V priemyselnom Lysyčansku v minulosti drvivo víťazil proruský Janukovyč

Vizitka ukrajinského mesta Lysyčansk. Ukrajinský generálny štáb a neskôr aj prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu potvrdili stiahnutie ukrajinských síl z mesta.

04.07.2022 09:43
Ukrajina, Rusko, vojna na ukrajine, Lysyčansk Foto: ,
Žena kráča okolo zničenej budovy po ruskom ostreľovaní v meste Lysyčansk, v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.
debata (44)

Lysyčansk bol posledným veľkým mestom, ktoré ukrajinská armáda držala v Luhanskej oblasti na východe krajiny. Mesto leží zhruba sto kilometrov od Luhanska a nachádza sa na pravom brehu rieky Severný Doneck. Má necelých 100 000 obyvateľov a s o niečo väčším mestom Severodoneck, ktorý ruské jednotky dobyli 25. júna, tvoria dvojmesto, rozdelené riekou Severný Doneck. Všetky tri mosty, ktoré obe mestá spájali, Rusi zničili.

Pred vojnou tvorili podľa odhadov 67 percent obyvateľov Ukrajinci, vyše 30 percent potom Rusi. Jazykovo tam dominuje ruština.

Rusko, vojna na Ukrajine, Ukrajina Čítajte viac 131. deň: Rusi dobyli Lysyčansk, na Haďom ostrove opäť veje ukrajinská vlajka

V prezidentských voľbách v rokoch 2004 a 2010 v meste získal vyše 90 percent hlasov proruský kandidát Viktor Janukovyč, ktorý bol zástancom úzkej spolupráce krajiny s Moskvou a ktorého rozhodnutie o zastavení integrácie s EÚ a primknutí k Rusku z novembra 2013 priviedlo Ukrajinu ku krvavým protestom a v roku 2014 k ruskej anexii Krymu a začatiu bojov na východe Ukrajiny medzi proruskými separatistami podporovanými Moskvou a ukrajinskou armádou.

Lysyčansk je jedným z hlavných priemyselných centier Donbasu, čo je označenie Doneckej uhoľnej panvy, rozsiahleho ťažobného a priemyselného regiónu na východe Ukrajiny. Ležia v ňom aj samozvané proruské štáty Donecká a Luhanská ľudová republika, ktoré Moskva uznala na konci februára. Inváziu na Ukrajinu Rusko začalo o dva dni neskôr práve pod zámienkou pomoci povstaleckým republikám, útočiť však Moskva začala aj v iných častiach Ukrajiny a hovorila o „demilitarizácii a denacifikácii“ krajiny.

Žena kráča okolo zničenej budovy po ruskom...
Žena reaguje pri zničenej budove po ruskom...
+2Záchranári a miestni obyvatelia vyťahujú mŕtve...

V roku 1938 bola jedna z najstarších osídlených lokalít Donbasu (ako rok založenia sa uvádza rok 1710) vyhlásená za mesto. V rokoch 1942 a 1943 o Lysyčansk tvrdo bojovali sovietska a nemecká armáda, mesto bolo oslobodené od nacistov v septembri 1943. Meno Lysyčansk a vojnové udalosti s ním spojené zaujali aj českého básnika Františka Hrubína. Hrubínova báseň o Lysyčansku bola publikovaná v autorovej slávnej zbierke Nesmierny krásny život.

Pri pôvodne kozáckej osade boli už v 18. storočí objavené ložiská čierneho uhlia. Súčasne tam začal prekvitať aj chemický, metalurgický a strojársky priemysel. Mesto zažilo niekoľko vojen medzi kozákmi a cárskym vojskom. V súčasných hraniciach sa mesto ustanovilo v 60. rokoch 20. storočia. V centre konfliktu medzi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatistami podporovanými Moskvou sa Lysyčansk ocitol už v roku 2014, napokon zostal pod kontrolou Kyjeva.

Do mesta sa v roku 2014 pre vojnu na východe Ukrajiny presunula z Alčevska Donbaská štátna technická univerzita.

Tento rok v máji gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj oznámil, že v masovom hrobe v tomto meste bolo nájdených 150 tiel zabitých civilistov.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine