Lotyšsko volá do zbrane. Povinná vojna bude späť

Ruská vojna proti Ukrajine oblečie do uniforiem lotyšských mužov. Pobaltský štát pre nich postupne zavedie povinnú vojenskú službu. Oznámil to minister obrany Artis Pabriks.

06.07.2022 08:37
IMG 20211220 120013 Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila v decembri lotyšskú základňu Ādaži, kde pôsobia aj slovenskí vojaci.
debata (51)

Informoval o tom spravodajský portál lotyšskej televízie a rozhlasu LSM.lv. Národná obranná služba, ako sa projekt nazýva, sa pre mužov postupne začne od roku 2023. Najprv bude fungovať na dobrovoľnom základe a neskôr bude povinná. Zaujímavé je, že vedenie lotyšských ozbrojených síl nie je podľa LSM.lv touto myšlienkou nadšené. Armáda totiž nie je zatiaľ na prílev brancov pripravená.

Predpokladá sa, že nábor nováčikov bude prebiehať dvakrát ročne – 1. januára a 1. júla. Plánuje sa, že po päťročnom prechodnom období bude služba povinná pre mužov vo veku 18 až 27 rokov. Ak však bude Lotyš vo veku 18 rokov ešte chodiť do školy, bude si môcť povinnosť slúžiť v armáde odložiť až po skončení štúdia.

Služba má trvať rok, ale jeden mesiac z toho budú mať branci dovolenku. Ľudia môžu očakávať, že dostanú 400 eur plus cestovné náklady mesačne, čo je o niečo menej ako súčasná minimálna mzda v krajine, ktorá je 500 eur. Odvedenci budú musieť spĺňať určené požiadavky. Dobrovoľne sa do Národnej obrannej služby budú môcť prihlásiť ženy.

Lotyšsko pôvodne zrušilo povinnú vojenskú službu v januári 2007.

Krajina tiež plánuje zriadiť ďalšiu medzinárodnú vojenskú základňu. "Spolu s posilnením obrany štátu vytvorí nový vojenský výcvikový priestor obchodné príležitosti, ďalšie pracovné miesta a prispeje k rozvoju infraštruktúry a ekonomiky regiónu,“ uvádza sa vo vyhlásení ministerstva obrany.

V Lotyšsku na základni v Ādaži už v rámci predsunutej posilnenej prítomnosti NATO pôsobí 135 slovenských vojakov.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Lotyšsko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna