138. deň: Zelenskyj nariadil oslobodiť pobrežie, vojaci na juhu chystajú protiofenzívu

Ukrajinské sily sa pripravujú na protiofenzívu v Chersonskej oblasti. Ukrajinská armáda utrpela značné straty na fronte a snaží sa ich nahradiť. Rusi útočia na Donbase a ostreľujú aj Chersonskú oblasť. Británia plánuje vycvičiť 10-tisíc Ukrajincov z civilistov, aby bránili svoju krajinu.

11.07.2022 06:00 , aktualizované: 23:05
vojna na Ukrajine, tank Foto: ,
Ukrajinské obrnené vozidlo v Doneckej oblasti, 10. júla 2022.
debata (674)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 138. deň
  • Charkov, Sumskú oblasť aj Donbas zasiahli ďalšie ruské rakety
  • Do ukrajinských prístavov priplávalo prvých osem cudzích lodí pre obilie
mier-ukrajine-2

VIDEO: Ruské raketomety TOS-1A Solncepjok v bojoch na Ukrajine.

Video

23:05 Prvých osem zahraničných lodí priplávalo do ukrajinských prístavov pre poľnohospodárske výrobky, napísal dnes na svojom webe denník Ukrajinská pravda s odvolaním sa na velenie vojenského námorníctva. Priplávanie cudzích lodí umožnilo opätovné dobytie Hadieho ostrova ukrajinskými silami, uviedol denník.

„Na žiadosť ministerstva obrany sa vojenské námorníctvo ozbrojených síl Ukrajiny pripojilo k organizácii zabezpečenia prepravy poľnohospodárskej produkcie civilnými plavidlami cez prieplav Dunaj-Čierne more. Prvých osem zahraničných lodí už priplávalo do ukrajinských prístavov,“ uviedlo námorníctvo.

Hadí ostrov leží v Čiernom mori približne 35 kilometrov východne od ústia Dunaja. Rusi sa ho zmocnili hneď na začiatku invázie z 24. februára. Ale na konci júna sa museli stiahnuť, čo označili za „gesto dobrej vôle“, pripomenul denník. Minulý týždeň nad ostrovom opäť zavlala ukrajinská vlajka.

22:25 Najbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov v pondelok oznámil, že odovzdá svoje mediálne impérium Media Group Ukraine štátu. Urobí tak v súlade s novým zákonom, ktorý je zameraný na obmedzenie moci oligarchov na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

„Spoločnosť Media Group Ukraine sa tento týždeň vzdá všetkých ukrajinských licencií na televízne programy a tlač v prospech štátu,“ uviedol Achmetov. Dodal, že toto rozhodnutie padlo, lebo na Ukrajine vstúpil do platnosti nový zákon zameraný na „predchádzanie hrozbám pre národnú bezpečnosť súvisiacim s nadmerným vplyvom“ oligarchov.

Achmetov vyhlásil, že zákonom stanovená šesťmesačná lehota na predaj médií mu v kombinácií s ruskou inváziou na Ukrajinu znemožnilo predať svoju mediálnu spoločnosť za jej „trhovú cenu“.

Spoločnosť Media Group Ukraine je jedným z najväčších ukrajinských mediálnych holdingov. Zahŕňa desať televíznych kanálov vrátane niekoľkých spravodajských a tiež printové či online médiá.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak privítal Achmetovo rozhodnutie, pričom na Twitteri uviedol, že predmetný zákon zameraný proti oligarchii je novým začiatkom pre vzťah štátu s podnikateľským sektorom.

21:43 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poslal do parlamentu návrh zákona udeľujúci poľským občanom na Ukrajine osobitný štatút. V prípade jeho schválenia budú Poliakom priznané rovnaké práva, aké Varšava zaručila utečencom z Ukrajiny po tom, ako Moskva zaútočila na ich vlasť. TASR prevzala správu z agentúry PAP, ktorá sa odvoláva na vyjadrenie kancelárie ukrajinského prezidenta.

Návrh obsahujúci „právne a sociálne záruky“ je vyjadrením vďaky poľskému národu za solidaritu a podporu Ukrajiny v čase ruskej ofenzívy, píše sa vo vyhlásení úradu ukrajinského prezidenta. Uplatňuje sa ním tiež princíp reciprocity.

Poľský parlament prijal v marci návrh zákona týkajúci sa pomoci pre utečencov z Ukrajiny. Tí majú na základe neho nárok na finančnú podporu, získanie legálneho pobytu v krajine či udelenie identifikačného čísla, nazývaného aj PESEL. To umožňuje držiteľom získať prácu, ale napríklad aj poslať deti do škôl či k lekárovi. Mladí Ukrajinci majú tiež právo pokračovať v štúdiu na poľských školách a univerzitách.

21:17 Rumunsko vyšetruje, či počas ruskej invázie na Ukrajine došlo k spáchaniu zločinov proti ľudskosti. Oznámila to v pondelok prokuratúra v Bukurešti, píše agentúra AFP.

Podobné vyšetrovania súvisiace s ruskou vojenskou agresiou voči Ukrajine ohlásilo už viacero krajín sveta a medzinárodných inštitúcií.

Teraz sa k nim pridalo Rumunsko, ktoré v rámci vyšetrovania možných zločinov proti ľudskosti uplatňuje princíp tzv. univerzálnej jurisdikcie umožňujúci stíhať takéto činy spáchané aj v zahraničí. Rumunské trestné právo okrem toho umožňuje stíhanie takýchto zločinov aj v prípade, ak sa ich obeťami stali rumunskí občania.

Rumunská prokuratúra v tejto súvislosti zdôraznila, že ruská invázia na Ukrajine spôsobila veľký počet úmrtí a zranení civilistov vrátane detí, pričom milióny ľudí utiekli do susedných krajín vrátane Rumunska.

19:51 Ukrajina v pondelok „ostro kritizovala“ dekrét šéfa Kremľa Vladimira Putina, ktorý zjednodušuje procedúru na získanie ruského občianstva pre všetkých Ukrajincov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Spomínaný dekrét je ďalším zásahom do suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny, (je) nezlučiteľný s normami a princípmi medzinárodného práva,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

„Ukrajinci nepotrebujú Putinovo občianstvo, a pokusy zavádzať ho silou sú odsúdené na neúspech,“ povedal šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

Výnos, ktorý v pondelok podpísal šéf Kremľa Putin, nazval Kuleba „bezcenným“, pričom poznamenal, že ide o ďalší z prejavov „Putinovho agresívneho apetítu“.

19:34 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby sa dohodol so západnými mocnosťami na pokračovaní dodávok humanitárnej pomoci do Sýrie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Erdoganov apel prišiel v čase, keď sa diplomati v OSN snažia nájsť riešenie na zachovanie systému, ktorý od roku umožňuje dodávky pomoci OSN do vojnou postihnutej Sýrie cez územie susedného Turecka.

Keďže Rusko v OSN vetovalo predĺženie mechanizmu o ďalší rok, jeho fungovanie sa oficiálne skončilo 10. júla.

„Erdogan zdôraznil, že prikladá veľký význam predĺženiu fungovania cezhraničného mechanizmu“ prísunu pomoci do Sýrie," uviedla prezidentská kancelária v Ankare po telefonickom rozhovore Erdogana s Putinom.

Informáciu o telefonáte oboch prezidentov zverejnil aj Kremeľ, ale dodávky pomoci pre Sýriu v nej nespomenul.

18:23 Promoskovský starosta Rusmi okupovanej ukrajinskej dediny Velykyj Burluk v Charkovskej oblasti Jevgenij Junakov zahynul v pondelok pri výbuchu svojho auta, informuje TASR na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ruské médiá.

Okupačná oblastná samospráva označila Junakova za obeť „teroristického útoku“, ktorý podľa nej zosnovali ukrajinské sily.

Proruské úrady v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny zas v pondelok údajne zmarili atentát na svojho šéfa Vladimira Salda. Na ceste, ktorou zvyčajne prechádza svojím autom, vraj našli improvizované výbušné zariadenie.

18:10 V Prahe na Letenskej pláni v pondelok večer otvoria výstavu ukoristenej ruskej vojenskej techniky z Ukrajiny, ktorú do Prahy priviezlo ukrajinské ministerstvo vnútra. Má za cieľ pripomenúť vojnové hrôzy, ktoré ruská invázia na Ukrajine spôsobila. TASR informáciu prevzala z webu iDNES.cz a z Českej televízie.

Ťažkú bojovú techniku priviezli na piatich kamiónoch z Varšavy, kde ju vystavovali predtým. Ľudia si môžu na Letnej prezrieť napríklad moderný ruský tank T-90. Expozícia okrem iného obsahuje protilietadlový systém Buk či niekoľko rakiet a iných striel vypálených ruskou armádou na ukrajinské mestá, povedala hovorkyňa ukrajinskej ambasády v Prahe Tetiana Okopna.

Všetky zbrane nesú stopy poškodenia, väčšina je znehodnotená bojom. Na mnohých je viditeľná korózia. Zbrane boli vystavené v centre Varšavy a z Prahy ich presťahujú do Berlína, Paríža, Madridu či Lisabonu. Na Letenskej pláni bude ruská vojenská technika vystavená do 24. júla 2022.

18:08 Vojna na Ukrajine možno bude trvať dlhšie, než sa očakáva. Vyhlásil to v pondelok holandský premiér Mark Rutte počas návštevy Kyjeva, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Predseda holandskej vlády v Kyjeve oznámil, že jeho krajina poskytne ukrajinským silám bojujúcim proti ruskej armáde ďalšie delá s dlhým dostrelom a tiež balík pomoci vo výške 200 miliónov eur.

„Táto vojna môže trvať dlhšie, ako sme my všetci dúfali či očakávali. Avšak to neznamená, že sa môžeme nečinne prizerať, ako prebieha. Musíme sa naďalej zameriavať na to, aby sme Ukrajinu podporovali vo všetkých smeroch,“ povedal Rutte.

17:15 V pražskej štvrti Vysočany sa v pondelok po takmer mesiaci opäť otvorilo Krajské asistenčné centrum pomoci Ukrajine (KACPU). Od rána pred ním stáli desiatky ľudí, mesto však plánuje Ukrajincom poskytovať už len núdzové prenocovanie v stanových táboroch.

Pražský primátor Zdeněk Hřib si myslí, že znovuotvorenie centra nevyrieši problém s výrazne vyšším počtom ukrajinských utečencov v Prahe v porovnaní s inými krajmi v Česku. Pred tým, ako sa Hřib rozhodol približne pred mesiacom centrum zatvoriť, požadoval od vlády, aby zriadila systém prerozdeľovania Ukrajincov medzi krajmi.

16:50 Vojna na Ukrajine možno bude trvať dlhšie, než sa očakáva, vyhlásil holandský premiér Mark Rutte počas návštevy Kyjeva, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Oznámil, že jeho Holandsko poskytne ukrajinským silám ďalšie delá s dlhým dostrelom a tiež balík pomoci vo výške 200 miliónov eur.

„Táto vojna môže trvať dlhšie, ako sme my všetci dúfali či očakávali. Avšak to neznamená, že sa môžeme nečinne prizerať, ako prebieha. Musíme sa naďalej zameriavať na to, aby sme Ukrajinu podporovali vo všetkých smeroch,“ povedal Rutte.

16:40 Rusmi dosadený starosta mestečka Velykyj Burluk pri Charkove na východe Ukrajiny Jevhen Junakov prišiel o život pri výbuchu auta. Velykyj Burluk je podľa ukrajinských médií dôležitý železničný uzol, využívaný ruskými vojskami.

V súčasnosti ruské vojská okupujú skoro tretinu Charkovskej oblasti, pripomenula agentúra Unian s odvolaním sa na vyjadrenie šéfa oblastnej správy Oleha Synehubova.

Nejde o prvú násilnú smrť kolaboranta na okupovaných územiach Ukrajiny.

16:30 Holandský premiér Mark Rutte po prvý raz od začiatku ruskej invázie navštívil Ukrajinu. Cestu do Kyjeva držala jeho kancelária v tajnosti. Program návštevy začal na kyjevských predmestiach Buča a Irpiň, kde vyšetrovatelia zbierajú dôkazy o možných ruských vojnových zločinoch. O návšteve informoval server DutchNews.

„Pochopiteľne sme všetci videli fotky, ale stáť tu…,“ povedal Rutte po návšteve vybombardovaného obytného domu. „Úplný opak civilizovanosti a slušnosti. Toľko ľudí zomrelo, je to absolútne hrozivé,“ povedal premiér.

16:20 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v rozhovore pre britský The Sunday Times uviedol, že prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil oslobodenie ukrajinského pobrežia na juhu krajiny.

Ruský poslanec zastupujúci anektovaný polostrov Krym Michail Šeremet podľa agentúry RIA Novosti označil Zelenského snahu dobyť späť juhoukrajinské regióny za „politickú agóniu“ ukrajinskej vlády, ktorá podľa neho nebude mať dlhé trvanie. „Nemajú žiadnu šancu dobyť územia oslobodené našou armádou,“ vyhlásil Šeremet, pričom použil termín „oslobodenie“, ktorým Moskva označuje svoju okupáciu ukrajinských území. „Nemajú silu, schopnosti, prostriedky ani bojového ducha,“ myslí si ruský poslanec.

V súvislosti s chystanou južnou protiofenzívou podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková už skôr vyzvala civilistov v okupovanej Chersonskej a tiež Záporožskej oblasti, aby sa z oblasti evakuovali. „Viem určite, že by tam nemali zostávať ženy a deti a že by sa nemali stať ľudskými štítmi,“ uviedla Vereščuková v televíznom prejave. Nenaznačila však, kedy by sa ukrajinská protiofenzíva mala začať.

16:15 Ruská armáda má problémy s mužstvom. Tým hlavným je s najväčšou pravdepodobnosťou absencia prestávok, ktorá vedie k psychickému aj fyzickému vyčerpaniu, uviedol britský rezort obrany.

16:1O Na Ukrajine je nezvestných približne 7 200 vojakov, veľká časť z nich upadla do zajatia a žije. Serveru Suspilne to povedal splnomocnenec pre nezvestné osoby Oleh Kotenko. Ukrajinské úrady nezverejňujú celkové straty vojakov, ktorí bránia krajinu pred ruskou inváziou, ani počty zajatých vojakov, poznamenal web Ukrajinska pravda.

Ukrajina, Rusko, Kyjev, invázia Čítajte viac Ukrajinci evidujú zhruba 7 200 nezvestných vojakov

16:00 Traja ľudia zomreli a 31 ďalších utrpelo zranenia v dôsledku ruského ostreľovania Charkova. Oznámil to oblastný gubernátor Oleh Synehubov, podľa ktorého skorších informácií invázne vojská udreli na druhé najväčšie ukrajinské mesto z viachlavňových raketometov. Na druhej strane frontovej línie úrady separatistickej proruskej Doneckej ľudovej republiky (DNR) oznámili troch mŕtvych a 39 ranených v dôsledku ostreľovania.

Predstavitelia DNR podľa ruskej služby BBC tvrdia, že tieto obete majú na svedomí ukrajinské ozbrojené sily, ktoré podľa nich v nedeľu ostreľovali región z raketometov HIMARS, ktoré dodali Kyjevu Spojené štáty. Ostreľovanie údajne zasiahlo obec menom Stepano-Ktrha.

15:10 Šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal v pondelok výnos, ktorý uľahčí získanie ruského občianstva obyvateľom celej Ukrajiny. Výnos šéfa Kremľa nariaďuje, aby bolo „všetkým občanom Ukrajiny“ zaručené „právo požiadať o získanie občianstva Ruskej federácie zjednodušeným spôsobom“.

AFP pripomína, že Putin už v máji urýchlil proces získavania ruského občianstva pre obyvateľov dvoch ukrajinských oblastí – Chersonskej na juhu, ktorá je takmer celá pod úplnou kontrolou ruských inváznych síl, a Záporožskej na juhovýchode, ktorú Moskva kontroluje čiastočne. O mesiac neskôr sa tam údajne začali rozdávať prvé ruské pasy, píše agentúra AP.

14:40 Ruská prokuratúra požiadala súd o likvidáciu zväzu novinárov, zrejme v dôsledku údajnej diskreditácie ruskej armády. Informoval o tom denník Vedomosti s odvolaním sa na vyrozumenie súdu o prijatí žiadosti. Súd zatiaľ činnosť Zväzu novinárov a pracovníkov médií pozastavil, predbežné vypočutie je naplánované na 13. júla, poznamenal nezávislý spravodajský server Meduza.

14:35 Počet obetí nedeľňajšieho ruského raketového útoku na ukrajinský Časiv Jar vzrástol na 24, informuje s odvolaním sa na záchranné zložky agentúra Unian.

14:30 Ruský prezident Vladimir Putin diskutoval so svojím bieloruským kolegom Alexandrom Lukašenkom o možných spoločných opatreniach proti Litve v súvislosti s jej „nezákonnými“ obmedzeniami tranzitu do ruskej Kaliningradskej oblasti. V pondelok to vo vyhlásení uviedol Kremeľ.

„Dôraz bol kladený na situáciu v súvislosti s nezákonnými obmedzeniami, ktoré Litva uvalila na tranzit tovaru do Kaliningradskej oblasti,“ uviedol Kremeľ na margo stretnutia lídrov Ruska a Bieloruska. Dodal, že v tejto súvislosti „sa diskutovalo o niektorých možných spoločných krokoch“.

Lídri hovorili tiež o ruskej vojenskej operácii na Ukrajine a o ruských energetických dodávkach do Európy, priblížil Minsk.

14:15 Náčelník štábu vzdušných síl USA generál Charles Brown v pondelok navštívil taktickú leteckú jednotku umiestnenú v severovýchodnom Nemecku. Brown pricestoval na čele menšej delegácie s cieľom rokovať o vojenskej spolupráci. Spojené štáty plánujú posilniť svoju vojenskú prítomnosť v Európe v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu, pripomína DPA.

Letecká jednotka je umiestnená na letisku pri obci Laage južne od mesta Rostock v nemeckej spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko. Ide o jednu zo štyroch základní, kde sú umiestnené stíhačky nemeckých vzdušných síl typu Eurofighter a uskutočňuje sa na nej aj výcvik pilotov.

Americký prezident Joe Biden na summite NATO v Madride koncom júna oznámil zvýšenie počtu amerických vojakov a techniky v Európe s cieľom posilniť východné krídlo NATO.

13:30 Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že na prerozdelenie pomoci v rámci školského programu Európskej únie vyčlení 2,9 milióna eur na stravovanie pre vysídlené ukrajinské deti, ktoré boli umiestnené v školách členských krajín eurobloku.

Vyplýva to z nariadenia, ktoré bolo zverejnené už 1. júna a vyzvalo členské štáty EÚ, aby preskúmali domácu situáciu a svoje žiadosti o pomoc v rámci školského programu na nadchádzajúci školský rok, čiže od 1. augusta 2022 do 31. júla 2023.

13:15 Traja ľudia zahynuli a ďalších 28 osôb utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku na obytné štvrte v meste Charkov na severovýchode Ukrajiny. Oznámil to gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

„Podľa najnovších informácií… bolo v dôsledku ostreľovania v Charkove zranených 28 ľudí vrátane 16-ročného dieťaťa. Zomreli traja ľudia,“ napísal Synehubov na sociálnej sieti Telegram.

„Všetky (tri rakety boli vypálené) výlučne na civilné objekty, toto je absolútny terorizmus!“ povedal Synehubov. Dodal, že jedna raketa zničila školu, ďalšia obytnú budovu a tretia raketa dopadla blízko skladových priestorov.

Počet obetí ostreľovania v druhom najväčšom ukrajinskom meste potvrdil aj zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko.

13:02 Ukrajina má našu plnú podporu, a preto jej vstup do EÚ vrátane Moldavska plne podporujem, vyhlásil slovenský minister vnútra Roman Mikulec na dopoludňajšom rokovaní ministrov vnútra členských krajín Európskej únie v Prahe.

Roman Mikulec Čítajte viac Mikulec v Prahe: Plne podporujem vstup Ukrajiny a Moldavska do EÚ

12:36 Ukrajinské ozbrojené sily oslobodili obec Ivanivka ležiacu v Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámila to v pondelok ukrajinská pešia brigáda. „Jediné, čo v Ivanivke zostalo po ruských okupantoch, sú hrozné spomienky a ‚mŕtva‘ vojenská technika,“ uvádza sa vo vyhlásení armády.

Agentúra Reuters upozornila, že toto tvrdenie nemohla bezprostredne potvrdiť. V zmienenej oblasti je viac obcí s názvom Ivanivka. Jedna z nich sa nachádza pozdĺž frontovej línie. Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov pre britský denník The Times v nedeľu uviedol, že Ukrajina zhromažďuje miliónové bojové sily vybavené západnými zbraňami s cieľom opätovne dobyť juh krajiny obsadený ruskou armádou.

Podľa ministra nariadil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ozbrojeným silám, aby opätovne dobyli pobrežné oblasti, ktoré sú životne dôležité pre hospodárstvo krajiny. (reuters, tasr)

12:00 Litva rozšírila obmedzenia na prevoz tovaru cez svoje územie do ruskej Kaliningradskej oblasti. Ide o ďalšiu etapu postupne uplatňovaných sankcií Európskej únie voči Rusku.

Litva už 17. júna zastavila tranzit tovaru podliehajúceho sankčnému režimu EÚ vrátane ocele. Od pondelka na tento zoznam podľa litovskej pohraničnej stráže pribudli aj betón, drevo a priemyselné chemikálie.

/ Kaliningrad / Vlak / Vozeň / Železnica / Koľaj / Preprava / Tovar / Čítajte viac Litva napriek vyhrážkam Moskvy obmedzila tranzit ďalšieho tovaru do Kaliningradu, týka sa aj alkoholu

10:45 Na 18 stúpol počet obetí ruského raketového útoku na bytový dom v meste Časiv Jar na východe Ukrajiny. TASR správu prevzala z denníka The Guardian a stanice CNN, odvolávajúcich sa na záchranné zložky, ktoré naďalej pátrajú po preživších.

Miestna ukrajinská pohotovostná služba uviedla, že dosiaľ počas záchrannej operácie spod trosiek vytiahli šesť živých ľudí. Záchranári sú podľa nej v kontakte s ďalšími dvoma preživšími.

Miestny gubernátor Pavlo Kyrylenko na sociálnej sieti Telegram v nedeľu spresnil, že k útoku na päťposchodovú bytovku v meste Časiv Jar v Doneckej oblasti došlo ešte v sobotu vo večerných hodinách a zranenia utrpelo najmenej päť ďalších osôb.

10:28 Podľa portálu Nexta boli v dôsledku ruského útoku na Charkov zabití traja ľudia. Ďalších 16 bolo zranených.

9:59 Ruský plynárenský gigant Gazprom v pondelok začal desaťdňovú každoročnú údržbu na svojom plynovode Nord Stream 1, ktorý smeruje cez Baltické more do Nemecka. Vláda v Berlíne, ako aj ďalšie európske krajiny majú pritom obavy, že po tejto odstávke sa dodávky plynu cez potrubie neobnovia. Vzťahy medzi Ruskom a Západom sa totiž v dôsledku invázie na Ukrajinu zhoršili a Gazprom by mohol využiť príležitosť a jednoducho zavrieť ventily.

Nord Stream 2, Lubmin Čítajte viac Gazprom začal s odstávkami plynu. Krajiny majú obavy, že ich neobnovia

9:50 Slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko prekročilo v nedeľu 2 966 osôb. Z toho bolo 727 mužov, 1 599 žien a 640 detí. O dočasné útočisko požiadalo 26 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za včerajší deň viac ako 3 200 osôb. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Celkovo už slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko od začiatku vojny na Ukrajine prekročilo viac ako 596-tisíc osôb, udelených bolo viac ako 85-tisíc dočasných útočísk. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu zaznamenali viac ako 348-tisíc osôb.

8:47 Raketové útoky na Charkov a jednu z dedín v Sumskej oblasti oznámili v noci na pondelok ukrajinské úrady. Hlásené je tiež ostreľovanie mesta Družkivka v Doneckej oblasti a boje pri dedine Bilohorivka, asi 50 kilometrov východne od Slovianska.

Agentúra Suspilne s odvolaním sa na charkovské úrady informovala, že raketový útok v pondelok ráno zasiahol šesťpodlažnú obytnú budovu v Charkove. Na mieste sú záchranári. Cieľom ťažkého ostreľovania sa stala už v nedeľu tiež dedina Esman v Sumskej oblasti, informoval oblastný gubernátor Dmytro Žyvyckyj. V súvislosti s týmito útokmi zatiaľ neboli hlásené prípadné obete.

Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko na sociálnej sieti Telegram uviedol, že ruská raketa dopadla na mesto Družkivka za frontovou líniou. Ostreľované podľa neho boli aj ďalšie obývané centrá.

Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj prostredníctvom telegramu informoval, že ruské sily sa zhromaždili v oblasti dediny Bilohorivka, asi 50 kilometrov východne od mesta Sloviansk, a odtiaľ ostreľujú okolité sídla a vykonávajú vzdušné útoky. Ukrajina predpokladá, že práve bitka o Sloviansk bude ďalším kľúčovým bojom na Donbase. (čtk)

8:00 Ukrajina vyjadrila „hlboké sklamanie“ z rozhodnutia Kanady vrátiť opravenú turbínu používanú pre plynovod Severný prúd 1 (Nord Stream 1) vedúci z Ruska do Nemecka.

Ukrajinské ministerstvá energetiky a zahraničných vecí vyzvali kanadskú vládu, aby zmenila svoje rozhodnutie. Vrátenie turbíny by podľa ich vyhlásenia znamenalo prispôsobenie sankcií uvalených na Moskvu „rozmarom Ruska“.

7:38 Raketový útok na ukrajinské mesto Časiv Jar v Doneckej oblasti, pri ktorom zomrelo 15 civilistov, prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj označil za úmyselný útok na civilistov. „Každý, kto dáva príkazy na takéto údery, každý, kto ich podniká na obyčajné mestá, obytné oblasti, zabíja úplne úmyselne," povedal Zelenskyj v nedeľňajšom večernom príhovore. „Po takýchto úderoch nemôžu povedať, že niečo nevedeli," dodal.

„Každého ruského vraha je nevyhnutné potrestať. Úplne každého. Rovnako, ako tomu bolo v prípade nacistov. A nech neočakávajú, že ich štát ochráni. Rusko ich opustí ako prvé, keď sa zmenia politické okolnosti,“ dodal.

6:45 Počet ukrajinských detí zapísaných do škôl v Poľsku by sa v budúcom školskom roku mohol zdvojnásobiť na najmenej 400 000. Očakáva to poľské ministerstvo školstva, uviedol v nedeľu ukrajinský spravodajský server Jevropejska pravda.

Server citoval vyjadrenie poľského ministra školstva Przemyslawa Czarneka, podľa ktorého sa budú školáci zúčastňovať na výučbe online z Ukrajiny aj osobne, informovala TASR na základe správy denníka The Guardian.

„Prijali sme 200 000 (ukrajinských detí), z toho 160 000 do škôl a 40 000 do materských škôl. Podľa našich odhadov môže od 1. septembra nastúpiť ďalších 200 000 (detí),“ povedal Czarnek.

6:00 „Musíme obnoviť naše jednotky a zmeniť ich a nahradiť ich, aj preto, že máme tiež veľa strát,“ povedal v rozhovore pre The Wall Street Journal ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. „Čakáme viac zbraní od našich partnerov, potrebujeme sa zreorganizovať a naplánovať novú operačnú stratégiu,“ hovorí.

Uviedol, že vysokomobilné delostrelecké raketové systémy M142, odpaľovacie zariadenia s dlhým doletom známe ako HIMARS, „zmenili hru“. Ukrajina podľa neho potrebuje práve takéto systémy. "Potrebujeme ich viac a potrebujeme ich rýchlo, dodal.

Aké sú skutočné straty ľudských životov v bojoch nie je možné overiť. Ukrajinská strana uvádza, že od začiatku invázie zahynulo viac ako 37-tisíc vojakov bojujúcich na ruskej strane, o svojich stratách nehovorí. Ukrajinskí predstavitelia občas spomínajú rôzne čísla od 100, 200 až 500 obetiach denne na frontovej línii, ale nie je jasné, či ide o mŕtvych alebo aj zranených a teda vyradených z boja. Rusi o stratách ľudských životov v radoch armády nehovoria takmer vôbec, ani o ukrajinských, ani o ruských.

Na bojový výcvik do Británie prišla prvá skupina ukrajinských vojakov, z ktorých mnohí nemajú predchádzajúce vojenské skúsenosti. Uviedla to agentúra AP. Ukrajina sa podľa nej snaží touto cestou nehradiť vojakov, ktorí padli alebo boli zranení v boji proti ruským inváznym silám.

Prví z nich absolvujú výcvik na rôznych miestach v Británii, uviedlo britské ministerstvo obrany. Ide podľa neho o počiatočnú fázu programu, ktorého cieľom je vycvičiť až 10 000 ukrajinských vojakov v zaobchádzaní so zbraňami, prvú pomoc na bojisku a taktiku. Je to súčasť širšej podpory Ukrajiny, ktorá zahŕňa dodávky protitankových zbraní, raketových systémov a ďalšieho vybavenia za 2,3 miliardy liber.

„S využitím prvotriednych odborných znalostí britskej armády pomôžeme Ukrajine obnoviť svoje sily a zvýšiť jej schopnosť ubrániť suverenitu krajiny a právo zvoliť si svoju budúcnosť,“ uviedol britský minister obrany Ben Wallace.

V rámci programu si Británia zabezpečila útočné pušky typu AK, aby Ukrajinci mohli cvičiť se zbraňami, ktoré budú používať na fronte. Spojené kráľovstvo poskytne vojákom ochranné prostriedky vrátane prilieb, nepriestreľných viest, ochrany očí, panvy, osobné lekárničky a tiež poľné uniformy a topánky.

Cieľom výcviku je podľa seržanta Dana Hayesa rýchlo meniť civilistov na efektívnych vojakov. „Všetci tito chlapi boli vodičmi kamionov alebo pracovali v kameňolomoch či prevádzkovali obchody,“ uviedol Hayes. „Som v armáde 14 rokov a vstúpiť do toho bolo moje rozhodnutie. Títo chlapi sú všetci civilní…a my investujeme všetko, čo môžeme, pretože vieme, že to budú potrebovať,“ dodal.

674 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine