasičov, 85 colníkov, 86 vojakov, 19 dobrovoľníkov, jeden duchovný a sedem zamestnancov migračného úradu,“ priblížila Eliášová.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od začiatku vojny na Ukrajine, je 572 112. Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. marca je 83 986. Počet ľudí, ktorí odišli zo Slovenska na Ukrajinu od vypuknutia vojny, je 322 175.

10:10 Ukrajinské ozbrojené sily vyradili z prevádzky ruskú vojenskú základňu v okupovanom meste Melitopol na juhu krajiny. Oznámil to dnes melitopoľský starosta Ivan Fedorov. Moskvou dosadený predstaviteľ Jevhen Balyckyj následne uviedol, že mesto zasiahli ukrajinské strely, ale že nikoho nezabili ani nezranili, informovala agentúra Reuters.

„O tretej hodine (02:00 SELČ) ao piatej hodine (04:00 SELČ) zasiahlo viac ako 30 striel výhradne vojenskú základňu,“ uviedol vo videu na komunikačnej platforme Telegram Fedorov, ktorý sa v súčasnej dobe nachádza na území ovládanom Ukrajinou. Dodal, že úder základňu „vyradil z prevádzky“.

Ukrajinským obranným jednotkám sa tiež v sobotu pri Melitopole podarilo vykoľajiť ruský obrnený vlak prevážajúci muníciu, uviedol Fedorov.

8:31 Ukrajinské ozbrojené sily sa pravdepodobne zámerne stiahli z Lysyčanska v Luhanskej oblasti na východe zeme, čo v sobotu vedlo k tomu, že mesto obsadilo ruské invázne jednotky. Vo svojej najnovšej analýze o vývoji ruskej invázie na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre výskum vojny (ISW). Ruské sily zrejme v najbližších dňoch podľa neho získajú kontrolu nad ostatnými časťami Luhanskej oblasti.

Ukrajinskí vojenskí predstavitelia verejne neoznámili stiahnutie vojsk, ale ani neinformovali o žiadnych obranných bojoch v okolí Lysyčanska, tvrdia analytici amerického inštitútu.

Hovorca ukrajinskej Národnej gardy Ruslan Muzyčuk odmietol správy o obkľúčení Lysyčansku ruskými silami, ale tieto popretia sú podľa ISW pravdepodobne zastarané alebo mylné.

Lokalizačné zábery ukázali, ako sa ruské sily uvoľnene prechádzajú po štvrtiach na severe a juhovýchode Lysyčanska, čo naznačuje, že v sobotu nezostali v meste žiadni ukrajinskí obrancovia, alebo ich bolo len málo, píše Inštitút pre výskum vojny.

VIDEO: Čečenci od Kadyrova zverejnili, ako oslavujú víťazstvo v uliciach Lysyčanska.

Video

7:21 Príslušníci ukrajinskej štátnej pohraničnej služby v sobotu oznámili, že v Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny našli pevný disk, na ktorom sa nachádzali údaje o ruskej armáde, informovala televízna stanica Sky News. Ukrajinská pohraničná služba uviedla, že na pevnom disku sa nachádzali súbory vo veľkosti približne 100 gigabajtov. Obsahovali zoznam príslušníkov ruskej jednotky protivzdušnej obrany vrátane ich biografických údajov a podrobností o ruských zbraniach a vojenských cvičeniach.

Podľa Sky News boli niektoré dokumenty na disku označené ako „tajné“. „Ukrajinské orgány teraz disponujú fotografiami, charakteristikami, kópiami cestovných dokladov a iných dokumentov ruských útočníkov,“ uviedla ukrajinská pohraničná služba.

7:04 V ruskom Belgorode, ktorý sa nachádza v blízkosti hraníc s Ukrajinou, zaznela séria explózií. Informovali o tom v noci na nedeľu médiá s odvolaním sa na gubernátora Belgorodskej oblasti Vjačeslava Gladkova. Ten neskôr uviedol, že zomreli traja ľudia a ďalší štyria sú ranení. Vo svojej poslednej správe o situácii v meste však nespresnil, čo sa stalo, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Gladkov najprv podľa agentúry TASS informoval o „sérii hlasných zvukov“, horiacom súkromnom dome a troch ranených v meste. Príčiny havárie sa vyšetrujú, podľa šéfa regiónu pravdepodobne zafungoval systém protivzdušnej obrany.

Explózie z mesta hlásili aj svedkovia, podotkla BBC, podľa ktorej sa na sociálnych sieťach objavili zábery, ktoré údajne ukazujú stopy práce protivzdušnej obrany, napísala BBC. Videozábery z Belgorodu zverejnil tiež server Kommersant. Neskôr Gladkov na telegrame oznámil, že v meste je čiastočne poškodených 11 bytových budov a tiež najmenej 39 súkromných domov, z ktorých päť je zničených úplne. "Čo sa týka zranených: V tejto chvíli sú štyria (.. 2000.) V súčasnosti sú informácie o troch mŕtvych, "dodal gubernátor. Agentúra Reuters poznamenala, že Gladkovove tvrdenia nemohla nezávisle overiť.

Kommersant poznamenal, že od začiatku ruskej „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine, ako Moskva nazýva svoju inváziu do susednej krajiny, úrady z Belgorodskej oblasti niekoľkokrát hlásili explózie alebo ostreľovanie zo strany Ukrajiny.

Rusko už skôr napríklad obvinilo Ukrajinu z útoku na sklad paliva v Belgorode a tiež z ostreľovania niekoľkých dedín, ktoré sa nachádzajú pri hranici. Ukrajinskí predstavitelia zodpovednosť za tieto útoky odmietali, alebo ich nechceli komentovať. Kyjev sa nevyjadril ani k týmto správam z Belgorodu.

6:15 Proruské sily obkľúčili ukrajinské mesto Lysyčansk, oznámil v sobotu podľa ruskojazyčného servera BBC čečenský vodca Ramzan Kadyrov. Ukrajinská armáda následne uviedla, že sa o mesto v Luhanskej oblasti tvrdo bojuje, je však stále pod ukrajinskou kontrolou a nie je v obkľúčení, napísala agentúra AFP. Podľa poradcu ukrajinského prezidenta sa o osude mesta rozhodne počas dvoch nasledujúcich dní.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč v sobotu podľa agentúry AP uviedol, že ruské invázne sily prvýkrát prekročili zo severu rieku Severný Donec, ktorá oddeľuje Lysyčansk od Severodonecku. Vznikla tak podľa neho „ohrozujúca“ situácia. Zatiaľ sa ruské sily nedostali do centra mesta, ale o jeho osude sa rozhodne počas dvoch nasledujúcich dní, dodal Arestovyč.

„Je to určite hrozba. Uvidíme. Nevylučujem akýkoľvek výsledok, viac budeme vedieť o deň – dva,“ vyhlásil Arestovyč. Dodal, že ak Lysyčansk padne, bude to pre ruskú armádu strategická nevýhoda, keďže sa následne bude musieť sústrediť na dobytie šiestich veľkých miest v Donbase. Bojová línia sa tak podľa neho natiahne a pre ruské jednotky bude ťažšie pokračovať v ofenzíve.

Lysyčansk je posledné veľké mesto v malej časti Luhanskej oblasti, ktorú doposiaľ ruské a proruské sily neobsadili. Jednotky Moskvy minulý týždeň po dlhých bojoch a obliehaní dobyli susediaci Severodonec.

Lysyčansk obkľúčili vojaci proruských republík a čečenské jednotky, napísal Kadyrov na telegrame. Proruské sily sú podľa neho už aj v meste. Proruské médiá potom následne zverejnili video, na ktorom sú podľa nich vojaci samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LNR), ktorí v Lysyčansku vyvesujú červenú vlajku, zrejme vlajku Sovietskeho zväzu. Pôvod videa nie je možné nezávisle overiť.

O obkľúčení Lysyčansku následne podľa agentúry TASS hovoril aj predstaviteľ armády LNR. Zástupca proruskej separatistickej Luhanskej ľudovej republiky Rodion Mirošnik podľa Reuters v ruskej televízii povedal, že „Lysyčansk je pod kontrolou“, ale zatiaľ nebol „oslobodený“.

„V okolí Lysyčansku zúria boje. Mesto ale našťastie nie je v obkľúčení a je pod kontrolou ukrajinskej armády,“ tvrdí hovorca ukrajinskej Národnej gardy. O bojoch v okolí mesta na brehoch rieky Severný Donec v sobotňajšej rannej zvodke hovoril aj ukrajinský generálny štáb.

674 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine