Johnsonovi dochádzajú politické životy. Položí ho sexuálny škandál?

Britský premiér Boris Johnson sa zubami-nechtami usiluje udržať pokope svoju vládu. Konzervatívny líder čelí ďalšiemu škandálu, ale zatiaľ tvrdí, že sa nechystá opustiť kreslo predsedu vlády. Podľa niektorých expertov by však o Johnsonovom politickom osude mohli rozhodnúť už najbližšie hodiny.

06.07.2022 12:36 , aktualizované: 17:12
johnson partygate Foto: ,
Demonštrant drží nápis zobrazujúci britského premiéra Borisa Johnsona pred vchodom na Downing Street v Londýne.
debata (4)

Najnebezpečnejšia situácia

"Premiér čelí najnebezpečnejšej situácii, v akej keby bol. Nasledujúcich 24 hodín môže rozhodnúť o jeho politickom bytí či nebytí. V prípade, že budú nasledovať ďalšie rezignácie, môže sa stať, že Johnson nevydrží takýto tlak. Je mimoriadne húževnatý a v politike toho vydržal veľmi veľa. No je možné, že mu to už nemusí stačiť,“ reagoval pre Pravdu Peter Snowdon, britský historik a autor viacerých kníh o Konzervatívnej strane.

Keď expert spomenul rezignácie, mal na mysli najmä odchody ministra financií Rishiho Sunaka a ministra zdravotníctva Sajida Javida, ktorí už v utorok opustili Johnsonov kabinet. Dnes nasledovalo niekoľko ďalších rezignácii politikov z nižších vládnych postov. Podľa televízie Sky News už Johnsona opustilo viac ako 30 ľudí.

Premiér už niekoľko mesiacov čelí kritike za to, že počas koronavírusových lockdownov v jeho sídle na Downing Street 10 viac ráz porušili protipandemické opatrenia. Na niektorých večierkoch, ktoré sa konali v rezidencii predsedu vlády, sa zúčastnil aj samotný Johnson.

Boris Johnson Čítajte viac Dvaja britskí ministri podali demisiu, nesúhlasia s vládou premiéra Johnsona

K tejto kritike teraz pribudlo ďalšie explozívne obvinenie. Johnson vedel o problémoch Chrisa Pinchera, ktorý v rokoch 2019 až 2022 zastával rôzne vládne funkcie. Koncom júna rezignoval na post zástupcu whipa, čo je pozícia, v ktorej mal na starosti dohľad na parlamentným dianím. Pincher sa priznal, že extrémne opitý sexuálne obťažoval dvoch mužov v súkromnom klube pre členov Konzervatívnej strany v Londýne.

Po jeho odstúpení sa ukázalo, že za poslednú dekádu sa na politika nakopilo mnoho sťažností. A v posledných dňoch vyšlo najavo, že Johnson bol o nich informovaný, keď v roku 2019 Pinchera pribral do vládneho tímu. Predseda vlády pritom zdôrazňoval, že o obvineniach netušil. Keď sa ukázalo, že to nie je pravda, začal zdôrazňovať, že iba nevedel nič o detailoch Pincherovho správania sa.

Johnson zatiaľ tvrdí, že nikam neodchádza. Vyhlásil to v dolnej komore britského parlamentu. „Úlohou premiéra v ťažkých časoch, keď dostal silný mandát, je pokračovať, a to aj urobím,“ povedal predseda vlády.

"Nemá ani kúsok integrity,“ vyhlásil na Johnsonovu adresu šéf labouristickej opozície Keir Starmer. Podľa neho premiérovi po vládnych rezignáciách zostali v kabinete len psíkovia, ktorí predsedovi vlády pritakávajú.

Chris Pincher Čítajte aj 'Extrémne opitý obchytkával mužov'. Johnson rieši v strane ďalší škandál

Typický Johnson

"Kríza týkajúca sa Chrisa Pinchera je symbolická pre Johnsonovu vládu. Po zneužívaní moci, ktoré je spojené s obvineniami zo sexuálnych útokov, nasledovali zavádzajúce vyhlásenia, ktoré mali situáciu vysvetliť. Johnson sa dostal do najhoršej situácie, v akej kedy bol. Už sme o tom v jeho prípade hovorili viac ráz. Ale tentoraz mu odišli dvaja kabinetní ministri. Sunak aj Javid sa budú snažiť získať kreslo lídra konzervatívcov, keď na to dostanú príležitosť,“ vysvetlil pre Pravdu Martin Farr, expert na britskú politiku z univerzity v Newcastli.

Keďže Johnson očividne sám od seba neodstúpi, všetko bude závisieť od ďalšieho postupu v Konzervatívnej strane. Premiér len nedávno čelil hlasovaniu o nedôvere medzi spolustraníkmi v parlamente. Získal ju, ale pomerne tesne. Za normálnych okolností sa podobné hlasovanie môže konať až o rok. No Výbor 1922, ktorý tvoria konzervatívni poslanci bez vládnych funkcií, a ktorý to má na starosti, môže pravidlá zmeniť. Zasadnúť mal ešte dnes.

Farr zdôrazňuje, že Johnson nie je bežným politikom a všetky doterajšie škandály ustál. Nie je preto úplne vylúčené, že sa mu to podarí aj teraz. Problémom však pre neho je, že konzervatívci pod jeho vedením začali strácať voličov a labouristi od konca marca vedú vo všetkých prieskumoch verejnej mienky.

"Johnsonovi kolegovia sú už unavení z kríz a z nečestného správania sa premiéra,“ pripomenul Farr.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok.

VIDEO: Ako sa Boris Johnson dostal v roku 2019 do premiérskeho kres­la

Video

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Boris Johnson #britská politika