Biden chce posilniť vzťahy so Saudskou Arábiou. Využiť to chce aj Izrael

Americký prezident Joe Biden v sobotu uviedol, že počas budúcotýždňovej návštevy krajín Blízkeho východu plánuje "posilniť strategické partnerstvo" so Saudskou Arábiou. Zdôraznil, že počas rokovaní so saudskoarabskými lídrami bude zastávať "základné americké hodnoty".

10.07.2022 06:50 , aktualizované: 20:07
joe biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden
debata (12)

„Viem, že mnohí nesúhlasíte s mojím rozhodnutím cestovať do Saudskej Arábie. Moje názory na ľudské práva sú jasné a dlhodobé a základné slobody sú počas mojich návštev vždy na programe dňa. Bude tomu tak aj počas tejto návštevy,“ napísal Biden pre sobotné vydanie amerického denníka The Washington Post.

Americký prezident zdôraznil, že je jeho úlohou, aby boli USA aj naďalej silnou a bezpečnou krajinou. „Aby sme to zabezpečili, musíme byť v priamom kontakte s krajinami, ktoré môžu ovplyvniť tieto výsledky. Saudská Arábia je jednou z nich,“ pokračoval Biden.

„Počas piatkového stretnutia so saudskoarabskými lídrami bude mojím cieľom posilniť strategické partnerstvo založené na vzájomných záujmoch a zodpovednosti a zároveň sa bude držať základných amerických hodnôt,“ dodal americký prezident.

Biden absolvuje návštevu Izraela a Saudskej Arábie v termíne od 13. do 16. júla. Počas tejto pracovnej cesty navštívi aj palestínske Predjordánsko. Zúčastní sa tiež na regionálnom summite Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive, ktorý sa bude konať v Saudskej Arábii.

Šéf Bieleho domu sa počas tejto návštevy stretne aj so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom, ktorého americké tajné služby podozrievajú, že v roku 2018 nariadil vraždu saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Podľa vyhlásenia Bieleho domu však princ bude členom väčšej delegácie.

Biden hovorcom Izraelu

Izraelský premiér Jair Lapid vyjadril v nedeľu nádej, že sa podarí nadviazať oficiálne diplomatické vzťahy medzi Izraelom a Saudskou Arábiou. Avizoval, že prezident USA Joe Biden prinesie do Rijádu aj izraelské „mierové posolstvo“.

„Izrael vystiera svoju ruku ku všetkým krajinám v regióne a vyzýva ich, aby s nami nadviazali vzťahy… a zmenili vývoj dejín v záujme našich detí,“ povedal Lapid počas pravidelnej nedeľňajšej schôdze izraelskej vlády.

Podľa Lapidových slov bude Biden tlmočiť Rijádu „mierové posolstvo od nás (Izraela),“ avšak bližšie podrobnosti neuviedol.

Izrael a sunnitská Saudská Arábia nemajú vzájomné diplomatické vzťahy, udržiavajú však tajné bezpečnostné kontakty, keďže sa obe krajiny obávajú rastúceho vplyvu Iránu. Všeobecne sa predpokladá, že Rijád zvažuje nadviazanie oficiálnych vzťahov so židovským štátom, hoci takýto krok predtým dlhodobo podmieňoval riešením palestínskej otázky.

Samotný Biden avizoval, že chce svojou návštevou prispieť aj k normalizácii vzťahov medzi Izraelom a Saudskou Arábiou.

„Stanem sa prvým prezidentom, ktorý poletí priamo z Izraela do Džiddy v Saudskej Arábii. Táto cesta bude malým symbolom rozvíjajúcich sa kontaktov a krokov smerom k normalizácii medzi Izraelom a arabským svetom,“ napísal Biden v nedeľu v článku, ktorý zverejnil denník Washington Post.

Spojené štáty sa snažia motivovať Saudskú Arábiu k tomu, aby nasledovala Spojené arabské emiráty a Bahrajn, ktoré sa v roku 2020 dohodli s Izraelom na vzájomnej normalizácii vzťahov. Tieto tzv. abrahámovské dohody pomohla sprostredkovať ešte administratíva Bidenovho predchodcu Donalda Trumpa. Podobné dohody s Izraelom následne uzavreli aj Sudán a Maroko.

Saudská Arábia sa k týmto arabským krajinám zatiaľ nepridala, avšak povolila izraelským leteckým spoločnostiam prelety ponad svoje územie do destinácií v oblasti Perzského zálivu a v Ázii.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Saudská Arábia