Trump si opäť uťahoval z klimatickej krízy: "Máme väčšie problémy," uviedol

Bývalý americký prezident Donald Trump si opäť uťahoval zo zhoršujúcej sa klimatickej krízy.

10.07.2022 10:53
Donald Trump Foto: ,
Bývalý americký prezident Donald Trump
debata (30)

„Na plážach budeme mať trochu viac pozemkov, čo nie je najhoršia vec na svete,“ povedal v sobotu večer počas predvolebného mítingu v meste Anchorage v štáte Aljaška, na ktorý prišiel podporiť Sarah Palinovú, kandidujúcu v novembrových voľbách do Snemovne reprezentantov USA. „Počul som, že hladina oceánu v nasledujúcich 300 rokoch stúpne o osminu palca (približne 0,32 centimetra). Máme väčšie problémy,“ vyhlásil Trump.

Opäť spochybňoval tvrdenia, že zmena klímy je spôsobená človekom — podľa neho boli jednoznačne vedecky vyvrátené. Republikán Trump počas svojho funkčného obdobia inicioval odstúpenie USA od parížskej dohody o ochrane klímy. Jeho nástupca, demokrat Joe Biden, po nástupe do funkcie začiatkom minulého roka toto rozhodnutie zvrátil a boj proti klimatickej zmene zaradil medzi svoje najdôležitejši­e ciele.

Trump sa vo svojom vystúpení nevyjadril priamo k tomu, či chce opäť kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2024. Konštatoval iba, že „náš veľkolepý Biely dom získame späť“. Zároveň zopakoval svoje nepodložené tvrdenie, že o víťazstvo vo voľbách v roku 2020 bol pripravený vďaka podvodom.

Trump tiež vyjadril svoju podporu bývalej kandidátke na viceprezidentku Sarah Palinovej, ktorá sa tentoraz uchádza o miesto v Snemovni reprezentantov. Voličov vyzval, aby „skvelú, legendárnu Palinovú“ poslali do Washingtonu.

Palinová sa v sobotu krátko objavila po Trumpovom boku. „Máme ťa radi. Potrebujeme, aby si sa vrátil,“ povedala na adresu Trumpa. Ten vyhlásil, že republikáni znovu získajú väčšinu v Snemovni reprezentantov. „Raz a navždy ukončíme politickú kariéru šialenej Nancy Pelosiovej,“ konštatoval na margo demokratickej predsedníčky tejto komory Kongresu.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #klimatická kríza