Japonský expremiér Šinzó Abe po atentáte zomrel

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe (67) v piatok podľahol strelným zraneniam, informujú agentúry AP a japonská televízia NHK.

08.07.2022 05:46 , aktualizované: 16:18
Šinzó Abe Foto:
Japonský expremiér Šinzó Abe leží na zemi po útoku v meste Nara na západe Japonska, 8. júla 2022
debata (31)

Atentátnik Jamagami Tecuja dvakrát odzadu vystrelil na japonského expremiéra počas jeho prejavu v meste Nara v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami do hornej komory japonského parlamentu. Podľa tamojších médií ide o bývalého vojaka a na útok použil zrejme podomácky vyrobenú zbraň. Po zadržaní 41-ročný muž povedal, že s Abem „nebol spokojný“ a chcel ho preto zabiť, oznámila japonská televízia NHK.

Policajti vykonali raziu v dome útočníka, kde našli podľa všetkého niekoľko výbušných zariadení, uvádza BBC. Stanica NHK informovala, že technici určení na zneškodňovanie explozív sa v budove pripravujú uskutočniť kontrolovaný výbuch.

Japonská tlačová agentúra Kjódo uviedla, že expremiéra previezli do nemocnice so zástavou srdca, aj keď bol pôvodne bezprostredne po streľbe pri vedomí a komunikoval.

Pohľad na miesto incidentu, kde bol postrelený... Foto: SITA/AP
Šinzó Abe Pohľad na miesto incidentu, kde bol postrelený japonský expremiér Šinzó Abe

Televízna stanica TBS informovala, že expremiéra útočník postrelil do ľavej strany hrudníka, zdroj z prostredia Abeho strany podľa agentúry AFP uviedol, že 67-ročný Abe skolaboval a krvácal z krku. Štátna televízia NHK použila pojmy a obraty, ktoré sa Japonsku používajú v prípadoch, než lekári môžu oficiálne potvrdiť smrť.

Rozdúcha vražda japonského expremiéra napätie vo východnej Ázii?

Video

„Takýto barbarský čin nemožno tolerovať,“ povedal hlavný tajomník úradu japonskej vlády Hirokazu Macuno.

Ľudia distribuujú špeciálne vydanie denníka... Foto: SITA/AP, Eugene Hoshiko
Šinzó Abe Ľudia distribuujú špeciálne vydanie denníka Jomiuri šimbun so správou o útoku na japonského expremiéra Šinzóa Abeho

Čaputová: Úmrtie japonského expremiéra Abeho je tragická správa

Prezidentka SR Zuzana Čaputová označila úmrtie bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho po útoku atentátnika za tragickú správu. Uviedla to na sociálnej sieti. Zároveň vyjadrila jeho rodine, blízkym aj celému japonskému ľudu úprimnú sústrasť.

„V najdlhšie slúžiacom povojnovom premiérovi Japonska stratil demokratický svet jednu z výrazných osobností, ktoré spoluformovali medzinárodné spoločenstvo a bezpečnosť založenú na pravidlách, dialógu a práve,“ doplnila prezidentka.

Na správu z Japonska na sociálnej sieti Twitter reagoval slovenský premiér Eduard Heger.

"Som šokovaný z správ, ktoré počúvam, o útoku na bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho. Modlim sa za neho, za jeho rodinu a za ľudí,“ napísal predseda vlády.

Politické násilie je v Japonsku, ktoré má prísne zákony upravujúce držbu zbraní, zriedkavé. Šinzó Abe odslúžil vo funkcii japonského premiéra dve funkčné obdobia. Odstúpil v roku 2020, ako dôvod uviedol zdravotné problémy.

Zachoval si však dominantnú prítomnosť vo vládnucej Liberálnej demokratickej strane (LDP) a ovládal jej hlavné frakcie. Jeho chránenec, úradujúci premiér Fumio Kišihida, ide do volieb s nádejou, že vystúpi z tieňa Abeho, uvádzajú analytici.

Po postrelení Abeho prerušil premiér Kišihida svoju volebnú kampaň a vrátil sa do Tokia, informovali tamojšie médiá. Japonská vláda uviedla, že voľby odložiť neplánuje.

Profesor politológie na tokijskej univerzite Waseda Airo Hino uviedol, že taká streľba nemá v Japonsku obdobu. „Nikdy sa nič podobné nestalo,“ povedal. Politické násilie je v Japonsku, krajine s prísnymi predpismi o držaní zbraní, vzácne. Takmer nulová tolerancia podľa odborníkov prispieva k mimoriadne nízkemu počtu trestných činov so zbraňou. Medzi niekoľko málo výnimiek patrí brokovnica pre lov a šport. Aj v tomto prípade musia budúci majitelia absolvovať kurzy a zložiť písomné aj praktické skúšky či psychologické vyšetrenie, uviedol denník The Guardian.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Šinzo Abe