Chicagská polícia má v rukách strelca, ktorý mal zabíjať na Deň nezávislosti

Policajti v Highland Park na predmestí Chicaga vypátrali muža podozrivého z toho, že zastrelil šesť ľudí na sprievode k pondelkovému Dňu nezávislosti. Podľa agentúry AP to oznámil veliteľ miestnej polície. Muž je v zadržiavacej väzbe. Najmenej 25 ľudí utrpelo zranenie. Polícia už skôr uviedla, že podozrivý sa volá Robert E. Crimo III.

05.07.2022 05:42 , aktualizované: 07:02
streľba, Chicago, USA Foto: ,
Polícia prehľadáva oblasť Highland Parku na predmestí Chicaga po streľbe, počas ktorej zabil strelec šesť ľudí.
debata (5)

Agentúra Reuters napísala, že pondelkový sprievod, ktorý mal byť občianskym výrazom vlastenectva, sa kvôli vyčíňaniu strelca útočiaceho zo strechy pre mnoho rodín zvrhol v chaos. Na sprievod sa prišli pozrieť stovky rodín, medzi nimi rodičia s deťmi v kočíkoch alebo na bicykloch.

Podozrivý polícii niekoľko hodín po útoku unikal. AP uvádza, že policajti odmietli zverejniť, na základe čoho Crima identifikovali ako podozrivého. Neskôr obkľúčili jeho dom. Polícia už skôr uviedla, že zabezpečila páchateľovu pušku a oznámila aj to, že jednou z jeho obetí je Mexičan.

Ide o ďalší z radu násilných udalostí s použitím strelnej zbrane. Masaker s najväčším počtom obetí v poslednej dobe spáchal 24. mája 18-ročný mladík na základnej škole v texaskom Uvalde, kde zastrelil 19 detí a dve učiteľky.

Vo Filadelfii boli zase postrelení dvaja policajti, ktorí v centre mesta dohliadali na bezpečnosť ľudí pri koncerte a ohňostroji pri príležitosti sviatku 4. júla. Sú v stabilizova­nom stave.

streľba, Chicago, Deň nezávislosti Čítajte viac Po streľbe na oslavách Dňa nezávislosti v Chicagu je šesť mŕtvych

Agentúra AP pondelkový útok označuje za jeden z tých, ktoré sa dotýkajú rituálov spájaných so životmi Američanov. Strelci v uplynulých mesiacoch zabíjali v školách, v supermarketoch, v kostoloch. Tentoraz sa masaker stal pri oslavách, pri ktorých si Američania pripomínali základy, na ktorých ich krajina stojí, a ktoré ju držia pohromade. „Je zničujúce, že oslavu Ameriky zmaril jedinečne americký mor,“ povedal J. B. Pritzker, guvernér štátu Illinois, kde Highland Park leží.

Strelec zaútočil na trase sprievodu, kde sa ľudia zišli už skôr počas dňa, aby si zaistili miesta s dobrým výhľadom. Pri streľbe sa ale – niektorí z nich viditeľne zakrvácaní, v zmätku rozprchli. Zostali po nich veci, ktoré svedčia o tom, že ich bežný deň čosi náhle narušilo: z polovice zjedené vrecko chipsov, rozsypané čokoládové sušienky, stratená detská šiltovka.

Americký prezident Joe Biden a jeho manželka Jill po pondelňajších udalostiach z Highland Park uviedli, že sú šokovaní „nezmyselným násilím spáchaným zbraňou, ktoré na tohtoročný Deň nezávislosti znovu rozsialo smútok medzi Američanmi“. Šéf americkej administratívy nedávno podpísal nový zákon o väčšej regulácii predaja a držaní zbraní. Agentúra Reuters ho označila za najvýznamnejšiu normu v tejto oblasti za posledných 30 rokov, aj keď žiadne prevratné zmeny neprináša. Biden v pondelok preto povedal, že je potrebné urobiť viac. „Boj proti epidémii, akou je násilie spôsobené strelnými zbraňami, nevzdám,“ vyhlásil šéf Bieleho domu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #streľba #Chicago