NATO nehovorí len o Rusku, ale aj o Číne. Korčok: Peking posilňuje armádu

NATO koncom júna na summite v Madride jasne označilo Rusko za hrozbu. No Severoatlantická aliancia sa zaoberala aj Čínou.

11.07.2022 14:00
Vladimir Putin, Si Ťin-pching Foto: ,
Šéf Kremľa Vladimir Putin a čínsky líder Si Ťin-pching na snímke z februára.
debata (149)

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v španielskom hlavnom meste povedal, že transatlantická organizácia nepokladá Peking za nepriateľa. Ale deklarácia zo summitu zaradila Čínu medzi výzvy. A jednoznačne o tom hovorí aj nová strategická koncepcia aliancie.

VIDEO: Čo urobí NATO s Čínou? Korčok: Vojenský potenciál Pekingu narástol

Video

"Ohlásené ambície a nátlakové politiky Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) sú výzvou pre naše záujmy, bezpečnosť a hodnoty. Zákerné hybridné a kybernetické operácie ČĽR, jej konfrontačná rétorika a dezinformácie zasahujú spojencov a narúšajú ich bezpečnosť. Čína sa usiluje získať kontrolu nad kľúčovými technologickými a priemyselnými sektormi, kritickou infraštruktúrou, strategickými materiálmi a dodávateľskými reťazcami,“ uvádza sa v strategickej koncepcii NATO na adresu Číny s tým, že Peking na dosiahnutie svojich cieľov využíva politické, ekonomické a vojenské nástroje.

"Takzvaná strategická koncepcia NATO ignoruje fakty, zamieňa si čiernu a bielu a očierňuje čínsku zahraničnú politiku,“ reagoval s nevôľou hovorca rezortu diplomacie Čao Li-ťien. Podľa slovenského ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka je Čína pre Západ stále partnerom, ale na druhej strane je aj rivalom.

"Je to pomenovanie reality v tom, že Čína za ostatné roky narástla. Nielen ekonomicky, ale, samozrejme, posilňuje aj svoj vojenský potenciál. Jednoducho máme odlišný pohľad na svet. Čína stavia riadenie spoločnosti na úplne iných princípoch. Stávame sa konkurentmi. Ako som povedal, nemôžeme nevidieť, že za ostatné roky narástol aj vojenský potenciál Pekingu. Preto sa Čína objavila v strategickej koncepcii,“ povedal Korčok na summite v Madride.

NATO v novej koncepcii, ktorou sa bude riadiť, spomína aj strategické partnerstvo medzi Čínou a Ruskom. "Vzájomne sa posilňujú v pokusoch podkopať medzinárodný poriadok založený na pravidlách, čo je v rozpore s našimi hodnotami a záujmami,“ tvrdí aliancia.

Hoci Peking priamo nepodporil Moskvu vo vojne, ktorú Rusko začalo 24. februára proti Ukrajine, čínsky komunistický režim má viac kritických slov vyhradených pre Západ ako pre Rusko. Peking sa postavil aj proti rozšíreniu aliancie o Fínsko a Švédsko, na ktorom sa NATO dohodlo v Madride.

VIDEO: NATO sa opevňuje proti Rusku. Čo si dohodlo na summite?

Video

© Autorské práva vyhradené

149 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #NATO #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna