20 rokov väzenia. Za genocídu v Rwande odsúdili niekdajšieho funkcionára

Na 20 rokov väzenia odsúdili v utorok vo Francúzsku niekdajšieho vysokopostaveného predstaviteľa Rwandy. Laurenta Bucyibarutu uznal súd za vinného z podielu na genocíde v tejto africkej krajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13.07.2022 06:53
genocída, rwanda Foto:
Na archívnej snímke zo 4. apríla 2014 lebky a kosti zavraždených ľudí v katolíckom kostole na pamiatku tých, ktorí zahynuli počas rwandskej genocídy v roku 1994, v meste Ntarama.
debata

Bucyibaruta je najvyššie postaveným rwandským predstaviteľom, ktorého vo Francúzsku súdili za spoluúčasť na maskare z roku 1994. Počas 100 dní trvajúceho vraždenia zahynulo vtedy v Rwande podľa odhadov 800 000 prísluš­níkov etnickej skupiny Tutsiov a umiernených členov etnika Hutuov, pripomína AFP.

Genocída sa začala po tom, ako 6. apríla 1994 dve rakety zem-vzduch zostrelili lietadlo s vtedajším rwandským prezidentom Juvénalom Habyarimanom, pristávajúce v Kigali. Na palube spolu s prezidentom skonal aj burundský prezident Cyprien Ntaryamira, obaja z etnika Hutuov, a ďalší politici oboch krajín.

Po zostrelení lietadla sa v Rwande začalo zabíjanie. Naplánovali ho vtedy vládnuci príslušníci väčšinového kmeňa Hutuov proti menšinovému etniku Tutsiov.

Prípad proti 78-ročnému Bucyibarutovi bol založený na niekoľkých „bezpečnostných“ schôdzkach, ktoré buď sám zvolával, alebo sa na nich zúčastňoval, spresňuje AFP. Prokuratúra tvrdila, že v skutočnosti sa na týchto stretnutiach plánovalo zabíjanie.

Bucyibaruta, vtedajší prefekt južnej provincie Gikongoro, čelil obvineniam, že presvedčil tisícky ľudí, aby našli útočisko v areáli technickej školy v meste Murambi, pričom im prisľúbil pitnú vodu, potraviny a ochranu.

O niekoľko dní neskôr, v skorých ranných hodinách 21. apríla 1994, tu boli zavraždené tisícky Tutsiov v jednej z najkrvavejších epizód rwandskej genocídy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rwanda #genocída v Rwande