Na šéfa britských konzervatívcov kandidujú ôsmi ľudia

Celkovo ôsmi členovia britského parlamentu kandidujú na post šéfa Konzervatívnej strany, a teda aj nástupcu odchádzajúceho premiéra Borisa Johnsona na čele vlády. Sú to Rishi Sunak, Kemi Badenochová, Suella Bravermanová, Jeremy Hunt, Penny Mordauntová, Liz Trussová, Tom Tugendhat a Nadhim Zahawi. Registrácie uzavreli v utorok o 18.00 h (19.00 h SELČ), informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

12.07.2022 19:59 , aktualizované: 20:03
debata (2)

Kandidáti vystúpia v parlamente ešte v utorok večer, každý z nich bude mať 12 minút na predstavenie svojej kandidatúry, uvádza stanica BBC. Prvé hlasovanie v rámci poslaneckého klubu konzervatívcov je na programe v stredu popoludní. Kandidáti, ktorí dostanú menej ako 30 hlasov od celkovo 358 poslancov strany, budú vyradení už v prvom kole. Ak nikto nedostane viac než 30 hlasov, vyradený bude kandidát s najmenším počtom hlasov. Nasledujú ďalšie kolá hlasovania, až pokým neostanú v hre iba dvaja kandidáti. Finálne hlasovanie bude mať v rukách celá stranícka základňa. Meno nového lídra konzervatívcov a zároveň premiéra by malo byť známe 5. septembra.

Favoritom stávkových kancelárií je podľa agentúry AP bývalý minister financií Rishi Sunak (42). Ten však zároveň čelí kritike za nezvládnutie rastu cien v krajine. V tejto súvislosti varuje pred znižovaním daní predtým, než vláda dostane pod kontrolu infláciu.

Kandiduje aj ministerka zahraničných vecí Liz Trussová (46), ktorá sa podľa AP snaží napodobňovať bývalú premiérku Margaret Thatcherovú a sľubuje okamžité zníženie daní.

Štátna tajomníčka na ministerstve medzinárodného obchodu a bývalá účastníčka televíznej reality show Penny Mordenautová (49) je ďalšou z favoritiek. Bola vôbec prvou britskou ministerkou obrany, odvolal ju Johnson krátko po nástupe do funkcie premiéra, keďže podporovala jeho straníckeho rivala Jeremyho Hunta.

Opäť kandiduje aj Hunt (55), niekdajší minister zdravotníctva a zahraničných vecí, ktorý v roku 2019 prehral súboj po post šéfa strany s Borisom Johnsonom.

Predseda zahraničného výboru Dolnej snemovne Tom Tugendhat (48) je ďalším kandidátom, považuje sa za centristu.

Kemi Badenochová (42) pochádza z Nigérie a šéfovala vládnemu úradu pre rovnosť príležitostí. Spočiatku bola považovaná za outsiderku, ale pomohla jej podpora popredného člena strany Michaela Govea.

Ďalším kandidátom je minister financií Nadhim Zahawi (55), pochádzajúci z kurdskej rodiny v Iraku. Známym sa stal ako štátny tajomník zodpovedný za očkovanie proti covidu.

Generálna prokurátorka Suella Bravermanová (42) je euroskeptičkou a zástankyňou brexitu. Zasadzuje sa za tvrdšiu imigračnú politiku a odchod Británie spod jurisdikcie Európskeho súdu pre ľudské práva.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia