Pokračovanie článku: Japonský expremiér Šinzó Abe po atentáte zomrel

Svet so zármutkom reaguje na úmrtie japonského expremiéra

Hlboký zármutok a šok v súvislosti s úmrtím bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho vyjadril v piatok na sociálnej sieti Twitter slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

„V mene vlády SR, slovenského ľudu i v mojom mene chcem vyjadriť solidaritu s vládou i ľudom Japonska a úprimnú sústrasť rodine Šinzóa Abeho,“ napísal.

Na úmrtie Abeho, ktorého zastrelil útočník počas piatkového predvolebného prejavu, reagovali aj predstavitelia Európskej únie, píše agentúra AFP.

„Brutálna a zbabelá vražda“ japonského expremiéra Šinzóa Abeho „šokovala celý svet“, napísala na Twitteri šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

„Nikdy nepochopím brutálne zabitie tohto veľkého muža,“ uviedol v inom tweete predseda Európskej rady Charles Michel. „Japonsko, Európania trúchlia s tebou,“ dodal.

Zármutok v súvislosti s úmrtím japonského expremiéra vyjadril v piatok prostredníctvom svojho hovorcu Dmitrija Peskova aj Kremeľ, ktorý ho označil za „naozajstného japonského vlastenca“.

Ruský prezident Vladimir Putin označil Abeho smrť za „nenahraditeľnú stratu“. Putin v telegrame pre Abeho rodinu označil japonského expremiéra za „výnimočného štátnika“, ktorý urobil mnoho pre vývoj „dobrých susedských vzťahov“ Ruska a Japonska.

Úprimnú sústrasť Abeho rodine i japonskej vláde vyjadril na Twitteri aj nemecký kancelár Olaf Scholz. „Aj v týchto ťažkých chvíľach stojíme tesne po boku Japonska,“ uviedol podľa agentúry DPA.

Britský premiér Boris Johnson ocenil vodcovstvo zavraždeného japonského expremiéra a uistil, že Británia „v tomto temnom a smutnom čase“ stojí pri Japonsku. Správy o smrti Abeho prijal s „neskutočným zármutkom,“ dodal.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že je „hlboko zarmútený ohavným zabitím“ Abeho, ktorý bol podľa neho „obrancom demokracie“ a „priateľom a kolegom počas mnohých rokov“.

Úradujúci japonský premiér Fumio Kišida v súvislosti s Abeho zabitím v piatok uviedol, že „nenachádza slová“, približuje AFP.

„Modlil som sa za záchranu jeho života, napriek tomu som sa dozvedel o jeho smrti. Je to skutočne poľutovaniahodné. Nenachádzam slová. Vyjadrujem svoju úprimnú sústrasť a modlitby, nech jeho duša odpočíva v pokoji,“ povedal Kišida v emotívnom prejave novinárom.

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je „šokovaný, pobúrený a hlboko zarmútený“ atentátom na bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

„Pre Japonsko a pre všetkých, ktorí ho (Abeho) poznali, je to tragédia,“ uviedol Biden vo vyhlásení. „Spojené štáty stoja v smútku pri Japonsku. Vyjadrujem úprimnú sústrasť jeho rodine,“ dodal šéf Bieleho domu.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok označil Abeho za vizionárskeho vodcu, ktorý posilnil vzťahy medzi dvoma spojencami – Japonskom a USA.

Blinken to v súvislosti s úmrtím japonského expremiéra povedal na stretnutí s rezortnými partnermi z Japonska a Južnej Kórey na ministerskej schôdzke krajín G20 na indonézskom ostrove Bali.

Sústrasť japonskému ľudu i tamojšej vláde vyjadril na Twitteri aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý uviedol, že „Japonsko prišlo o veľkého premiéra“. Abe podľa neho „zasvätil život svojej krajine a pracoval na stabilite vo svete“.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Šinzo Abe