Maroko zadržalo 257 utečencov, ktorí sa chceli preplaviť do Európy

Marocké námorné zložky v priebehu štyroch dní zadržali na mori 257 utečencov, ktorí mierili do Európy. V utorok o tom informovali marocké štátne médiá. Stalo sa tak len dva týždne po tom, čo pri tlačenici na marockých hraniciach prišlo o život 23 migrantov. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

12.07.2022 22:25
debata

„Pobrežná stráž zachránila počas hliadok v Stredozemnom mori a Atlantickom oceáne 257 osôb, ktoré sa snažili utiecť z Maroka na provizórnych člnoch či kajakoch, niektorí dokonca plávali,“ uviedol pre marockú agentúru MAP nemenovaný zdroj z armády.

Väčšina utečencov, medzi ktorými sa nachádzali muži, ženy aj deti, pochádzala z Afriky, no boli medzi nimi aj Afganci či Jemenčania. Podľa MAP sa všetkých migrantov podarilo bezpečne dostať na breh.

Pri júnovom pokuse 2000 afrických migrantov o prekonanie plota, ktorý oddeľuje španielsku enklávu Melilla od územia Maroka, zahynulo 23 osôb. Zranenia utrpelo celkovo 76 migrantov, ako aj 140 policajtov.

Vlani sa pokúsilo dostať do Španielska cez more približne 40.000 utečencov, pričom väčšina z nich pochádzala z Maroka, uviedlo španielske ministerstvo vnútra.

Počas prvých piatich mesiacov tohto roka počet utečencov prichádzajúcich do Španielska vzrástol v porovnaní s vlaňajškom o 12 percent. Po normalizácii vzťahov medzi Španielskom a Marokom sa však tieto počty začali v posledných týždňoch opäť znižovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maroko #utečenci #migranti