Rusi majú dostať iránske drony. Dochádzajú im zbrane?

Rusko sa sťažuje, že Ukrajina dostáva zbrane zo Západu. Ale Moskva vraj tiež bude musieť siahnuť po výzbroji zo zahraničia.

12.07.2022 07:10 , aktualizované: 14:16
Russia Ukraine War Drones Foto: ,
Ukrajincom sa vo vojne osvedčili turecké drony Bayraktar.
debata (123)

Irán plánuje dodať Rusku možno až stovky bezpilotných lietadiel, niektoré s bojovými schopnosťami. Podľa BBC to uviedol Jake Sullivan, poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť. Predstaviteľ Bieleho domu tvrdí, že informácie, ktoré majú k dispozícii Spojené štáty, naznačujú, že Teherán pripravuje aj výcvik ruských síl na používanie dronov. Sullivan vysvetlil, že nie je jasné, či už Irán nejaké bezpilotné lietadlá Rusku dodal. Poznamenal tiež, že iránske drony už predtým použili jemenskí povstalci húsiovia na útoky na Saudskú Arábiu.

Sullivan dodal, že spravodajské informácie, ktoré získali USA, podporujú názor, že v súvislosti s útokom na Ukrajinu má Rusko problémy s dodávkami vlastných zbraní.

Hlavne v počiatočných fázach konfliktu Ukrajina pomerne úspešné používala dokonca aj malé komerčné drony na pozorovanie, ale aj na útoky proti nepriateľovi. Rusko však už dokáže proti tomu lepšie bojovať. Okrem toho samotné ruské sily používajú drony, najmä na zameranie delostreleckej paľby.

Expert na vojenské technológie z zürišského Centra pre bezpečnostné štúdie Mauro Gilli pre Pravdu povedal, že ak nebude mať ukrajinská protivzdušná obrana vážne problémy, nasadenie bezpilotných lietadiel ťažko môže mať nejaký systematický a dlhotrvajúci vplyv na konflikt.

"Rusi by drony mohli využiť na vyhľadávanie, sledovanie a zameranie cieľov. Prípadne by nimi mohli podnikať útoky. Vtedy hovoríme o takzvaných samovražedných dronoch,“ uviedol Gilli.

Odborník pripomenul, že Rusi na vyhľadávanie, sledovanie a zameranie cieľov nasadzujú bezpilotné lietadlá Orlan-10.

"Mnohé z nich však Ukrajinci zničili a asi aj preto musí Moskva nakupovať v Teheráne. Ak Rusi potrebujú drony na usmernenie paľby, takéto stroje potrebujú spoľahlivú komunikáciu, s čím majú okupačné jednotky problémy. Čo sa týka samovražedných dronov, tak neviem veľa o tom, či ich majú Iránci k dispozícii. Takéto zbrane dokážu byť efektívne, ale nie je potrebné ich preceňovať, ako sa to stalo napríklad v prípade strojov Switchblade, ktoré Ukrajincom dodali Američania,“ vysvetlil Gilli.

VIDEO: Nočná mora pre Rusov – úder dronu Switchblade 300

Video

© Autorské práva vyhradené

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #drony #vojna na Ukrajine #Putinova vojna