V Taliansku sa začína súdny proces v prípade zrútenia mosta v Janove

V Taliansku sa vo štvrtok začína súdny proces v prípade zrútenia mosta v Janove, počas ktorého v roku 2018 prišlo o život 43 ľudí. V prípade figuruje 59 obžalovaných, ktorí sú obvinení z neúmyselného zabitia a z nedostatočnej bezpečnosti dopravy, píše agentúra AFP.

07.07.2022 09:31
janov, most Foto: ,
Diaľničný most Morandi v Janove po kolapse.
debata

Diaľničný most Morandi bol súčasťou hlavného ťahu medzi Talianskom a Francúzskom. Zrútil sa v auguste 2018 z dôvodu silného dažďa, pričom zo 45-metrovej výšky spadlo viac než 30 osobných i nákladných vozidiel.

Zodpovednosť za túto tragédiu leží podľa prokuratúry na pleciach talianskej štátnej diaľničnej spoločnosti Autostrade per l'Italia (ASPI), ktorá spravuje takmer polovicu talianskych ciest a údajne zanedbala údržbu mosta.

janov, most Čítajte viac Svedkovia v Janove: Udrel blesk a most sa rozpadol, akoby bol z múky

Prokurátor Walter Cotugno uviedol, že „most Morandi bol časovaná bomba, ktorú ste mohli počuť tikať, no nevedeli ste, kedy vybuchne“.

Podľa Cotugna si ASPI a inžinierska spoločnosť Spea, ktorá mala na starosti údržbu mosta, boli vedomé stavu, v akom sa most nachádzal, no zdráhali sa financovať údržbu, aby „ochránili dividendy akcionárov“.

Taliansko Janov most zrútenie Čítajte viac Zrútenie Morandiho mosta je najtragickejším v Európe za 17 rokov

V súdnom procese je obžalovaných 59 osôb, najmä vedúcich pracovníkov a technikov oboch spoločností vrátane generálneho riaditeľa ASPI Giovanniho Castellucciho či predstaviteľov talianskeho ministerstva dopravy.

„Toto je jeden z najdôležitejších súdnych procesov v novovekých dejinách Talianska, najmä čo sa týka počtu obžalovaných a rozsahu tragédie,“ uviedol advokát rodín obetí Raffaele Caruso.

debata chyba
Viac na túto tému: #zrútenie mosta v Janove #Morandiho most