Ukrajinka z Charkiva: Vojnové zločiny sa množia. Opäť sme ruským terčom

"Každú noc ďalšími raketami ostreľujú civilné objekty. Musíme zastaviť Rusko, aby nepáchalo viac a viac vojnových zločinov,“ vyzýva Maria Avdejevová z Charkiva, ktorá Pravde poskytla viacero rozhovorov.

11.07.2022 06:00
Ukrajina, Rusko, Charkov, vojna na Ukrajine Foto: ,
Záchranári v ruinách školy, ktou v Charkive zasiahli ruské rakety.
debata (147)

Expertka na bezpečnosť a na boj s dezinformáciami z Európskej expertnej asociácie dlhodobo dokumentuje ruskú vojnu proti Ukrajine. Na videu, ktoré zverejnila aj na sociálnej sieti twitter, hovorí, ako ruské vojská zničili univerzitu v jej rodnom meste.

VIDEO: Ukrajinka z Charkiva: Rusko pácha ďalšie vojnové zločiny, zasiahlo univerzitu

Video

"Toto je Charkivská pedagogická univerzita pomenovaná po Gregorijovi Skovoradovi. V noci 6. júla ju zasiahla ruská raketa. Budova je výrazne zničená, jej tri poschodia sa úplne zrútili. Študovali tu budúci učitelia, bola to univerzita pre tých, ktorí chceli učiť deti v školách, a budova je teraz úplne zničená,“ opisuje Avdejevová, podľa ktorej už Rusi v meste rozstrieľali školy, škôlky, nemocnice aj ďalšie univerzity.

Charkiv leží len niekoľko desiatok kilometrov od ruskej hranice. Je to druhé najväčšie ukrajinské mesto, pred vojnou v ňom žilo takmer 1,5 milióna ľudí. Od začiatku invázie bol Charkiv jedným z hlavných terčov ruských útokov. Tie postupne ustali, ale v posledných týždňoch opäť naberajú na intenzite.

Podľa britskej tajnej služby sa zdá, že ruským cieľom je kontrola nad diaľnicou E40, ktorá spája Doneckú oblasť s Charkivom. Doneck patrí do donbaského regiónu, ktorého luhanskú časť sa ruským okupantom podarilo do značnej miery ovládnuť.

VIDEO: Ukrajinka odkazuje Rusom: Donbas bude vždy náš

Video

© Autorské práva vyhradené

147 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna