137. deň: Vojna na Ukrajine je drahá aj pre USA, prekonáva Afganistan

Vojenská a finančná podpora Ukrajine už prekonala náklady Spojených štátov na vojnu v Afganistane počas jej prvých piatich rokov.

10.07.2022 07:00 , aktualizované: 21:51
vojna na Ukrajine, vojak, vojaci, Veľká Británia Foto: ,
Nových odvedencov do ukrajinskej armády trénujú špecialisti britskej armády na vojenskej základni neďaleko Manchestru v Anglicku, štvrtok 7. júla 2022.
debata (806)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 137. deň
mier-ukrajine-2

VIDEO: Ruské raketomety TOS-1A Solncepjok v bojoch na Ukrajine.

Video

21:51 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková vyzvala v nedeľu civilistov, aby urýchlene opustili Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny, ktorú okupujú ruské sily. Ukrajinské sily sa totiž podľa jej slov v tejto oblasti pripravujú na protiofezívu.

Ukrajina stratila kontrolu na väčšinou Chersonskej oblasti, vrátane jej rovnomennej metropole, ležiacej pri Čiernom mori už v prvých týždňoch invázie, ktorú Rusko spustilo 24. februára. „Je jasné, že sa tam bude bojovať, dôjde tam k delostreleckým útokom… a preto vyzývame (ľudí), aby sa urýchlene evakuovali,“ uviedla Vereščuková v prejave v ukrajinskej televízii.

Vicepremiérka uviedla, že nemôže povedať, kedy presne dôjde k zmienenej protiofenzíve. „S istotu (však) viem, že by tam nemali byť ženy a deti, aby sa nemohli stať ľudskými štítmi,“ povedala.

Ruskom dosadené orgány v Chersonskej oblasti tvrdia, že chcú usporiadať referendum o pripojení sa k Rusku, dosiaľ však pre toto ľudové hlasovanie nestanovili nijaký termín. Kremeľ vyhlasuje, že o budúcnosti tohto regiónu by mali rozhodnúť jeho občania. Miestni kolaboranti však opakovane vyhlasujú, že si želajú pripojenie Chersonu k Rusku.

Vereščuková už v noci na sobotu apelovala na obyvateľov Ruskom okupovanej Chersonskej, ale aj Záporožskej oblasti, aby sa evakuovali a okupačné jednotky ich pri prípadnej protiofenzíve nemohli využiť ako ľudské štíty v prípade ukrajinskej protiofenzívy. (reuters, tasr)

18:37 Ruská armáda od začiatku invázie na Ukrajinu stratila už 37 300 vojakov. Podľa odhadu generálneho štábu ukrajinskej armády ruskí vojaci prišli aj o 1 641 tankov, 834 delostreleckých systémov, 188 vrtuľníkov, 217 lietadiel a 15 lodí. (sita)

18:27 Obilie z Ukrajiny sa nebude predávať v Poľsku, ale vyvezie sa odtiaľ do Afriky a na Blízky východ. Povedal to poľský premiér Mateusz Morawiecki počas sobotňajšej návštevy v Kujavsko-pomoranskom vojvodstve.

Morawiecki sa takto vyjadril po tom, ako sa vo viacerých médiách objavili správy, že poľskí poľnohospodári sa obávajú možného predaja ukrajinského obilia na poľskom trhu. Poľský premiér v tejto súvislosti povedal, že požiadal poľského ministra poľnohospodárstva Henryka Kowalczyka, aby situáciu dôkladne preveril, a prípadný predaj zastavil.

„Obilie, ktoré prichádza do Poľska z Ukrajiny, sa má predávať v Afrike a na Blízkom východe, aby sa zaistila potravinová bezpečnosť tohto regiónu,“ povedal poľský premiér. „Poľsko má svoje vlastné potraviny, svoje vlastné obilie a my budeme chrániť… poľských poľnohospodárov,“ do­dal.

Ukrajina je štvrtým najväčším vývozcom obilia na svete. Od vypuknutia ruskej invázie a následnej blokády svojich čiernomorských prístavov Moskvou však nie je schopná vyvážať svoju úrodu, na ktorej ešte pred vojnou záviseli mnohé africké krajiny.

Minister poľnohospodárstva Kowalczyk v stredu povedal, že Poľsko má povinnosť pomôcť Ukrajine s vývozom obilia, aby tak pomohlo africkým a arabským krajinám bojovať proti hladomoru. (pap, čtk)

18:01 Na bojový výcvik do Británie prišla prvá skupina ukrajinských vojakov, z ktorých mnohí nemajú predchádzajúce vojenské skúsenosti. Ukrajina sa podľa nej snaží touto cestou nahradiť vojakov, ktorí padli alebo boli zranení v boji proti ruským inváznym silám.

„S využitím prvotriednych odborných znalostí britskej armády pomôžeme Ukrajine obnoviť jej sily a zvýšiť jej schopnosť ubrániť suverenitu krajiny a právo zvoliť si svoju budúcnosť,“ uviedol britský minister obrany Ben Wallace. Cieľom výcviku je podľa seržanta Dana Hayesa rýchlo premeniť civilistov na efektívnych vojakov. (ap, čtk)

16:34 Ruské invázne jednotky pravdepodobne dosiahli isté malé územné zisky v okolí východoukrajinského mesta Popasna ležiaceho v Luhanskej oblasti, ktorá je už prevažne okupovaná Rusmi. Uviedlo to v nedeľu britské ministerstvo obrany na základe najnovších informácií britských tajných služieb.

Ruská armáda okrem toho podľa nich pokračuje v delostreleckom ostreľovaní okolia mesta Sloviansk v Doneckej oblasti, a to z pozícií v oblasti okupovaných miest Izium a Lysyčansk.

Britský rezort obrany v pravidelnom hlásení uviedol to, že ruské jednotky sa zrejme v rámci ďalšieho postupu v Doneckej oblasti sústredia na ovládnutie dôležitej cesty E40, spájajúcej mestá Doneck a Charkov.

Ukrajinskí obrancovia sa začiatkom júla stiahli z Luhanskej oblasti, ktorá je už takmer úplne okupovaná ruskými vojskami, na lepšie opevnené pozície v susednej Doneckej oblasti, aby zabránili ďalšiemu postupu Rusov na dôležité priemyselné centrá Kramatorsk a Sloviansk. (tasr)

16:09 Rusko obmedzilo prístup na internetové stránky nemeckého denníka Die Welt. Stalo sa tak na žiadosť tamojšieho ruského cenzúrneho úradu Roskomnadzor.

Ruskí predstavitelia obviňujú Západ zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej invázii na Ukrajinu, ktorú Moskva označuje za špeciálnu vojenskú operáciu. Od 24. februára, keď Rusi zaútočili na susednú krajinu, Moskva zablokovala alebo obmedzila prístup aj na stránky BBC, Hlasu Ameriky alebo Deutsche Welle.

Prečo chcelo teraz ruské štátne zastupiteľstvo obmedziť prístup práve na stránky welt.de, nebolo bezprostredne jasné. Ruský cenzúrny úrad na otázky agentúry reuters nereagoval. (čtk, reuters)

15:31 Podpora britskej verejnosti ukrajinským utečencom sa mierne znížila. Podľa prieskumu spoločnosti YouGov bolo v marci za usadenie sa utečencov z Ukrajiny v Británii 75 percent respondentov. Najnovší prieskum však ukázal, že teraz s tým súhlasí len 71 percent Britov.

Ešte výraznejšie klesol podiel tých, ktorí súhlasia, aby sa v Británii usadili desaťtisíce ukrajinských utečencov. Marci s tým súhlasilo 42 percent respondentov, ale v súčasnosti už len 29 percent. Informuje o tom britský web The Guardian, ktorý cituje správu online denníka The Independent. (independent.co­.uk, sita)

15:23 Výzvy na podporu ľudu Srí Lanky, Líbye a Ukrajiny vyslovil pápež František v nedeľu počas poludňajšej modlitby Anjel Pána. Pápež František v modlitbe opäť odsúdil vojnu na Ukrajine. Hovoril o „brutálnych útokoch“, ktorých následky si odnášajú bežní ľudia. „Modlím sa za všetky rodiny, najmä za obete, zranených a chorých; modlím sa za starých ľudí a deti. Nech Boh ukáže spôsob, ako ukončiť túto šialenú vojnu,“ povedal.

Svätý otec ďalej vyjadril solidaritu so Srí Lankou, ktorá sa ocitla v politicko-ekonomickej kríze. Vyzval tamojších politikov, aby neignorovali „volanie chudobných a potreby ľudí“.

Pápež tiež vyjadril znepokojenie zo situácie v Líbyi. Osobitne spomenul mladých ľudí a všetkých, ktorí trpia v dôsledku vážnych sociálnych a hospodárskych problémov krajiny. „Povzbudzujem všetkých, aby nanovo hľadali presvedčivé riešenia, s pomocou medzinárodného spoločenstva, prostredníctvom konštruktívneho dialógu a národného zmierenia.“ (tasr)

14:12 Ruské obmedzovanie vývozu obilia z Ukrajiny mohlo prispieť ku kríze, ktorá aktuálne prebieha na Srí Lanke, uviedol v nedeľu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zároveň vyjadril obavy, že by to mohlo vyvolať aj ďalšie krízy vo svete.

„Sme svedkami toho, že sa vplyv tejto ruskej agresie prejavuje všade. Mohol prispieť aj k situácii na Srí Lanke; máme obavy z dôsledkov na celom svete,“ povedal Blinken novinárom v thajskom Bangkoku.

Šéf americkej diplomacie zároveň opakovane vyzval Moskvu, aby umožnila vývoz odhadovaných 20 miliónov ton obilia z Ukrajiny, na územie ktorej Rusko vojensky vtrhlo koncom februára. „Vo svete sme svedkami rastúcej potravinovej neistoty, ktorá sa výrazne zhoršila v dôsledku ruskej agresie voči Ukrajine,“ dodal.

Podľa Blinkena sa tento vplyv prejavil aj v Thajsku, kde kvôli blokáde „astronomicky“ stúpli ceny hnojív. „To je dôležité najmä v takej dynamickej poľnohospodárskej krajine, akou je Thajsko, keď vieme, že absenciou hnojív výnosy v budúcom roku klesnú a ceny potenciálne stúpnu,“ povedal Blinken.

Srí Lanka sa už niekoľko týždňov zmieta v kríze a nepokojoch spôsobených ťažkým nedostatkom potravín a paliva. Tamojší prezident súhlasil, že odstúpi po tom, čo demonštranti v sobotu vtrhli do jeho rezidencie.

Srí Lanka Čítajte viac Srílanský prezident rezignuje, pred demonštrantmi musel utiecť

Rusko tvrdí, že by umožnilo vývoz ukrajinského obilia, ak ukrajinská armáda odmínuje tamojšie prístavy. Túto možnosť však Kyjev odmieta, keďže sa obáva o bezpečnosť svojho čiernomorského pobrežia. (afp, tasr)

12:48 Počet obetí ruského raketového útoku v Doneckej oblasti v meste Časiv Jar na východe Ukrajiny vzrástol na 15. Raketa zasiahla päťposchodový dom, ktorý sa zrútil, uvádzajú miestne úrady. Podľa gubernátora Pavla Kyrylenka je potvrdených aj päť zranených. V sutinách však môže byť ďalších zhruba tridsať ľudí. Na mieste stále zasahujú záchranári, ktorí sa snažia v troskách domu objaviť preživších.

Ruské ministerstvo obrany medzitým oznámilo, že sa ruským silám na Ukrajine podarilo zasiahnuť dva hangáre, kde sa nachádzali húfnice typu M777, ktoré Kyjevu dodali Spojené štáty. Hangáre sa nachádzali v Doneckej oblasti. Ukrajinské úrady zatiaľ tieto informácie nekomentovali­. (čtk)

11:03 Slovenskí skauti budú tento rok organizovať tábory aj pre deti a členov skautských organizácií z Ukrajiny. V predpandemickom období, konkrétne v roku 2019, Slovenský skauting zorganizoval vyše 100 letných táborov pre viac ako 4-tisíc detí a mladých.

Skautské tábory sa konajú nielen na Slovensku, ale organizujú ich aj národné skautské organizácie, v ktorých pôsobí skautské hnutie. Výnimkou nie je ani Ukrajina. „V Slovenskom skautingu veríme, že si každý zaslúži mať skvelé leto plné zážitkov. Preto sme sa rozhodli pomôcť deťom z Ukrajiny a zobrať ich na letný tábor,“ povedala riaditeľka ústredia Slovenského skautingu Mária Budzáková.

„Momentálne komunikujeme s ukrajinskými skautmi a riešime detaily v súvislosti s dopravou či všetkých potrebných dokumentov. Z tejto spolupráce sa tešíme, i keď nám je ľúto, že vznikla z dôvodu situácie, v ktorej sa naši susedia nachádzajú. Dúfame, že spoločne budeme vedieť zorganizovať letné tábory pre čo najviac detí,“ spresnila situáciu Denisa Bradiaková, koordinátorka skautskej služby, ktorá manažuje projekt Tábory pre ukrajinské deti.

Slovenský skauting patrí medzi najväčšie mládežnícke organizácie na Slovensku a má vyše 100-ročnú tradíciu. V Slovenskom skautingu je v súčasnosti registrovaných viac ako 7-tisíc členov, ktorí pracujú v takmer 100 skautských zboroch v 50 okresoch­. (tasr)

10:26 Bytový dom sa zrútil po ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti v regióne Donbas na východe Ukrajiny a pod jeho troskami sa môže nachádzať viac než 30 ľudí, uviedol tamojší gubernátor Pavlo Kyrylenko.

Kyrylenko na sociálnej sieti Telegram spresnil, že k útoku došlo ešte v sobotu vo večerných hodinách v meste Časiv Jar a vyžiadal si životy najmenej šiestich ľudí. Zranenia utrpelo päť ďalších osôb.

Gubernátor spresnil, že zasiahnutá bola päťposchodová bytovka a na základe výpovedí miestnych obyvateľov sa domnieva, že pod jej troskami sa môže nachádzať ešte 34 civilistov. Kyrylenko tiež uviedol, že ruská raketa zasiahla aj mesto Družkivka, ktoré sa nachádza v Doneckej oblasti za frontovou líniou. Ruské jednotky ostreľujú aj ďalšie populačné centrá v oblasti.

Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj na Telegrame napísal, že ruské jednotky „útočia pozdĺž celej frontovej línie“, aj keď ukrajinský protiútok prinútil Moskvu pozastaviť svoju ofenzívu. (news.sky.com, theguardian.com, tas­r)

10:14 Hraničnými priechodmi prešlo v sobotu na Slovensko 3 344 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 744 mužov, 1 841 žien a 759 detí, informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

O dočasné útočisko požiadalo šesť žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3 617 osôb. „Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 79 policajtov, 16 hasičov, 80 colníkov, 82 vojakov, desať dobrovoľníkov a osem zamestnancov migračného úradu,“ priblížila hovorkyňa.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od začiatku vojny na Ukrajine, je 593 040. Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. marca je 85 010. Počet ľudí, ktorí odišli zo Slovenska na Ukrajinu od vypuknutia vojny, je 345 102. (tasr)

9:35 Ukrajinci potvrdili, že ich letectvo používa bojové vrtuľníky Mi-24, ktoré im venovala Česká republika. Fotografiu helikoptéry zverejnilo na twitteri ukrajinské centrum pre strategickú komunikáciu Stratcom, ktoré má na starosti najmä boj proti dezinformáciám a ďalším vonkajším hrozbám. O dodaní vrtuľníkov sa špekulovalo už niekoľko mesiacov, v máji o ňom hovoril tiež americký minister obrany Lloyd Austin. Česká strana ale akékoľvek ďalšie podrobnosti o pomoci Kyjevu odmietla zverejniť.

Česká republika bola jednou z prvých krajín, ktorá v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu poskytla Kyjevu konkrétnu vojenskú pomoc. Podľa vyjadrenia ministerky obrany Jany Černochovej poskytla česká vláda do konca mája Ukrajine vojenský materiál za viac ako 3,5 miliardy korún, ďalšie dodávky za 600 až 700 miliónov korún mali nasledovať.

Zástupcovia vlády už skôr tiež potvrdili dodávky ručných zbraní, rakiet alebo zdravotníckeho vybavenia, Ukrajina ale dostala tiež delostreleckú muníciu alebo ťažké zbrane. Podľa dostupných informácií ide o tanky sovietskej konštrukcie T-72 (podľa médií o viac ako desiatku modernizovaných T-72M a niekoľko desiatok starších T-72), samohybné húfnice Dana, kalibru 152 mm, salvové raketomety RM-70 Grad, bojové vozidlá pechoty a práve bojové vrtuľníky Mi-24.

8:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval Spojeným štátom za novú vojenskú pomoc v hodnote 400 miliónov amerických dolárov a dodanie ďalších salvových raketometov HIMARS. Uviedol to vo svojom príhovore zverejnenom v noci na nedeľu a na svojom twitterovom účte.

„Naozaj ďakujem prezidentovi USA a americkému ľudu za pokračujúcu účinnú podporu Ukrajiny v boji proti ruskej agresii. Našou prioritou je viac nábojov #HIMARS, 155 mm. To nám pomáha vytvárať tlak na nepriateľa. Vážime si americkú podporu! Dosiahnime spolu víťazstvo!“

Zelenskyj v príhovore hovoril aj o útokoch na mestá Mykolajiv, Charkov a Kryvyj Rih. Uviedol, že v Záporožskej oblasti Rusi útočili na obytné oblasti. Ťažké boje naďalej prebiehajú v Donbase. Tieto teroristické činy môžu podľa neho zastaviť iba moderné precízne zbrane. Zelenskyj ďalej uviedol, že v sobotu absolvoval rozhovory so zástupcami stavebných firiem, od ktorých bude závisieť kvalita ukrajinskej infraštruktúry, teda aj zásobovacích trás.

„Otázka budovania kvalitnej dopravnej siete je vždy aj otázkou bezpečnosti. A v podmienkach totálnej vojny je silná infraštruktúra jedným z kľúčových prvkov obrany,“ povedal. „Poďakoval som zástupcom stavebných firiem za ich prácu a prerokoval som s nimi kľúčové úlohy na najbližšie obdobie — ide o obnovu našej krajiny, ako aj o dodatočné posilnenie našej logistiky,“ spresnil ukrajinský prezident.

Zelenskyj sa tiež vyjadril k odvolaniu ukrajinských veľvyslancov v Nemecku, Česku, Maďarsku, Nórsku a Indii. Podľa neho ide o „rotáciu“ a "bežnú súčasť diplomatickej praxe. Dodal, že ich nástupcovia budú vybraní čoskoro.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj odvolal veľvyslancov v Nemecku, Česku, Maďarsku a ďalších krajinách

7:00 Vojenská a finančná podpora Ukrajine zo strany Spojených štátov už prekonala americké náklady na vojnu v Afganistane počas jej prvých piatich rokov, uviedla stanica Fox News. Do konca roku 2006 investovali USA do boja proti Talibanu 7,4 miliardy dolárov. Pomoc pre Kyjev dosiahla od začiatku invázie podľa Pentagónu zatiaľ osem miliárd dolárov a bude naďalej pokračovať.

Začiatkom roka sa Kongres zaviazal minúť 54 miliárd dolárov na tradičnú zahraničnú a vojenskú pomoc, aby pomohol potlačiť Putinovu ofenzívu. Nie sú to peniaze len pre Ukrajinu, ale aj pre spojencov v NATO a podpora amerických jednotiek rozmiestnaných v Európe, uviedla Fox News.

© Autorské práva vyhradené

806 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine