Štáty G20 bez dohody. Lavrov hovoril o rusofóbii, Západ o ruskej propagande

Ministri zahraničných vecí skupiny 20 najväčších ekonomík v piatok ukončili dvojdňové rokovania o nedostatku potravín a energií a o náraste cien v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu bez toho, aby dosiahli dohodu. Atmosféru rokovaní poznamenali ostré spory medzi Moskvou a západnými krajinami, napísala agentúra Kjódó.

08.07.2022 18:40
Indonézia, Bali, G20 Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vpravo) sa v piatok 8. júla 2022 zúčastnil na stretnutí ministrov zahraničných vecí G20 v Nusa Dua na indonézskom letovisku Bali.
debata (118)

Stretnutie krajín G20 na indonézskom ostrove Bali bolo prvou medzinárodnou akciou od začiatku vojny na Ukrajine, ktorej sa zúčastnil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

Časť prítomných odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu a vyzvala na okamžité ukončenie vojny, uviedla podľa agentúry Reuters šéfka indonézskej diplomacie Retno Marsudiová. Lavrov počas niektorých vystúpení vrátane prejavu nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej opustil rokovaciu sálu.

Ruský minister sa podľa agentúry DPA nezúčastnil oficiálnej hostiny ani popoludňajšieho rokovania, podľa diplomatických zdrojov agentúry AFP sa ale dostavil na ranné zasadnutie. Keď k šéfom diplomacie prostredníctvom videohovoru prehovoril ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba, Lavrov v sále tiež nebol prítomný.

Agentúra AP poznamenala, že to bolo prvýkrát od začiatku ruskej invázie, keď sa v jednej miestnosti nachádzali Lavrov, americký minister zahraničia Antony Blinken a mnoho ďalších významných hráčov svetovej politiky. Podľa AFP Blinken hovoril na rannom zasadnutí priamo k svojmu ruskému náprotivku.

„Ukrajina nie je vaša krajina. Ich obilie nie je vaše obilie. Prečo blokujete prístavy? Mali by ste umožniť vývoz obilia,“ povedal Blinken na adresu ruského ministra, s ktorým sa podľa nemenovaného diplomatického zdroja odmietol stretnúť.

Lavrov čelil tvrdej kritike aj od Baerbockovej, podľa ktorej Rusko nemá o dialóg s krajinami skupiny G20 záujem. Šéf ruskej diplomacie podľa AFP odišiel z miestnosti vo chvíli, keď Baerbocková kritizovala Moskvu za rozpútanie vojny na Ukrajine.

Aj indonézska ministerka zahraničia Retno Marsudiová v piatok v Lavrovovej prítomnosti vyzvala na rýchle ukončenie vojny na Ukrajine. Varovala, že dôsledky tohto konfliktu, vrátane rastúcich cien energií a potravín, najviac zasiahnu chudobné krajiny.

Tradičná skupinová fotografia ministrov sa tentokrát nezaobstarávala a na protest proti ruskej invázii zástupcovia skupiny veľkých západných ekonomík G7 bojkotovali štvrtkovú recepciu, poznamenala japonská agentúra Kjódó. Európska únia uviedla, že nechce dopustiť, aby sa skupina G20 stala platformou ruskej propagandy.

Lavrov podľa agentúry TASS „nedodržanie protokolu“ zo strany predstaviteľov Západu označil za rusofóbiu; také správanie sa ale bolo podľa neho dalo očakávať. Zopakoval tiež tvrdenie Kremľa, že Západ nedovolí Ukrajine vyjednávať o mieri, ale praje si Rusko poraziť na bojisku.

„Agresori, votrelci, okupanti – počuli sme toho dnes dosť,“ povedal Lavrov. Diskusia Západu „sa takmer okamžite, hneď ako sa dostali k slovu, stočila k zbesilej kritike Ruskej federácie v súvislosti so situáciou na Ukrajine“, dodal.

Vojna na Ukrajine bola podľa Marsudiovej témou takmer všetkých bilaterálnych rokovaní. Časť krajín zároveň odsúdila ruskú inváziu a vyzvala na okamžité ukončenie bojov cez mierové rokovania a diplomaciu.

Niekoľko rokovaní viedol aj Lavrov. Čínskeho ministra zahraničia Wanga I šéf ruskej diplomacie informoval o pokračovaní „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine. To je oficiálny termín Kremľa pre súčasný konflikt, ktorý na rozkaz prezidenta Vladimíra Putina začal 24. februára vpádom ruských vojsk na ukrajinské územie. Obaja ministri odsúdili protiruské sankcie. Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu v piatok podľa agentúry TASS oznámil, že s Lavrovom rokoval o mechanizme vývozu obilia z ukrajinských prístavov.

Lavrov sa stretol aj so svojimi náprotivkami z Argentíny, Brazílie, Indie alebo Južnej Kórey.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #Rusko #USA #vojna na Ukrajine