Rusko zaznamenalo prvý prípad opičích kiahní

Rusko zaznamenalo prvý prípad opičích kiahní. Ochorenie diagnostikovali u muža, ktorý nedávno navštívil niekoľko európskych krajín. V utorok o tom informoval ruský zdravotnícky úrad Rospotrebnadzor, na ktorý sa odvolala agentúra AFP.

12.07.2022 11:31
debata

„Infekcia bola zistená u mladého muža, ktorý sa vrátil z cesty po európskych krajinách a prišiel do zdravotníckeho zariadenia s charakteristickou vyrážkou,“ uviedol vo vyhlásení Rospotrebnadzor.

Muž bol v nemocnici izolovaný a má „ľahký“ priebeh choroby, dodal zdravotnícky úrad. Podľa tohto zdroja boli už zistené aj kontaktné osoby infikovaného, ktoré sú pod dohľadom lekárov.

Opičie kiahne Čítajte viac Na Slovensku potvrdili prvý prípad opičích kiahní

Rospotrebnadzor vo vyhlásení dodal, že choroba bola u muža potvrdená rýchlo, čím sa „zabránilo ďalšiemu šíreniu infekcie“.

Opičie kiahne sú pomerne zriedkavé ochorenie, ktoré sa vyskytuje väčšinou v krajinách strednej a západnej Afriky. Spôsobuje ho vírus, ktorý patrí do tej istej rodiny vírusov ako pravé kiahne. Je však oveľa menej nebezpečný a menej nákazlivý než jeho smrtiaci príbuzný.

Medzi prejavy opičích kiahní patria napríklad horúčka, bolesť hlavy a vyrážky. Prípady tohto ochorenia sa v súčasnosti objavujú v Európe, ako aj v Spojených štátoch, Kanade a Austrálii. Na Slovensku potvrdili prvý prípad opičích kiahní 7. júla.

debata chyba
Viac na túto tému: #opičie kiahne