Po zosuve ľadovca v talianskych Alpách zostalo niekoľko obetí a zranených. Patrájú aj po štyroch Čechoch

Osem ľudských životov si vyžiadal kolaps ľadovca na hore Marmolada v talianskych Alpách. Ďalších niekoľko ľudí utrpelo zranenia, keď ich strhla lavína, ktorú vyvolalo zrútenie ľadovca. Pokračuje tiež pátranie po nezvestných osobách, ktorých je podľa štátnej televízie RAI 15. Pátracie úsilie však komplikujú búrky, pričom v dôsledku jednej museli odkloniť aj vrtuľník s premiérom Mariom Draghim.

03.07.2022 17:38 , aktualizované: 04.07.2022 15:50
Taliansko Alpy Marmolada vrch ľadovec Foto: ,
Ľadovec v talianskych Alpách neďaleko Trenta, ktorého veľký kus sa v nedeľu 3. júla 2022 uvoľnil.
debata (3)

Jedna z obetí nedeľného zosuvu ľadovca v talianskych Alpách je z Česka, napísali denník Il Messaggero a agentúra AGI. Počet mŕtvych vzrástol na osem, napísal denník La Repubblica, podľa ktorého sa tiež našli štyria nezvestní. Nie je jasné, aké sú národnosti.

Z obetí sa podarilo identifikovať štyroch, z toho traja sú Taliani. Podľa skorších informácií agentúry ANSA sú medzi nezvestnými aj štyria Česi. České ministerstvo zahraničia ale zatiaľ informácie talianskych médií o českých obetiach či nezvestných nemôže potvrdiť.

Medzi nezvestnými boli popri spomínanej štvorici Čechov tiež 11 Talianov, traja Rumuni a po jednom človeku z Rakúska a Francúzska, napísala predtým agentúra ANSA. Štyria z nich sa už podarilo nájsť, sú v bezpečí, talianske médiá však nespresnili, či ide o Talianov alebo cudzincov.

Pri zosuve ľadovca na hore Marmolada bolo zranených najmenej osem ľudí, z toho dvaja ľudia pochádzajúci z Nemecka sú na jednotke intenzívnej starostlivosti. Agentúra ANSA ďalej píše o piatich zranených Talianoch, stav dvoch z nich je vážny.

Pozemní záchranári boli v nedeľu večer kvôli možnému ďalšiemu zosuvu ľadovca z miesta odvolaní, päť nasadených helikoptér pátralo ďalej. Cez noc pátranie pokračovalo s pomocou dronov s termokamerami. Za úsvitu záchranné tímy obnovili činnosť. „Riziko ďalších závalov je vysoké,“ povedal denníku La Repubblica Walter Cainelli, ktorý riadi miestnu horskú a speleologickú záchrannú službu.

„Stále prebiehajú kontroly majiteľov 16 áut, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú na parkoviskách v blízkosti prístupových ciest do oblasti,“ uviedla horská služba.

Na miesto už dorazili dve skupiny príbuzných obetí, ktorých telá previezli na zimný štadión v obci Canazei, kde bola zriadená smútočná sieň. V Canazei sa tiež nachádza operačné stredisko koordinujúce pátracie akcie po nezvestných.

Je to „nepredstaviteľná katastrofa, taký masaker, že bude ťažké určiť presnú totožnosť obetí, pretože telá boli roztrhané“ prúdom ľadu a kameňov, oznámili agentúre ANSA vyšetrovatelia.

„Počuli sme hluk, ako keď veľmi silno prší, otočili sme sa a videli šesť alebo sedem ľudí, ktorí začali utekať, aby unikli, ale veľmi rýchlo dorazila čierna vlna a všetko zasypala,“ povedal v rozhovore so stanicou Tgr Rai Trentino žena, ktorá sa na horu vydala so svojím mužom. "Boli tam horskí lídri, ktorí nás o chvíľu upokojili a zavolali záchranárov. Povedali nám, čo máme robiť, "dodala.

„Niečo také som na Marmolade ešte nevidel. Nebola to obvyklá zimná lavína, druhý alebo tretí stupeň; to bola príroda. Ak by sme chceli urobiť porovnanie so stavbou, mohli by sme hovoriť o zlyhaní konštrukcie, "povedal agentúre ANSA jeden zo záchranárov. "Je jasné, že ide o meteorologickú záležitosť, ktorú nedokážu predpovedať ani tí najlepší sprievodcovia,“ do­dal.

Na vrchole Marmolady, ktorá je s 3343 metrami nad morom najvyššou horou Dolomitpv, bol v sobotu nameraný teplotný rekord desať stupňov Celzia. „To je extrémne teplo,“ povedal talianskej štátnej televízii RAI alpský záchranár Walter Milan. „Je to niečo úplne mimoriadne,“ doplnil.

Carlo Budel z chaty Capanna Punta Penia hovoril na instagrame o „najhoršom možnom čase a dni, keď sa ten kus mohol uvoľniť“. Krátko popoludní sa v letnú nedeľu na obľúbenom masíve nachádzalo množstvo horolezcov. Budel požiadal všetkých alpinistov, aby až do odvolania na Marmoladu nechodili. „Držte sa od tohto ľadovca čo najďalej,“ varoval turistov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #ľadovec #Lavína #talianske Alpy