Súd v Ľvove zakázal činnosť Komunistickej strany Ukrajiny

Správny súd v Ľvove v utorok zakázal činnosť Komunistickej strany Ukrajiny. Vyhovel tak žiadosti ukrajinského ministerstva spravodlivosti, podľa ktorého predstavitelia strany podporovali proruských povstalcov na Donbase a podieľali sa na akciách, ktoré v roku 2014 viedli k ruskej anexii polostrova Krym.

05.07.2022 21:38
ZSSR / Komunizmus / Kosák / Kladivo / Foto: ,
Ilustračné foto
debata (16)

Prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal 14. mája zákon o zákaze proruských strán na Ukrajine. Zákazu podľa agentúry Unian doteraz čelilo 13 politických subjektov, vrátane donedávna parlamentných strán Opozičná platforma – Za život či Opozičný blok.

Komunistická strana Ukrajiny dlhoročného šéfa Petra Symonenka bola súdne zakázaná už v decembri 2015, a to kvôli zapojeniu niektorých jej členov do financovania výzbroje pre proruských povstalcov na východe Ukrajiny aj anexie Krymu. Kvôli pretrvávajúcim súdnym sporom však formálne naďalej existovala.

Spolu s ukrajinskou Komunistickou stranou súd zakázal aj stranu Šťastná Ukrajina podnikateľa Oleksandra Klymenka, ktorý bol v čase vlády bývalého prezidenta Viktora Janukovyča ministrom štátnych príjmov. Po Janukovyčovom zvrhnutí vo februári 2014 bol obvinený z vlastizrady a utiekol do Ruska.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #komunistická strana