134. deň: Ruskí vojaci opúšťajú základne, desí ich HIMARS. Zelenskyj chváli západné delá

Presnosť západných delostreleckých systémov je taká, aká má byť, pochválil Volodymyr Zelenskyj dodané moderné delá a raketomety zo štátov NATO. Denník Kyiv Independent priniesol informáciu, že ruskí vojaci vo veľkom opúšťajú základne v okupovanom Záporoží. Podľa miestnej správy majú strach z delostreleckých systémov HIMARS. Medzitým sa Rusko snaží dostať plne pod kontrolu Luhanskú oblasť, zatiaľ čo v susednej Doneckej oblasti pokračuje v útočných operáciách v smere na Sloviansk.

07.07.2022 05:55 , aktualizované: 19:34
Ukrajina, Hadí ostrov, vlajka, vojna na ukrajine Foto:
Ukrajinskí vojaci vztýčili ukrajinskú vlajku na Haďom ostrove v Čiernom mori 7. júla 2022.
debata (661)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 134. deň
  • Časť ruských jednotiek má operačnú pauzu
  • Ruská ofenzíva pokračuje v smere na Sloviansk
mier-ukrajine-2

VIDEO: Takto strieľajú Ukrajinci z amerických raketometov HIMARS. Generálny štáb ich popísal ako krásne, rýchle a presné.

Video

19:33 Ruské sily v súčasnosti okupujú približne 22 percent poľnohospodárskej pôdy na Ukrajine, ktorá je jedným z najväčších producentov obilia a jedlých olejov. Analýzu satelitných záberov robili vedci z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Z analýzy NASA vyplýva, že ruské sily okupujú na juhu a východe Ukrajina územie, na ktorom sa pestuje približne 28 percent ukrajinskej produkcie ozimín (pšenica, repka, jačmeň a raž) a asi 18 percent letných plodín – napríklad kukurice a slnečnice.

Vedci z NASA zároveň upozornili, že vojna na Ukrajine ovplyvní dodávky potravín v celom svete. Vojna totiž narušila žatvu i výsadbu nových plodín na ukrajinských poliach, tamojšie poľnohospodárstvo má málo pracovnej sily. Mnohé polia sú navyše ostreľované. „Svetová obilnica je vo vojne,“ skonštatovala Inbal Beckerová-Reshefová, riaditeľka programu NASA, ktorý prostredníctvom satelitných záberov Spojených štátov a Európy skúma celosvetovú produkciu potravín.

Podľa údajov Spojených štátov pochádzalo z Ukrajiny do vypuknutia vojny približne 46 percent slnečnicového oleja, 17 percent jačmeňa, 12 percent kukurice a deväť percent pšenice na svetových trhoch.

Ruská invázia však zablokovala export potravín z Odesy – hlavného ukrajinského prístavu na Čiernom mori. V niektorých oblastiach boli tiež zničené sklady a prepravná infraštruktúra. To komplikuje ukrajinským poľnohospodárom, najmä najmä na okupovaných častiach krajiny, uskladniť a dostať na trh svoju produkciu. Vojna tiež podľa agentúry AFP ohrozuje výsadbu ozimín na jeseň.

„Sme v počiatočnej fáze potravinovej krízy, ktorá pravdepodobne nejakým spôsobom ovplyvní každú krajiny a každého človeka na svete,“ uviedla Beckerová-Reshefová.

19:14 Čínsky minister zahraničných vecí Wang I sa vo štvrtok na indonézskom ostrove Bali stretol so svojim ruským náprotivkom Sergejov Lavrovom, aby pred začiatkom stretnutia ministrov G20 prediskutovali vojnu na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Lavrov na stretnutí informoval Wanga o „realizácii hlavných úloh špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine, pričom zopakoval, že cieľom je „denacifikácia“ Ukrajiny, uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí.

Podľa ruského rezortu diplomacie obe strany na stretnutí poukázali na „neprijateľnú podstatu jednostranných sankcií prijatých obchádzaním Organizácie spojených národov“.

Peking aj napriek kritike udržiava s Moskvou priateľské vzťahy, zatiaľ čo západné krajiny sa snažia Rusko izolovať v dôsledku vojenského vpádu na Ukrajinu. Čína odmietla odsúdiť ruskú inváziu a je obviňovaná, že poskytuje Moskve diplomatické krytie, keďže sa nepripojila k západným sankciám a dodávkam zbraní na Ukrajinu.

19:08 Slovensko je pripravené podieľať sa na obnove Ukrajiny. Pri štvrtkovom okrúhlom stole organizovanom predsedom vlády SR Eduardom Hegerom (OĽANO) k zapojeniu Slovenska do obnovy Ukrajiny to povedala štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ingrid Brocková.

„Každá kríza predstavuje zároveň aj príležitosť. Kľúčovým aspektom na dosiahnutie kvalitných výsledkov zapojenia Slovenska do povojnovej obnovy Ukrajiny bude efektívna koordinácia verejného, súkromného a mimovládneho sektora,“ uviedla štátna tajomníčka. Zdôraznila, že Ukrajina okrem silnej politickej podpory a bezprostrednej humanitárnej pomoci potrebuje aj reálnu pomoc pri obnove infraštruktúry a reformnom procese.

18:35 Obrana Poľska a Litvy v pohraničnej oblasti s ruskou exklávou Kaliningrad je pripravená. Vo štvrtok to uviedol poľský prezident Andrzej Duda so svojím litovským kolegom Gitanasom Nausédom po návšteve mobilného veliteľstva mnohonárodnej divízie NATO v poľskej obci Szypliszki pri hraniciach s ruskou Kaliningradskou oblasťou. TASR prevzala správu od agentúr DPA a PAP.

Mnoho ľudí sa v súčasnosti pýta, či je táto oblasť bezpečná, povedal poľský prezident. „Je bezpečná, a to preto, čo tu dnes môžete pozorovať: každodenná, tichá, ale absolútne ostražitá služba vojakov Poľska, Litvy a Severoatlantickej aliancie,“ uviedol Duda.

Počet jednotiek v regióne sa podľa jeho slov po plánovanom posilnení východného krídla NATO zvýši zo súčasných 40-tisíc na 300-tisíc.

16:00 Po útoku ruských rakiet v centre ukrajinského Kramatorska zahynul jeden človek a ďalších šesť utrpelo zranenia. S odvolaním sa na gubernátora Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka o tom informoval ruskojazyčný server BBC. Podľa gubernátora môže bilancia ešte vzrásť.

Explózia po dopade strely po sebe podľa agentúry AFP zanechala veľký kráter na dvore medzi hotelom a obytnými budovami. Vzdušný úder poničil celkovo šesť budov. Kyrylenko následne vyzval obyvateľov mesta na evakuáciu. „Musíte si zachrániť život,“ napísal na Telegrame.

15:40 Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská je tvárou časopisu TIME. „Jej súkromná vojna,“ znie titulok. Zelenská v článku prehovorila o psychickej záťaži spojenej s vojnou na Ukrajine.

15:15 Poslanci Európskeho parlamentu (EP)schválili pôžičku v objeme jednej miliardy eur pre Ukrajinu s cieľom pomôcť pokryť jej potreby vonkajšieho financovania, ktoré vzrástli v dôsledku vojny. EP v tlačovej správe uviedol, že súhlasil s návrhom Európskej komisie poskytnúť Kyjevu dodatočný úver za veľmi výhodných podmienok nad rámec 1,2 miliardy eur vyplatených už v marci a máji tohto roka. Súčasná suma je prvou tranžou mimoriadnej pomoci v celkovej hodnote deväť miliárd eur.

15:00 Ukrajinským vodičom bude na území Európskej únie dočasne stačiť vodičský preukaz vydaný na Ukrajine. Návrh predložený pred dvoma týždňami Európskou komisiou schválili poslanci Európskeho parlamentu. Pravidlá, ktoré majú odstrániť administratívne požiadavky na ukrajinských utečencov v krajinách EÚ, podľa českého predsedníctva podporuje aj Rada EÚ zastupujúca členské štáty. Ich definitívne schválenie je tak otázkou najbližších dní.

14:45 Ruský parlament chce zaviesť tvrdé tresty za „spoluprácu s cudzincami, ktorí podkopávajú národnú bezpečnosť“. Nadviazanie a udržiavanie „dôvernej“ spolupráce s cudzincom alebo medzinárodnou organizáciou pri konaní proti ruským záujmom bude podľa nového návrhu trestané až ôsmimi rokmi za mrežami, píše Kyiv Post.

14:30 Litva odovzdá Ukrajine bojový dron Bayraktar TB2. Zložili sa na neho litovskí občania prostredníctvom crowdfundingu. Litovci na dron v máji vybrali skoro šesť miliónov eur, prevažne formou drobných darov. Napokon sa ho turecký výrobca rozhodol Ukrajine darovať. Zo zbierky bolo použitých na vyzbrojenie dronu 1,5 milióna eur, zvyšok pôjde na humanitárnu pomoc.

13:50 Najmenej jeden človek prišiel vo štvrtok o život a niekoľko ďalších osôb utrpelo zranenia pri ruskom nálete na mesto Kramatorsk na východe Ukrajiny.

Po explózii zostal rozsiahly kráter na pozemku nachádzajúcom sa medzi hotelom a obytnými budovami, spresnili novinári AFP, ktorí boli na mieste prítomní. Tí videli aj telo jednej obete a niekoľko zranených osôb, ako i najmenej dve vozidlá v plameňoch.

Kramatorsk je administratívnym centrom Doneckej oblasti, ktorá je terčom útoku ruskej armády.

Agentúra Reuters citovala starostu Kramatorska Olexandra Hončarenka, podľa ktorého ruské jednotky vystrelili na centrum tohto mesta rakety.

„Nálet raketami na centrálnu časť Kramatorska, sú tu obete,“ napísal Hončarenko na sociálnej sieti Facebook bez uvedenia ďalších podrobností. Zároveň vyzval obyvateľov, aby zostali v krytoch.

13:30 Nemecká sociálnodemokra­tická ministerka obrany Christine Lambrechtová odmietla možnosť, že by Nemecko dodalo Ukrajine 200 obrnených transportérov Fuchs, ako to žiada konzervatívny blok CDU/CSU. „Podporujeme Ukrajinu všetkými možnými a zodpovednými spôsobmi. Musíme však zaručiť aj obranyschopnosť Nemecka,“ povedala Lambrechtová pre DPA.

Christine Lambrechtová Čítajte viac Nemecko Ukrajine obrnené transportéry nedodá, nemôžeme drancovať Bundeswehr

„Je nezodpovedné drancovať Bundeswehr a ignorovať odporúčania generálneho inšpektora, a to najmä v týchto časoch,“ uviedla Lambrechtová.

13:25 Ruská nákladná loď, ktorú zadržali turecké úrady a podľa Kyjeva prevážala kradnuté obilie z Ukrajiny, sa po takmer týždni vzdialila z tureckého pobrežia. Podľa nemenovaného tureckého zdroja sa loď vrátila do ruských teritoriálnych vôd.

Loď Žibek Žoly prevážajúca ukrajinské obilie z okupovaného prístavu Berďansk sa vzdialila najmenej 20 kilometrov od tureckého čiernomorského prístavu Karasu a následne zrejme vypla svoj transpondér a zmizla z dohľadu, vyplýva z dát webu MarineTraffic, ktorý monitoruje pohyb plavidiel.

Zdroj z Turecka pre AFP povedal, že loď podľa všetkého stále obsahuje aj náklad.

13:20 Ruská raketa zasiahla centrálnu časť Kramatorska, hlásia obete.

13:15 Ruskí vojaci vo veľkom opúšťajú vojenské základne v okupovanom Záporoží. Podľa miestnej správy majú strach z delostreleckých systémov HIMARS, informuje denník Kyiv Independent.

13:05 Ruské ministerstvo obrany oznámilo operačnú pauzu pre jednotky, ktoré sa podieľali na bojových úlohách.

Britská vojenská rozviedka dnes uviedla, že sa ruské jednotky po veľkých územných ziskoch z minulého týždňa pravdepodobne preskupujú. Ruské ministerstvo obrany následne operačnú pauzu oficiálne potvrdilo, píše ruskojazyčný server BBC. Jednotky, ktoré sa podieľali na „bojových úlohách“ sa teraz starajú o to, aby zvýšili svoju bojaschopnosť. „Vojaci majú možnosť oddychu, dostať listy a zásielky z domova,“ napísala agentúra TASS s odvolaním sa na ministerstvo.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu na začiatku tohto týždňa prezidentovi Vladimirovi Putinovi oznámil, že ruské sily „plne oslobodili“ ukrajinskú Luhanskú oblasť, teda nad ňou prevzali kontrolu. Ruský štátnik následne uviedol, že by si tieto jednotky mali oddýchnuť.

Rusko Ukrajina vojna uarus armáda Putin pokračovanie Čítajte viac Putin nariadil pokračovať v ofenzíve na Ukrajine

13:00 Ruskí vojaci v Chersone spaľujú telá, aby zakryli vojenské straty, informuje rozviedka ukrajinského ministerstva obrany. Čísla padlých ruských vojakov sa v ukrajinských a ruských dátach dlhodobo výrazne líšia.

12:30 Ruské okupačné vojská z Mariupolského múzea odniesli všetky cenné exponáty, vrátane originálov od maliarov Ajvazovského a Kuindžiho, uviedli miestne úrady.

12:20 Pamätník k 300. výročiu zjednotenia Ukrajiny a Ruska v meste Perejaslav v Kyjevskej oblasti zbúrali. Na mieste stál od roku 1982.

12:10 Ukrajinskí vojaci na Haďom ostrove vztýčili vlajku. Ostrov dobyli späť 30. júna. Ruské ministerstvo obrany následne uviedlo, že misia vztýčiť vlajku nebola úspešná, pretože jeho sily na ostrov zaútočili strelou a časť ukrajinskej posádky na ostrove po vyhotovení fotografie s vlajkou „zničili“, píše agentúra TASS. Informácie z bojiska však nemožno nezávisle overiť.

12:00 Fínsky parlament schválil návrh zákona, ktorý umožní postaviť bariéry na 1 300 kilometrov dlhých hraniciach s Ruskom a v prípade potreby ich uzavrieť pred náporom migrantov.

Reuters v tejto súvislosti pripomína obavy z možnej odplaty Ruska za snahy Fínska o vstup do NATO v prechodnom období, keď prebieha ratifikačný proces prístupových dokumentov.

11:25 Rusko len za uplynulých 24 hodín stratilo 150 vojakov, 8 bojových obrnených vozidiel, 3 delostrelecké systémy a 3 bezpilotné lietadlá, uviedol ukrajinský generálny štáb.

11:20 Odvetvie estetickej medicíny v Rusku čelí nedostatku botoxu či silikónových prsných implantátov, ktoré sa pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu dovážali najmä z Nemecka a Spojených štátov. V dôsledku sankcií Západu sa však mnohí výrobcovia stiahli z ruského trhu, uviedla vo štvrtok Julija Frangulovová, spoluzakladateľka združenia kliník estetickej medicíny.

Rusko sa podľa Medzinárodnej spoločnosti estetickej plastickej chirurgie v počte skrášľovacích procedúr radí na deviate miesto na svete – v roku 2020 tam vykonali 621 000 zákrokov.

10:45 Rusko zväčšilo námornú flotilu v Čiernom mori, informuje The Independent s odvolaním sa na operačné velenie Juh. „Lodné zoskupenie Čiernomorskej flotily sa zväčšilo – teraz je tu päť raketových lodí a dve ponorky,“ uviedli velitelia.

10:30 Hraničnými priechodmi prešlo v stredu (6. 7.) na Slovensko 3 371 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 752 mužov, 2 009 žien a 610 detí. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3 161 osôb, informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. Dodala, že o dočasné útočisko požiadalo 266 žiadateľov.

10:25 Ukrajinská armáda uverejnila nové údaje ruských strát od začiatku invázie. Zahynúť malo vyše 36 000 ruských vojakov. Ruské sily mali tiež prísť o viac ako 1 600 tankov alebo takmer 4 000 obrnených vozidiel.

10:15 Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny za úsvitu zasiahli dve rakety, zničené boli dve poľnohospodárske budovy, uviedol podľa agentúry Unian hovorca oblastnej správy Serhij Bratčuk. „Zničených bolo 35 ton obilia,“ dodal. Ďalší útok zničil mólo na Haďom ostrove v Čiernom mori, ktorý majú po ruskej okupácii v rukách opäť Ukrajinci.

9:45 Ruské sily na Ukrajine si dávajú operačnú pauzu. Odborníci z amerického Inštitútu pre výskum vojny (ISW) v poslednej analýze uvádzajú, že po prvý raz za 133 dní vojny nie sú informácie o výraznejšom postupe ruských síl. Experti predtým uviedli, že ruské vedenie pravdepodobne po dobytí Lysyčanska a dosiahnutí hraníc Luhanskej oblasti stanovilo podmienky na operačnú pauzu.

Britská vojenská rozviedka tiež uviedla, že sa ruské jednotky po veľkých územných ziskoch z minulého týždňa pravdepodobne preskupujú.

9:00 Do Poľska dorazil britský systém protilietadlovej obrany Sky Sabre. Systém bude fungovať pod britským velením, primárne však bude slúžiť na zaistenie bezpečnosti poľského vzdušného priestoru, uviedol poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

Sky Saber Čítajte viac Do Poľska dorazil britský systém protilietadlovej obrany Sky Sabre

8:30 Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová vyhlásila, že Bezpečnostná rada OSN zlyhala, čo sa týka reakcie na ruskú inváziu na Ukrajinu. V tejto súvislosti kritizovala právo veta, ktoré má päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN vrátane Ruskej federácie, a vyzvala na reformu tejto organizácie.

Ardernová počas obchodnej cesty do Austrálie, kde navštívila think-tank Lowyho inštitút pre medzinárodnú politiku, uviedla, že Rusko zaujalo „morálne skazený postoj v dôsledku morálne skazenej a nelegálnej vojny“. Vyzvala, aby bola Moskva v súvislosti s vojenskou ofenzívou vzatá na zodpovednosť.

Ardernová apelovala na Medzinárodný trestný súd v Haagu, aby vyšetril podozrenia z páchania vojnových zločinov na Ukrajine. Dodala, že Nový Zéland by mohol v procese voči Rusku na súde figurovať ako tretia strana.

8:00 Ukrajina vyšetruje viac ako 21-tisíc vojnových zločinov a zločinov agresie údajne spáchaných Ruskom od začiatku invázie. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Rusko obvinenia odmieta.

Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktová povedala pre BBC, že denne dostáva správy o 200 až 300 vojnových zločinoch. Priznala pritom, že množstvo súdnych procesov sa bude konať v neprítomnosti, no je podľa nej „otázkou spravodlivosti“ pokračovať v stíhaní.

V rozhovore pre reláciu Outside Source Venediktová upozornila, že ruskí vojaci, ktorí zabíjajú, mučia alebo znásilňujú civilistov, „by si mali byť vedomí, že je len otázkou času, kedy skončia pred súdom“. Poznamenala pritom, že i keď jej tím pracuje v regiónoch po celej Ukrajine, nedokáže všetky zločiny vyšetriť „riadne a efektívne“ pre nedostatočný prístup do niektorých oblastí a k niektorým ľuďom, čím zjavne narážala na oblasti okupované ruskými jednotkami.

7:45 Rusko vyhlásilo, že zničilo dva ľahké salvové raketomety HIMARS, ktoré Ukrajine dodali USA. Informácia sa momentálne nedá overiť z nezávislých zdrojov, ale Kyjev ju označil za falošnú.

Podľa denníka New York Times Kyjev už do boja nasadil štyri posádky vycvičené Američanmi, ktoré obsluhujú ľahký salvový raketomet známy pod skratkou HIMARS, a ďalšie štyri by k nim mali čoskoro pribudnúť.

"Zatiaľ to vyzerá tak, že HIMARS je veľmi užitočný,“ povedal pre New York Times Rob Lee, expert na ruské ozbrojené sily z Inštitútu pre výskum zahraničnej politiky vo Filadelfii. "Tieto systémy dokážu brzdiť ďalší ruský postup, ale ich nasadenie nevyhnutne neznamená, že Ukrajina bude schopná získať späť územie,“ vysvetlil Lee, ktorý slúžil u americkej námornej pechoty.

Americky lahky salvovy raketomet - HIMARS Čítajte viac Rusi: Zničili sme raketomety HIMARS. Blbosť, kontruje Kyjev

7:17 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že ruský raketový útok zničil v stredu univerzitu v Charkove. Zelenskyj uviedol, že bola zasiahnutá jej hlavná budova, prednáškové sály, univerzitné múzeum aj vedecká knižnica. Tento útok podľa jeho slov so „100-percentnou presnosťou charakterizuje ruskú inváziu“ a najviac vystihuje „definíciu barbarstva“. (tasr)

6:45 Už viac ako 8,79 milióna ľudí opustilo Ukrajinu od začiatku ruskej invázie z konca februára. Oznámil to v stredu Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), z ktorého správy citovala spravodajská stanica Sky News.

UNHCR na svojej webstránke tiež upozornil na to, že eskalujúce boje vyhnali v posledných týždňoch na Ukrajine milióny ľudí z ich domovov.

„Eskalácia konfliktu na Ukrajine zapríčinila civilné obete a tiež zničenú civilnú infraštruktúru, pričom ľudí prinútila utiecť zo svojich domovov v snahe nájsť bezpečie, ochranu a pomoc,“ uviedol UNHCR.

Dodal pritom, že situáciou ukrajinských utečencov sa vzhľadom na jej naliehavosť i rozsah ich humanitárnych potrieb zaoberá viacero agentúr OSN.

6:00 Delostrelectvo, ktoré Ukrajine na obranu pred ruskou inváziou poskytli západné krajiny, už dosahuje hmatateľné výsledky a výrazne znižuje bojové schopnosti ruskej armády. Vo svojom pravidelnom večernom videoposolstve to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Konečne je cítiť, že začalo vo veľkom pracovať západné delostrelectvo – zbrane, ktoré sme dostali od našich partnerov. Jeho presnosť je naozaj taká, aká má byť,“ povedal Zelenskyj s tým, že ukrajinským obrancom sa darí zasahovať skladiská a ďalšie miesta dôležité pre logistiku ruských síl.

„To výrazne znižuje útočný potenciál ruskej armády. Straty okupantov budú s každým ďalším týždňom len narastať, rovnako ako obtiažnosť ich zásobovania,“ citovala Zelenského agentúra Unian.

Ukrajinská armáda podľa agentúry v poslednom týždni zasiahla najmenej 11 skladísk zbraní či munície. Vďaka delám a raketometom s dlhým dostrelom sa mohla zamerať aj na ciele hlboko v tyle nepriateľa.

5:55 Ruská armáda zosilňuje tlak na mesto Sloviansk a okolie v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Mesto čelí ťažkému ostreľovaniu, uviedol podľa agentúry Reuters ukrajinský generálny štáb vo svojom stredajšom večernom hlásení. Zopakoval však tvrdenie, že sa ukrajinským vojakom zatiaľ darí ruskú ofenzívu odrážať.

Rusi a proruskí separatisti už kontrolujú južné časti Doneckej oblasti a v nedeľu oznámili aj obsadenie celej susednej Luhanskej oblasti. Podľa stredajšieho večerného hlásenia ukrajinského generálneho štábu ruské sily zintenzívňujú tlak na ukrajinských obrancov na severe Doneckej oblasti. Ťažkými zbraňami pritom ostreľujú niekoľko ukrajinských obcí, aby umožnili pozemným jednotkám postúpiť bližšie k Sloviansku. „Nepriateľ sa snaží vylepšiť svoje taktické pozície,“ uviedol štáb.

Ďalšie ruské oddiely sa podľa ukrajinského generálneho štábu snažia zmocniť dvoch obcí pri postupe na Kramatorsk, ktorý leží južne od Sloviansku. Pokúšajú sa tiež získať kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou Luhanskú a Doneckú oblasť.

V Sloviansku pokračovala v stredu evakuácia civilných obyvateľov. Pred ruskou inváziou na Ukrajinu malo mesto viac ako 100-tisíc obyvateľov, teraz ich tam zostáva asi 23-tisíc, povedal podľa spravodajského serveru BBC News starosta mesta Sloviansk Vadym Ljach. „Mnoho evakuovaných ľudí bolo prevezených autobusmi do mesta Dnipro, ktoré sa nachádza ďalej na západ,“ vyhlásil Ljach.

© Autorské práva vyhradené

661 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine