Putin nariadil pokračovať v ofenzíve na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi, aby ruské jednotky pokračovali v ofenzíve na Ukrajine po tom, čo ovládli celú Luhanskú oblasť. V pondelok o tom informovala agentúra AFP.

04.07.2022 14:15
Rusko Ukrajina vojna uarus armáda Putin... Foto: ,
Na snímke vľavo ruský prezident Vladimir Putin a vpravo ruský minister obrany Sergej Šojgu počas stretnutia v Kremli v Moskve v pondelok 4. júla 2022.
debata (136)

„Vojenské jednotky, vrátane skupín Východ a Západ, musia plniť svoje úlohy podľa predtým schválených plánov,“ povedal Putin Šojguovi, pričom vyjadril nádej, že všetko pôjde tak, ako doteraz v luhanskej operácii.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

Šojgu v pondelok na stretnutí s Putinom informoval, že operácia na prevzatie kontroly nad Luhanskou oblasťou sa v nedeľu „zavŕšila oslobodením jedného z najväčších miest Luhanskej ľudovej republiky – mesta Lysyčansk“.

Minister dodal, že ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú v tzv. špeciálnej vojenskej operácie, ako Moskva označuje svoju inváziu na Ukrajinu.

Ukrajina Rusko vojna na ukrajine Čítajte viac AP: Ukrajinskí vojaci opisujú boje na východnom fronte ako peklo na zemi

Šojgu na stretnutí s Putinom informoval, že momentálne prebieha odmínovanie Lysyčanska a jeho okolia, prepravujú tam dodávky humanitárneho materiálu a poskytuje sa zdravotná pomoc civilistom.

Podľa agentúry Reuters Putin zablahoželal ruským vojakom k „oslobodeniu“ Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

Na stretnutí so Šojguom, ktoré vysielala aj ruská televízia, Putin povedal, že jednotky zapojené do operácie na dobytie Luhanskej oblasti by mali odpočívať, ale ostatné vojenské jednotky by mali pokračovať v boji.

Rusko, vojna na Ukrajine, Ukrajina Čítajte viac 131. deň: Rusi dobyli Lysyčansk, na Haďom ostrove opäť veje ukrajinská vlajka

Agentúra Reuters označila ovládnutie Luhanskej oblasti ruskými jednotkami za významný míľnik vo vojenskom ťažení Moskvy na Ukrajine.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na pondelok v reakcii na najnovší vývoj na bojiskách povedal, že Ukrajina sa ničoho nevzdáva a územia, o ktoré prišla, získa späť vďaka taktike a dodávkam moderných zbraní. Ukrajinská armáda sa podľa neho postupne posúva vpred — tak v Charkovskej oblasti, ako aj v Chersonskej oblasti i na mori, čoho dobrým príkladom je Hadí ostrov. „Príde deň, keď to isté povieme o Donbase,“ konštatoval Zelenskyj.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine