Španielsko sa rozpáli, očakávajú tam teploty 46 °C

V Španielsku a Portugalsku sa začala ďalšia vlna horúčav, ktorá potrvá najmenej týždeň. Na niektorých miestach sa môžu počas nej teploty vyšplhať až na 43 stupňov Celzia v Portugalsku a na 46 stupňov na juhu Španielska.

08.07.2022 18:21
Portugalsko, pláž, počasie Foto: ,
Ľudia sa tlačia na pláž Carcavelos neďaleko Lisabonu v piatok 8. júla 2022. Portugalská vláda v piatok vyhlásila osemdňový stav pohotovosti pre zvýšené riziko požiarov, keďže suchom sužovaná krajina sa pripravuje na vlnu horúčav s teplotami až 43 stupňov Celzia.
debata

Čakajú sa aj tropické noci, počas ktorých teploty neklesnú pod 25 stupňov. Portugalské úrady vydali najvyššie varovanie pred lesnými požiarmi.

Pevninská časť Španielska sa tento rok potýka už s druhou vlnou horúčav, na Kanárskych ostrovoch očakávajú prvú. Na juhozápade Španielska bude vlna vrcholiť začiatkom budúceho týždňa, keď majú podľa meteorológov teploty presahovať 40 stupňov. V Badajoze v regióne Extremadura a v andalúzskej Córdobe môže byť v polovici budúceho týždňa až 46 stupňov.

Vyše 40 stupňov Celzia v najbližších dňoch zrejme namerajú aj v Portugalsku, kde vláda vyhlásila vysoký stav ohrozenia pre lesné požiare, zatiaľ do 15. júla. Zakázaný je prístup verejnosti do zvlášť ohrozených lesov či používanie pyrotechniky, ktorá sa v tomto období používa napríklad na letných festivaloch. Obmedzené je využívanie poľnohospodárskej techniky, ktorá by mohla iskrou spôsobiť požiar.

Portugalsko má tragické skúsenosti s lesnými požiarmi, v roku 2017 pri nich v lete zomrela stovka ľudí. Odvtedy miestne úrady prijali viaceré opatrenia, ako požiarom predísť. Napríklad pred sezónou požiarov čistia lesné porasty buldozéry, niekde používajú aj stáda kôz, ktoré spásajú trávu a nízky lesný porast. Pre majiteľov pozemkov s domami na samotách a pre obce v ohrozených oblastiach platí povinnosť zabezpečiť určitú vzdialenosť v okolí zastavanej plochy.

V posledných týždňoch sa s horúčavami a nedostatkom zrážok potýka najmä južná Európa. Na severe Talianska vláda tento mesiac kvôli dlhotrvajúcemu suchu vyhlásila stav núdze vo viacerých regiónoch, čo umožňuje miestnym úradom plošne regulovať spotrebu vody či vyplácať kompenzácie poľnohospodárskym podnikom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Portugalsko #horúčavy