Blinken na Bali rokoval s Wang Yi-om. Rozhovory boli nezvyčajne dlhé

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v sobotu na indonézskom ostrove Bali stretol so svojím čínskym náprotivkom Wang Yi, pričom obaja vyjadrili nádej na spoluprácu.

09.07.2022 06:52 , aktualizované: 12:51
Wang Yi, Antony Blinken Foto: ,
Čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi (vľavo) a jeho americký kolega Antony Blinken sa v sobotu stretli na indonézskom ostrove Bali.
debata (27)

Blinken a Wang sa stretli za zatvorenými dverami deň po stretnutí šéfov diplomacií G20. Bolo to ich prvé stretnutie od minulého októbra.

„Vo vzťahu, ktorý je tak zložitý a dôležitý ako ten medzi Spojenými štátmi a Čínou, je o čom hovoriť,“ povedal Blinken na úvod stretnutia s Wangom, pri tom ako pózovali pred americkou a čínskou vlajkou v rezortnom hoteli.

Blinken označil rozhovory so svojím čínskym rezortným kolegom za „konštruktívne“. „Napriek zložitosti nášho vzťahu môžem s istotou povedať, že naše delegácie považovali dnešné diskusie za užitočné, úprimné a konštruktívne,“ povedal Blinken po nezvyčajne dlhom – až päťhodinovom – rokovaní s čínskym ministrom zahraničných vecí.

Vyjadril však obavy v súvislosti s niektorými otázkami vrátane Taiwanu, Hongkongu, ľudských práv či Ukrajiny. „Sprostredkoval som hlboké znepokojenie Spojených štátov ohľadne čoraz provokatívnejšej rétoriky a aktivity Pekingu voči Taiwanu a v súvislosti so skutočnosťou, že je nevyhnutné zachovať mier a stabilitu v Taiwanskom prielive,“ zdôraznil Blinken.

Americký minister zahraničných vecí Antony... Foto: SITA/AP, Stefani Reynolds
Antony Blinken / Wang Yi / Čína / USA / Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (druhý sprava) počas rokovania so svojim čínskym rezortným partnerom Wangom Yi (vľavo) v Nusa Dua na indonézskom ostrove Bali 9. júla 2022

Šéf americkej diplomacie tiež vyzval Čínu, aby sa dištancovala od Ruska. Deň predtým na rokovaniach ministrov zahraničných vecí G20 na Bali západné krajiny priamo kritizovali šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova za ruskú inváziu na Ukrajinu.

Blinken Wangovi povedal, že v tejto chvíli musia všetci spoločne odsúdiť agresiu a okrem iného žiadať, aby Rusko umožnilo prístup k potravinám, ktoré kvôli vojne uviazli na Ukrajine. Ako dodal, „nie sú žiadne náznaky“ toho, že by bola Moskva pripravená angažovať sa po tom, čo na rokovaniach G20 čelila záplave kritiky.

Wang vyhlásil, že prezident Si Ťin-pching verí v spoluprácu, ako aj „vzájomný rešpekt“ medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomickými mocnosťami. „Čína a Spojené štáty sú dve veľké krajiny, takže je potrebné, aby si zachovali normálne výmeny a spolupracovali na tom, aby sa tento vzťah naďalej posúval vpred tým správnym smerom,“ povedal.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Antony Blinken #Wang Yi