Francúzskym hasičom sa podarilo dostať pod kontrolu "megapožiar" na juhu krajiny

Stovkám hasičov sa podarilo dostať pod kontrolu rozsiahly lesný požiar na juhu Francúzska, ktorý zničil približne 650 hektárov porastov.

09.07.2022 18:56
Lesný požiar Foto: ,
Lesný požiar na juhu Francúzska
debata

Na hasení plameňov v regióne Gard, nachádzajúcom sa zhruba 90 kilometrov od stredomorského pobrežia sa podieľalo až 950 hasičov, ktorým asistovali aj hasičské lietadlá a vrtuľníky. „Požiar je nateraz lokalizovaný. To znamená, že už nepredpokladáme jeho ďalšie šírenie,“ uviedol hovorca hasičského zboru.

V lokalite však stále zostáva približne 520 hasičov, ktorí postupne likvidujú okraje požiaru a monitorujú jeho vývoj. V oblasti totiž stále panuje veľmi teplé, suché a veterné počasie.

Mega-požiar, ako ho nazvali miestni hasiči, vznikol v noci na štvrtok v blízkosti obce Bordezac a vynútil si evakuáciu zhruba 100 ľudí, ktorých dočasne ubytovali v neďalekých rekreačných objektoch a reštauráciách.

V dôsledku sucha panuje na juhovýchode Francúzska a obzvlášť pri pobreží Stredozemného mora vysoké riziko vzniku lesných požiarov. Už júni zničil mohutný požiar pri prístavnom meste Marseille porasty na ploche približne 600 hektárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #lesný požiar