133. deň: Rusi tvrdia, že zničili dva systémy HIMARS. Na rade je Sloviansk, varujú Briti

Existuje reálna možnosť, že bitka o Sloviansk bude ďalším kľúčovým bojom na Donbase, konštatovalo britské ministerstvo obrany. Ukrajinské úrady vyzvali civilistov, aby mesto opustili. Ruské sily zničili dva sklady zbraní v Doneckej oblasti, v ktorých boli aj rakety pre systém HIMARS, uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Kyjev to poprel.

06.07.2022 05:45 , aktualizované: 21:47
vojna na ukrajine Foto: ,
Dobrý večer, sme z Ukrajiny. Hlása nápis na tričku ukrajinského vojaka pri Charkove.
debata (518)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 133. deň
  • Lotyšsko opäť zavedie povinnú vojenskú službu
  • Od začiatku ruskej invázie bolo zabitých 346 detí
mier-ukrajine-2

VIDEO: Takto strieľajú Ukrajinci z amerických raketometov HIMARS. Generálny štáb ich popísal ako krásne, rýchle a presné.

Video

21:46 Obnova zničeného ukrajinského mesta Mariupol môže podľa starostu Vadyma Bojčenka trvať sedem až desať rokov, kým 220-tisíc ľudí bude bývať v slušných podmienkach. Odborníci podľa neho predbežne odhadujú náklady na obnovu infraštruktúry na viac ako 14 miliárd dolárov, no toto číslo môže ešte narásť po zaznamenaní všetkých škôd. Na telegramovom konte mariupolskej mestskej rady Bojčenko uviedol, že viac ako 1 350 výškových budov a 40 % súkromných domov v meste bolo dosiaľ zničených alebo poškodených ruskou vojnou.

Európska investičná banka a veľké ukrajinské podniky už deklarovali pripravenosť pomôcť pri rekonštrukcii. Trvá i spolupráca s tímami Európskej banky pre obnovu a rozvoj, Svetovou bankou a svetovo uznávanými medzinárodnými spoločnosťami.

„Do rekonštrukčných prác sú zapojené aj partnerské mestá ako Gdansk, Varšava, Drážďany a Rotterdam, ktoré boli zničené počas druhej svetovej vojny. Očakávame, že v ‚Marshallovom pláne‘ pre Ukrajinu bude i samostatná kapitola pre Mariupol,“ vyhlásil Bojčenko, ktorý poďakoval ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a medzinárodným finančným organizáciám za ich neustálu pozornosť.

20:46 Nemecký kancelár Olaf Scholz oznámil ďalšie dodávky zbraní na Ukrajinu. Uskutočniť by sa mali v nasledujúcich týždňoch v rámci takzvanej reťazovej výmeny s viacerými partnerskými krajinami. Podrobnosti o type zbraní Scholz neuviedol, informovala agentúra DPA. Reťazová výmena znamená, že Nemecko spojencom nahradí sovietsku techniku, ktorú tieto krajiny prenechajú Ukrajine. Zbrane sovietskej výroby sa ukrajinským vojakom ovládajú ľahšie ako západné vybavenie, ktoré je pre nich nové.

O dodávkach zbraní Kyjevu rokovalo Nemecko s viacerými krajinami vrátane Česka, Grécka, Poľska či Slovinska, pripomína DPA. „Minuli sme veľa energie na to, aby to bolo,“ tvrdil Scholz v prejave v Spolkovom sneme. Realizácia dodávok bude podľa neho nasledovať vo viacerých budúcich týždňoch.

S Českom má Nemecko v tejto veci už uzavretú dohodu. V máji spolkové ministerstvo obrany oznámilo, že ČR dostane 14 tankov Leopard 2 A4 a jedno vyslobodzovacie vozidlo Leopard 2 Basis ako náhradu za 20 tankov T-72, ktoré Praha poskytla Ukrajine.

Scholz sa nevyjadril k požiadavke opozičnej konzervatívnej únie CDU/CSU, aby Nemecko bez sprostredkovateľov dodalo priamo Ukrajine 200 bojových vozidiel pechoty Fuchs.

Nemecko čelilo tvrdej kritike od niektorých spojencov, ktorí považujú nemeckú podporu Ukrajiny za príliš váhavú. Berlín spočiatku dodával len obranné zbrane, nakoniec sa ale rozhodol pre dodávky ťažkej techniky a ohlásil, že Kyjevu poskytne okrem iného samohybné protiletecké systémy Gepard. Ukrajina už dostala tiež sedem samohybných húfníc PzH 2000.

Scholz v prejave pred nemeckými poslancami opäť sľúbil poskytnúť Ukrajine dlhodobé bezpečnostné záruky, nie však v zmysle automatickej vojenskej pomoci v prípade napadnutia. O tom, ako by takéto garancie mohli konkrétne vyzerať, sa v súčasnosti rokuje s ďalšími štátmi a s Ukrajinou, uviedol sociálnodemokra­tický politik.

16:45 Generálny štáb ukrajinskej armády zrušil nariadenie, ktoré zakazovalo mužom v brannom veku opúšťať bez osobitného povolenia miesto bydliska. Informoval o tom náčelník ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj s tým, že armáda pravidlá prepracuje. Oznámenie o obmedzení pohybu osôb podliehajúcich vojenskej službe vyvolalo v spoločnosti vlnu kritiky. Prezident Volodymyr Zelenskyj sa verejne sťažoval, že s ním armáda tento krok nekonzultovala.

16:15 Ruské sily zničili sklady delostreleckej munície na východe Ukrajiny a viacero kusov ukrajinskej vojenskej techniky, uviedli agentúry DPA a Reuters, ktoré sa odvolávajú na stredajšie vyjadrenia ruského ministerstva obrany.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov povedal, že Rusko zničilo rozsiahly sklad delostreleckej munície neďaleko mesta Soledar v Doneckej oblasti. Zničených bolo 1 500 kusov delostreleckých granátov rôzneho kalibru a viac ako 100 protitankových striel „zahraničnej výroby“.

Ruské ministerstvo obrany tiež oznámilo, že ruské ozbrojené sily zničili dva raketové odpaľovacie systémy HIMARS americkej výroby, píše Reuters. Ruské sily cez víkend zničili dva sklady zbraní v Doneckej oblasti, v ktorých boli aj rakety pre systém HIMARS. Ministerstvo zverejnilo aj videozáznam, na ktorom je údajne zobrazený tento útok. Kyjev to poprel. Informácie však podľa Reuters nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

Konašenkov tiež povedal, že ruské stíhacie lietadlá Su-35 vo vzdušnej bitke nad južnou Ukrajinou zostrelili dva ukrajinské útočné vrtuľníky typu Mi-24 a stíhačku.

Foto: U.S. Army/Wikipedia
HIMARS

16:10 Nórske ministerstvo zahraničných vecí našlo riešenie pre vstup ruského tovaru na arktické súostrovie Špicbergy, známe tiež pod menom Svalbard. Tovar bol zablokovaný na základe medzinárodných sankcií voči Rusku.

Ministerstvo uviedlo, že prepravné kontajnery boli prevážané na ruských vozidlách, na ktoré sa vzťahuje zákaz. Teraz majú byť prevážané nórskymi vozidlami. „Je pozitívne, že sme našli riešenie situácie,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

16:00 Napriek masívnemu potláčaniu protivojnových protestov ruskými úradmi, niektorí Rusi vytrvalo vystupujú proti ruskej invázii na Ukrajine. A to aj tými najjednoduchšími spôsobmi, píše agentúra AP.

vojna na ukrajine Čítajte viac AP: Niektorí Rusi ďalej protestujú proti invázii, napriek strachu zo zatknutia
Moskovský tlačiar a umelec Sergej Besov drží v...
Umelkyňa a hudobníčka z Petrohradu Saša...
+2Neverte propagande, ktorú vidíte v televízii....

15:00 Bývalý ruský veliteľ a nacionalista Igor Girkin známy tiež ako Strelkov, ktorý velil bojovníkom počas konfliktu na Donbase v roku 2014 zverejnil ostrú kritiku postupu Kremľa v invázii a spochybnil význam obsadenia Lysyčanska. Urobil tak ešte pred vystúpením ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý v pondelok vyhlásil víťazstvo ruských síl v tejto oblasti. Upozornil na to vo svojej analýze americký Inštitút pre výskum vojny (ISW). Na sociálnej sieti Telegram sleduje Girkina takmer 400 000 ľudí.

Girkin naznačil, že ruské sily zaplatili príliš vysokú cenu za obmedzený zisk, a nesplnili ohlásené ciele „druhej fázy osobitnej vojenskej operácie“ (operácia na východnej Ukrajine po ústupe Ruska od Kyjeva), píše ISW. Girkin poznamenal, že ukrajinská obrana Lysyčanska bola zámerne navrhnutá tak, aby spôsobila ruským jednotkám čo najväčšie škody a vyčerpala ruskú živú silu a techniku. Naznačil, že prijatie bitky za podmienok Ukrajincov bolo podľa neho chybným krokom ruského vedenia.

„Girkinove výroky priam podkopávajú snahy Kremľa vykresliť Lysyčansk ako významné víťazstvo či bod obratu a ukazujú, že rozčarovanie medzi ultranacionalis­tickými prvkami v ruskom informačnom priestore zostáva hlboké,“ domnieva sa americký inštitút.

Girkin podľa inštitútu pravdepodobne dúfa, že využije svoje postavenie bývalého významného účastníka vojny na Donbase na to, aby Putina presvedčil na prijatie opatrení, ktoré považuje za oprávnené a nevyhnutné. Konkrétne k väčšej mobilizácii ruského obyvateľstva.

Ruské jednotky dobyli ukrajinské mesto Lysyčansk.
Na snímke poškodené obytné budovy v meste...
+2Na snímke hasiči sa snažia uhasiť požiar...

14:30 Podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev naznačil možnosť rozpútania jadrovej vojny, ak sa Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu rozhodne vyvodiť dôsledky voči Rusku za vojnové zločiny páchané na Ukrajine.

„Nápad potrestať krajinu, ktorá disponuje najväčším jadrovým arzenálom, je sám osebe absurdný,“ vyhlásil Medvedev na sociálnej sieti Telegram. Dodal, že takýto krok by znamenal potenciálne nebezpečenstvo pre celé ľudstvo.

Dmitrij Medvedev Čítajte viac Medvedev: Nápad trestať krajinu s najväčším jadrovým arzenálom je absurdný, ohrozuje to ľudstvo

14:25 Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj podľa agentúry AP poprel správy, že sa Rusku podarilo dostať plne pod kontrolu celý región. V dedinách okolo mesta Lysyčansk, z ktorého sa ukrajinskí vojaci stiahli, pokračujú ťažké boje, uviedol. „Rusi zaplatili vysokú cenu, ale ruská armáda neobsadila úplne Luhanskú oblasť. Niektoré osady boli už niekoľkokrát dobyté každou stranou,“ povedal gubernátor, podľa ktorého zostáva až 15 000 obyvateľov v Lysyčansku a 8 000 ľudí v susednom Severodonecku.

14:20 Existuje reálna možnosť, že bitka o Sloviansk bude ďalším kľúčovým bojom na Donbase, konštatovalo britské ministerstvo obrany vo svojej analýze týkajúcej sa ruskej invázie na Ukrajine.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

14:15 Bulharsko s ohľadom na protiruské sankcie Európskej únie zablokovalo bankový prevod v hodnote približne 890 000 dolárov. Peniaze mierili ruskému veľvyslanectvu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ministra financií Asena Vasileva. Sofia nedávno vyhostila 70 pracovníkov ruskej ambasády.

„Existuje bankový prevod pre ruské veľvyslanectvo, ktorý spadá priamo pod sankcie Európskej komisie. Žiadne bankové účty nie sú zmrazené,“ povedal Vasilev novinárom. Ruská diplomatická misia podľa neho požiadala o výnimku, keďže potrebovala finančné prostriedky na výplaty zamestnancov. Bulharská vláda v súčasnosti rokuje s Bruselom o tom, či od sankcií upustiť a prevod umožniť, dodal minister.

14:05 Ruské ministerstvo zahraničia poprelo správu o tureckom zadržaní ruskej nákladnej lode Žibek Žoly, ktorá podľa Kyjeva prevážala obilie ukradnuté na Ukrajine. O zadržaní plavidla informoval podľa agentúry Reuters v nedeľu ukrajinský veľvyslanec v Turecku Vasyl Bodnar.

„Podľa informácií ruského veľvyslanectva v Turecku je plavidlo v súčasnosti v kotvisku a prechádza štandardnými postupmi, vrátane fytosanitárnej kontroly,“ povedal podľa agentúry Interfax hovorca ruskej diplomacie Alexej Zajcev, podľa ktorého nejde o zadržanie plavidla.

13:45 Írsky premiér Micheál Martin navštívil v stredu vojnou zničené ukrajinské mestá Boroďanka, Buča a Irpiň v Kyjevskej oblasti. Svojou cestou na Ukrajinu chcel predseda írskej vlád prejaviť solidaritu s ukrajinskými predstaviteľmi v čase pretrvávajúcej ruskej agresie, informuje spravodajská televízia Sky News.

V Boroďanke, Buči a Irpini došlo v prvých týždňoch ruskej invázie k násilnostiam voči civilistom a vyšetrujú sa tam podozrenia zo spáchania vojnových zločinov. Tieto činy boli odhalené začiatkom apríla, keď sa ruské jednotky z Kyjevskej oblasti stiahli.

„Obyvatelia Írska stoja v tejto nemorálnej a nevyprovokovanej teroristickej vojne Ruska pri Ukrajine a jej obyvateľoch,“ vyhlásil Martin. „Bombardovanie a útoky na civilistov nie sú nič iné ako vojnové zločiny,“ poznamenal s tým, že svoju návštevu využije na to, aby podporil kroky, ktoré povedú k vyvodeniu zodpovednosti voči páchateľom týchto útokov.

13:00 Za posledný deň zabili Rusi v Doneckej oblasti piatich civilistov a ďalších 21 ich urpelo zranenia. Na sociálnej sieti Telegram to uviedol oblastný gubernátor Pavlo Kyrylenko. Z Charkova úrady po nočnom ruskom ostreľovaní hlásia jedného mŕtveho. Ukrajinská generálna prokuratúra medzitým podľa agentúry Ukrinform oznámila, že od začiatku ruskej invázie v krajine bolo zabitých 346 detí a 645 maloletých utrpelo zranenia.

12:30 Na výcvik do Spojeného kráľovstva pricestovala v týchto dňoch prvá rotácia vojakov ukrajinskej armády, oznámil britský minister obrany Ben Wallace. Neuviedol síce, koľko Ukrajincov už prišlo, celkovo by však mohlo byť v Británii vycvičených až 10 000 ukrajinských brancov. Informoval o tom v stredu denník The Guardian.

Podľa ministra Wallacea bude výcvik ukrajinských vojakov prebiehať podľa základných výcvikových programov britskej armády. Zahŕňať bude používanie zbraní, poskytovanie prvej pomoci na bojisku, poľný výcvik, hliadkovanie a právne zásady vedenia ozbrojeného konfliktu. Každý kurz bude trvať niekoľko týždňov.

„Máme ambície zvýšiť rozsah a frekvenciu takýchto kurzov v súlade s požiadavkami ukrajinskej strany,“ informoval Wallace členov britského parlamentu. Londýn podľa neho rokuje so zahraničnými partnermi, ktorí by výcvik Ukrajincov v Británii mohli podporiť vyslaním inštruktorov alebo poskytnutím potrebného vybavenia.

11:45 Európska únia sa musí pripraviť na ďalšie prerušenia dodávok plynu z Ruska, ba dokonca aj na jeho úplné odpojenie. V prejave pred poslancami Európskeho parlamentu to v stredu vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, informuje spravodajca TASR.

„Čiastočným alebo úplným znížením dodávok plynu je v súčasnosti priamo ovplyvnených 12 členských štátov. Je to zrejmé: (ruský prezident Vladimir) Putin naďalej používa energetiku ako zbraň,“ uviedla von der Leyenová. Dodala, že eurokomisia pracuje na európskom núdzovom pláne, ktorý predstaví do polovice júla. Podľa nej je pri tom potrebná koordinácia krokov na európskej úrovni. „Musíme chrániť jednotný trh, ako aj dodávateľské reťazce tohto odvetvia,“ povedala.

11:10 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že zverejnenie obsahu telefonátu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom predstavuje porušenie „diplomatickej etikety“.

„Diplomatická etiketa nepočíta s jednostranným únikom (takýchto) nahrávok,“ uviedol šéf ruskej diplomacie počas návštevy Vietnamu. Poznamenal tiež, že Moskva sa za obsah rozhovoru lídrov Francúzska a Ruska nemusí hanbiť. „Rokovania v zásade vedieme tak, aby sme sa nikdy nemali za čo hanbiť. Vždy povieme to, čo si myslíme, a sme pripravení na tieto slová reagovať a vysvetliť naše stanovisko,“ povedal.

putin macron Čítajte viac Putin Macronovi: „Pozorne ma počúvaj!“

10:45 „Okrem konvenčnej vojny vedie Rusko aj hybridnú vojnu. Úmyselne vyvoláva utečeneckú vlnu, využíva energetické suroviny ako svoju zbraň a cielenými útokmi na infraštruktúru vyvoláva potravinovú krízu,“ povedal predseda českej vlády Petr Fiala, keď v Európskom parlamente predstavoval svoju víziu na najbližších šesť mesiacov.

Ako hlavné výzvy českého predsedníctva v Rade Európskej únie spomenul infláciu, nedostupnosť energií a potravinovú krízu, pričom tieto javy spájal s ruskou vojnou proti Ukrajine.

„Tou hlavnou úlohou v nasledujúcom období bude nájsť jednotnú a silnú zhodu na takých opatreniach, ktoré negatívne dopady súčasných kríz na našich občanov čo najviac zmiernia,“ dodal.

Petr Fiala Čítajte viac Fiala: Hlavnou úlohou pre EÚ je jednotne zmierňovať dopady kríz na občanov

10:15 Britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej analýze uviedlo, že Rusko pravdepodobne pokračuje v upevňovaní svojej kontroly nad Lysyčanskom a Luhanskou oblasťou. „Na severe vyčlenilo väčšinu zvyšných dostupných jednotiek z východnej a západnej skupiny na iziumskú os,“ uvádzajú Briti, podľa ktorých sú ruské invázne jednotky zrejme zhruba 16 kilometrov severne od Slovianska.

10:10 Z juhu Ukrajiny generálny štáb hlási odrazenie ruského útoku v Chersonskej oblasti, ktoré sa už skôr zmocnili ruské invázne vojská, avšak ukrajinská armáda sa pokúša stratené územia získať späť. „Ukrajinskí vojaci tvrdo potlačili pokus inváznych síl o postup v smere na Lozove,“ uvádza štáb, pričom stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe k tomuto oznámeniu poznamenala, že obec Lozove sa nachádza v Chersonskej oblasti.

10:00 Ukrajinský generálny štáb hlási, že ukrajinskej armáde sa podarilo odraziť aj ofenzívu ruských vojakov pri Sloviansku. Velenie ukrajinského vojska o tom informovalo vo svojej pravidelnej rannej správe o vývoji bojov, ktorú vzhľadom na vojnovú situáciu nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

„V smere na Sloviansk sa nepriateľ pokúša zlepšiť taktické postavenie svojich jednotiek,“ uvádza ukrajinský generálny štáb. „Naši obrancovia odrazili nepriateľský útok a zatlačili invázne sily späť do priestoru pri osade Dolyna. Nepriateľ robí útočné operácie pri Mazanivke, boje pokračujú,“ hlási velenie ukrajinských ozbrojených síl.

9:45 Ukrajinská armáda uviedla, že sa jej podarilo odraziť ruský útok neďaleko východoukrajinského mesta Lysyčansk, pričom spôsobila Rusom veľké straty.

Ruský útok sa podľa generálneho štábu ukrajinskej armády odohral v okolí obcí Verchokamianske, Bilohorivka a Hryhorivka, ktoré sa nachádzajú na území Doneckej oblasti, približne desať až 15 kilometrov od mesta Lysyčansk ležiaceho pri hraniciach susednej Luhanskej oblasti.

Ukrajinskí vojaci podľa generálneho štábu nočný útok odrazili a „spôsobili nepriateľovi značné straty“. Ďalší ruský pokus o prielom sa údajne podarilo prekaziť aj o niečo južnejšie v oblasti Bachmutu. Tieto tvrdenia však podľa DPA nebolo možné nezávisle overiť.

9:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videoposolstve zverejnenom v noci na stredu zopakoval svoju výzvu na ďalšie dodávky zbraní zo Západu. Zdôraznil najmä nutnosť dodávok moderných systémov protiraketovej obrany potrebných na obranu ukrajinských miest, informovala agentúra DPA.

Zaistiť tento rok bezpečnosť pre Ukrajincov a ich ochranu pred raketovými útokmi označil Zelenskyj za hlavnú úlohu štátu a jeho úradov.

Poznamenal pri tom, že splnenie tejto úlohy závisí nielen od ukrajinských inštitúcií, ale od pochopenia základných potrieb Ukrajiny jej partnermi.

8:40 Ruská vojna proti Ukrajine oblečie do uniforiem lotyšských mužov. Pobaltský štát pre nich postupne zavedie povinnú vojenskú službu. Oznámil to minister obrany Artis Pabriks.

IMG 20211220 120013 Čítajte viac Lotyšsko volá do zbrane. Povinná vojna bude späť

8:00 Svet sa vyvíja komplikovaným spôsobom, a všetky krajiny by sa preto mali snažiť chrániť medzinárodné právo, vyhlásil v stredu ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, ktorý navštívil Hanoj pred odletom na rokovanie šéfov diplomacií skupiny G-20.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrov vyzval svet, aby chránil medzinárodné právo

7:30 Americký šéf diplomacie Antony Blinken na rokovaní ministrov zahraničných vecí štátov skupiny G20 neplánuje bilaterálnu schôdzku so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom. Podľa hovorcu americkej diplomacie Neda Pricea pre takéto stretnutie nenastali podmienky, pretože Rusko pokračuje v agresii voči Ukrajine, informoval ruskojazyčný servis BBC.

6:59 Ukrajinské úrady vyzývajú civilistov, aby sa urýchlene evakuovali z mesta Sloviansk, ku ktorému sa presúvajú ruské jednotky snažiace sa ovládnuť celý Donbas na východe Ukrajiny. Sloviansk bol v posledných dňoch vystavený masívnemu ruskému ostreľovaniu, pričom v utorok pri útoku na trhovisku zahynuli najmenej dvaja ľudia a sedem ďalších utrpelo zranenia.

Pavlo Kyrylenko – gubernátor Doneckej oblasti, do ktorej patrí aj Sloviansk, – v rozhovore pre ukrajinské médiá zdôraznil, že „najdôležitejšou radou je evakuácia“.

Vysvetlil, že „tento týždeň nebolo dňa bez ostreľovania“. Dodal, že mesto je teraz v dosahu ruských rakiet, pričom ruské jednotky ho ostreľujú chaoticky. Útoky sú zamerané „na likvidáciu miestneho obyvateľstva,“ povedal.

Kyrylenko tiež informoval o ostreľovaní naprieč „celou frontovou líniou“ v Donbase, na ktorý Rusko preorientovalo svoje úsilie po tom, čo sa po tvrdom odpore Ukrajiny vzdalo svojho pôvodného cieľa dobyť Kyjev.

Donbas sa skladá z Luhanskej oblasti, ktorú ruské jednotky takmer úplne dobyli, a Doneckej oblasti na jeho juhozápade, kde sa sústreďuje útok ruskej armády. Nedeľný pád mesta Lysyčansk, ku ktorému došlo týždeň po ústupe ukrajinskej armády zo susedného mesta Severodoneck, uvoľnil ruským jednotkám postup na Kramatorsk a Sloviansk. (afp, tasr)

5:45 Člen rady vojensko-civilnej administratívy Záporožskej oblasti Vladimir Rogov, ktorá spravuje územia okupované ruskou armádou, na sieti Telegram vyzval ľudí v Záporoží, aby odišli z oblastí kontrolovaných Ukrajinou a vyhli sa tak vojenskej službe v ukrajinskej armáde. Informovala o tom agentúra TASS. V centre Záporožia podľa neho odovzdávaju ľudia v uniformách ukrajinskej armády povolávacie rozkazy.

„Na území dočasne kontrolovaného režimom (ukrajinského prezidenta Vladimíra) Zelenského v Záporožskej oblasti majú muži v brannom veku zákaz vycestovať. Môžu odísť len so špeciálnym povolením oblastného alebo mestského vojenského úradu,“ napísal Rogov. „Drahí krajania, buďte opatrní. Neprijímajte predvolania, nezdržiavajte sa na adrese registrácie, kde vás možno ľahko nájsť. Ak je to možné, opustite mesto a príďte na oslobodené územie,“ dodal.

Tvrdí, že ľudia v Záporoží nechú umierať pre Zelenského, hromadne prechádzajú do oblastí obsadených ruskou armádou a prinášajú so sebou „drahé západné zbrane“.

5:42 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval utorkové rozhodnutie armády, ktorá zakázala mužom v brannom veku pohyb mimo trvalého bydliska bez zvláštneho povolenia. Od velenia armády a ministerstva obrany bude žiadať vysvetlenie, informovala agentúra Unian. Chystaný krok vyvolal v ukrajinskej spoločnosti vlnu nevôle.

Generálny štáb ukrajinskej armády v utorok oznámil, že vydal zákaz mužom vo veku od 18 do 60 opúšťať bydlisko bez zvláštneho povolenia príslušného vojenského úradu. Odvolával sa pritom na zákon z roku 1992, ktorý tento krok predpokladá v čase vojnového stavu. Ten na Ukrajine platí od začiatku ruskej invázie.

Neskôr vydala armáda upresnenie, podľa ktorého muži v brannom veku nebudú smieť bez povolenia prechádzať iba hranice oblastí. Tých je na Ukrajine 24 a v každej žije až niekoľko miliónov ľudí. V pôvodnej verzii nariadenia pritom stálo, že reštrikcie sa budú vzťahovať na okresy, teda nižšie územno-správne celky v rámci oblastí, pripomína Unian.

Počas krátkej doby komentovali nariadenia na sociálnych sieťach stovky rozhorčených Ukrajincov, niektorí obvinili ministerstvo obrany z „idiocie“, uviedla agentúra DPA. Opatrenia podľa nich podporia korupciu na okresných vojenských úradoch. Ďalší dávali najavo obavy z ešte väčšieho hospodárskeho chaosu.

„Vidím, že (…) v spoločnosti panuje nepochopenie a dokonca aj rozhorčenie. Nariadil som ministrovi obrany, náčelníkovi generálneho štábu a vrchnému veliteľovi Ozbrojených síl Ukrajiny, aby mi počas zajtrajšieho (stredajšieho – pozn. ČTK) pravidelného zasadnutia generálneho štábu podali správu o všetkých podrobnostiach,“ uviedol Zelenskyj. „Žiadam generálny štáb, aby nabudúce také rozhodnutia neprijímal bezo mňa,“ dodal. Verejnosti sľúbil, že sa bude záležitosťou osobne zaoberať.

Mnoho Ukrajincov nežije v mieste svojho trvalého bydliska. Po začatí ruskej invázie z 24. februára navyše ušli desiatky tisíc mužov do bezpečnejších oblastí na západe krajiny. Armáda sa pre nich teraz chystá vydávať zvláštne povolenia.

Hovorca ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk serveru RBK-Ukrajina povedal, že opatrenie je nutné z dôvodu evidencie „mobilizačných zdrojov“ pre prípad, keď ich bude nutné aktivovať. Odmietol tiež názory, že nutnosť obstarávania povolení povedie ku korupcii.

Zákaz vycestovať z Ukrajiny platí pre mužov v brannom veku už od začiatku ruskej invázie, teda od 24. februára. Pohraničná stráž napriek tomu pravidelne zadržiava Ukrajincov, ktorí sa snažia nelegálne prekročiť hranice smerom do Moldavska alebo susedných krajín Európskej únie.

V máji Zelenskyj hovoril o tom, že krajinu bráni približne 700-tisíc Ukrajincov v armáde, národnej garde, pohraničnej stráži a polícii.

5:40 Lotyšsko sa vráti k povinnej vojenskej službe a má v pláne aj výstavbu vojenskej základne v blízkosti mesta Jékabpils, ktoré bude k ruským hraniciam bližšie ako už existujúca základňa Ádaži.

Podľa agentúry AFP o tom v utorok informoval lotyšský minister obrany Artis Pabriks, ktorý dodal, že tieto zámery sú reakciou na rastúce napätie vo vzťahoch so susedným Ruskom v čase jeho vojny na Ukrajine. Minister vysvetlil, že „súčasný vojenský systém Lotyšska dosiahol svoj limit. Zatiaľ nemáme dôvod myslieť si, že Rusko zmení svoje správanie“.

Pabriks uviedol, že povinná vojenská služba sa bude vzťahovať na mužov a začne platiť na budúci rok, pričom k dispozícii bude niekoľko variantov, ako ju bude možné absolvovať. Lotyšsko zrušilo povinnú vojenskú službu niekoľko rokov po vstupe do obrannej aliancie NATO. Od roku 2007 sa armáda tohto členského štátu EÚ skladá z vojakov z povolania a dobrovoľníkov z Národnej gardy, ktorí cez víkendy slúžia na čiastočný úväzok v pechote.

Táto krajina s menej ako dvoma miliónmi obyvateľov, ktorá hraničí s Bieloruskom a Ruskom, má v súčasnosti v aktívnej službe len 7500 vojakov a členov Národnej gardy. Tieto jednotky majú podporu v podobe 1500 príslušníkov jednotiek NATO.

518 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine