Holandský súd odložil verdikt v prípade zavraždeného novinára De Vriesa

Holandský súd odložil v pondelok vynesenie rozsudku v prípade dvoch mužov, ktorí sú obžalovaní z vraždy známeho reportéra a investigatívneho novinára Petra R. de Vriesa. Urobil tak z dôvodu, že sa v prípade objavili nové dôkazy. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

11.07.2022 22:33
De Vries Foto: ,
Na archívnej snímke z 31. januára 2008 holandský investigatívny novinár Peter R. de Vries pred televíznym vysielaním v Amsterdame.
debata

De Vriesa postrelili vlani 6. júla, a to z bezprostrednej blízkosti na ulici v centre Amsterdamu. Novinár zomrel o deväť dní neskôr na následky zranení. Jeho smrť vyvolala v Holandsku šok a smútok; tisíce ľudí stáli v rade, aby mu vzdali poslednú poctu v amsterdamskom divadle.

Nové dôkazy zahŕňajú výpovede nového nemenovaného svedka a podľa amsterdamského súdu je potrebné zaradiť ich do spisu, keďže sa „môžu ukázať ako relevantné“. Ďalšie pojednávanie v prípade by sa malo uskutočniť na jeseň, hoci prokuratúra trvá na tom, že nové dôkazy prípad podstatným spôsobom neovplyvnia.

Pre domnelých vykonávateľov vraždy, 22-ročného Holanďana a 36-ročného Poliaka, žiada prokuratúra doživotie. Obaja účasť na vražde popierajú a na súde odmietli vypovedať.

Holandská polícia minulý týždeň zadržala v súvislosti s vraždou De Vriesa ďalšie tri osoby – dvoch Holanďanov a jedného Poliaka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter R. de Vries