Pre požiar evakuovali z Yosemitského parku stovky ľudí, ohrozené sú aj starobylé sekvojovce

Americké úrady uzavreli kvôli lesnému požiaru časť Yosemitského národného parku a evakuovali z neho stovky ľudí. Požiar ohrozuje aj tamojšie starobylé sekvojovce.

09.07.2022 12:01
Sekvojovec / Yosemitský národný park / Foto: ,
Hasič sa snaží uhasiť požiar pri Sekvojovci v Yosemitskom národnom parku 8. júla 2022
debata

Správa parku, ktorý je od roku 1984 na zozname svetového dedičstva UNESCO, na miesto vyslala pracovníkov, aby kmene mohutných stromov obalili nehorľavými fóliami. Plamene ohrozujú podľa hovorkyne hasičského oddelenia parku Nancy Phillipeovej asi 500 obrovských sekvojovcov.

Príčina požiaru v háji Mariposa zatiaľ nie je známa a vyšetruje sa. S ohňom bojuje 300 hasičov, ktorým pomáhajú vrtuľníky.

Sekvojovce mamutie rastú v siedmich desiatkach hájov na západných svahoch kalifornskej Sierra Nevady. Vek niektorých z nich sa odhaduje až na 2-tisíc rokov. Boli považované za ohňovzdorné, ale s pribúdajúcimi ničivými požiarmi spôsobenými suchom a množstvom podrastu túto odolnosť strácajú.

Hasiči sa snažia uhasiť požiar pri Sekvojovci v...
Požiar v Yosemitskom národnom parku
+2Hasič sa snaží uhasiť požiar pri Sekvojovci v...

V minulých dvoch rokoch bola pri požiaroch, ktoré vznikli po údere bleskom, zničená až pätina z pôvodných 75-tisíc sekvojovcov.

Požiar pri turistickej trase Washburn sa rozhorel vo štvrtok a podľa Phillipeovej nič nenasvedčuje tomu, že by ho mohol spôsobiť prírodný jav. Na dym stúpajúci z lesa upozornili turisti. Sekvojový háj leží pri južnom vchode do parku a všetci návštevníci boli odtiaľ evakuovaní. Do piatkového večera sa plamene rozšírili na plochu 188 hektárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Yosemitský národný park #lesné požiare #sekvojovec