Tancovala s Putinom. Exministerka po hrozbách smrťou ušla z Rakúska

Je len jednou z mnohých rakúskych politikov, ktorí mali nadštandardné vzťahy s Ruskom. S Vladimirom Putinom si však na svojej svadbe zatancovala len ona. Úzke väzby na šéfa Kremľa teraz bývalej ministerke zahraničných vecí alpskej republiky komplikujú život. "Žijem mimo Rakúska pre vyhrážky smrťou a zákaz pracovať," napísala Karin Kneisslová na Twitteri.

07.07.2022 05:00
web Putin Nevesta
Vladimir Putin si na svadbe vtedajšej šéfky rakúskej diplomacie Karin Kneisslovej zatancoval s nevestou valčík. FOTO: PROFIMEDIA
debata (174)

„Z Rakúska som odišla v septembri 2020 pre neustále útoky,“ potvrdila utorňajšiu informáciu amerického denníka päťdesiatsedemročná nestraníčka, ktorá ako nominantka krajne pravicovej Strany slobody (FPÖ) v rokoch 2017 až 2019 šéfovala rakúskej diplomacii. „Washington Post z toho robí mimoriadnu správu, ale s dvojročným oneskorením,“ dodala sarkasticky.

Kneisslová cez WhatsApp reportérovi Washington Post napísala, že „neposkytuje rozhovory“ a že z Rakúska emigrovala kvôli „vyhrážkam smrťou“. Denník sa na ňu obrátil pri príprave článku o špionážnej kauze, ktorej hlavnou postavou je istý Egisto Ott, bývalý spravodajský dôstojník rakúskej tajnej služby vyšetrovaný pre podozrenie, že Rusku odovzdával štátne tajomstvá i informácie o západných nepriateľoch Kremľa.

Vyšetrovacie spisy podľa Washington Post naznačujú, že Ott spolu s ďalšími dôstojníkmi tajnej služby vypracoval plán na reorganizáciu bezpečnostných služieb spôsobom, že by ich nové oddelenie vzniklo v rámci ministerstva zahraničných vecí. Spomínané dokumenty, ktoré americký denník preštudoval, však nenasvedčujú, že by vtedajšia šéfka rezortu diplomacie vedela o reorganizačnom pláne, ktorý napokon nebol realizovaný. Samotná Kneisslová potvrdila, že o uvedenom pláne nič nevedela a „nikdy nepočula o pánovi Ottovi“.

Náušnice musí dať štátu

Špionážna kauza znovu upriamila pozornosť na exministerku, ktorá podľa televízie RTL+ na jar žila v ústraní na juhofrancúzskom vidieku. Najnovšie sa vraj arabistka Kneisslová zdržiava na Blízkom východe. Na Twitteri si sama uvádza ako pôsobisko Libanon.

Ešte pred necelými štyrmi rokmi zábery z jej sobáša obleteli svet. „Kneisslovej svadba v roku 2018 v rakúskom vinárskom kraji sa stala najviditeľnejším symbolom objatia Ruska s miestnou politickou elitou. Na zozname hostí bola špička rakúskej politiky – vrátane bývalého kancelára Sebastiana Kurza. Hviezdnym hosťom však bol ruský prezident Vladimir Putin. Počas veselice Kneisslová tancovala s Putinom a odfotili ju, ako sa ruskému vodcovi ukláňa, keď jej bozkával ruku,“ pripomína Washington Post.

Šéf Kremľa so sebou priviedol donský kozácky zbor. Ako svadobný dar venoval mladomanželom samovar. Neveste daroval aj zafírové náušnice v hodnote 50-tisíc eur, čo vysvitlo iba nedávno, keď denník Kronen Zeitung informoval o búrlivom spore medzi obdarovanou a ministerstvom zahraničných vecí, ktoré sa domáha drahého šperku, lebo vraj nepatrí osobne jej, ale štátu. Médiá prepierali aj dramatický osobný život exministerky, ktorá požiadala o rozvod a manžela dokonca neúspešne žalovala pre údajné fyzické napadnutie.

Na výplatnej listine Kremľa

Záujem o Kneisslovú vzrástol po tom, ako jej čestný svadobný hosť rozpútal vojnu na Ukrajine. Prestala síce písať mienkotvorné články pre RT, propagandistický kanál Kremľa, v rozhovore pre RTL+ sa však v marci odmietla od Putina dištancovať, pretože jej vraj nezostalo „oveľa viac ako jeho priazeň“. Vtedy ešte stále bola na výplatnej listine Kremľa. Putinov režim sa podobne odvďačil viacerým rakúskym i nemeckým politikom, ktorí presadzovali záujmy Ruska v politike i energetike.

Členkou dozornej rady ruskej štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť sa Kneisslová stala dva roky po odchode z vlády. Na tento štedro platený post sa nechystala rezignovať ani po začatí ruskej invázie. Na rozdiel od nej rakúski exkancelári Christian Kern a Wolfgang Schüssel sa ešte vo februári vzdali kresiel v predstavenstvách ruských štátnych železníc a ropného koncernu Lukoil.

Kneisslová sa postu v ruskom predstavenstve držala zubami-nechtami do mája. Opustila ho súbežne s bývalým nemeckým kancelárom Gerhardom Schröderom, až keď im Európsky parlament pohrozil zaradením na sankčný zoznam, ak neprerušia väzby na Rosnefť.

Kremeľ sa v stredu Kneisslovej zastal. „Staviame sa k tomu negatívne, ako inak?“ citovala Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova agentúra TASS. „Sú to, prirodzene, zlé symptómy, svedčiace o tom, že je spoločnosť nezdravá,“ povedal s tým, že exministerka bola vo vlasti šikanovaním vystavená neznesiteľným podmienkam. Ako však dodal, ruskú vládu Kneisslová nepožiadala o pomoc, keď čelila hrozbám.

© Autorské práva vyhradené

174 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Vladimir Putin #Gerhard Schröder #Rosnefť #vojna na Ukrajine #Putinova vojna