Britská armáda údajne kryla vraždy neozbrojených ľudí v Afganistane, tvrdí BBC

Príslušníci britských špeciálnych jednotiek SAS v Afganistane za podozrivých okolností údajne opakovane zabíjali zadržaných a neozbrojených ľudí. Najnovšie získané vojenské správy naznačujú, že jedna jednotka mohla počas šesťmesačného turné nezákonne zabiť 54 osôb, napísala v utorok na svojej webovej stránke stanica BBC.

12.07.2022 10:16
debata (23)

Redaktori dokumentárneho programu Panorama našli dôkazy, ktoré naznačujú, že niekdajší veliteľ špeciálnych jednotiek generál Mark Carleton-Smith neposkytol pri vyšetrovaní potrebné dôkazy.

BBC zistila, že Carleton-Smith bol informovaný o údajnom nezákonnom zabíjaní, avšak nedodal dôkazy Kráľovskej vojenskej polícii, a to ani potom, čo sa jednotka SAS stala v tejto veci predmetom vyšetrovania.

Generál Carleton-Smith, ktorý v júni odstúpil z postu náčelníka generálneho štábu britskej armády, sa odmietol k zisteniam BBC vyjadriť.

Redaktori analyzovali stovky strán správ o vojenských operáciách SAS vrátane správ o viac ako desiatke útokov zahŕňajúcich „zabitých alebo zajatých“, ktoré vykonal jeden oddiel SAS v afganskej provincii Helmand v rokoch 2010 a 2011.

Jednotlivci, ktorí slúžili v jednotke SAS v rámci tohto nasadenia, pre BBC uviedli, že boli svedkami toho, ako jej príslušníci počas nočných útokov zabíjali neozbrojených ľudí. Takisto tvrdili, že videli vojakov zhadzovať na mieste činu útočné pušky AK-47 s cieľom ospravedlniť zabitie neozbrojenej osoby.

Interné e-maily podľa BBC ukazujú, že vysokopostavení dôstojníci špeciálnych síl si boli vedomí obáv z možného nelegálneho zabíjania, ale napriek zákonnej povinnosti to vojenskej polícii neoznámili.

Britské ministerstvo obrany uviedlo, že ku konkrétnym obvineniam sa nemôže vyjadrovať. Hovorca rezortu dodal, že britské sily „slúžili v Afganistane s odvahou“, vykazovali „profesionalitu“ a dodržiavali „najvyššie štandardy“.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Veľká Británia #britská armáda