Vyšetrovanie útoku na Kapitol: Trump svojím tweetom podnietil extrémistov

Výbor americkej Snemovne reprezentantov, ktorý vyšetruje vlaňajší útok vo washingtonskom Kapitole, si v utorok vypočul, že Donald Trump svojím príspevkom na Twitteri k tomuto útoku zmobilizoval krajne pravicových extrémistov.

13.07.2022 08:22
USA Kapitol senát Foto: ,
Americkí zákonodarcovia počas ďalšieho vypočúvania v kauze útoku na Kapitol vo výbore americkej Snemovne reprezentantov vo Washingtone 12. júla 2022.
debata (5)

Informuje o tom stanica BBC odvolávajúca sa na výpovede kongresmanov, ktoré zazneli počas utorkového verejného vypočúvania v tejto kauze.

Dav Trumpových stúpencov vtrhol 6. januára 2021 do Kapitolu po zhromaždení neďaleko Bieleho domu, na ktorom vtedajší prezident falošne tvrdil, že Biden vyhral prezidentské voľby pomocou rozsiahlych podvodov. V budove Kapitolu dav rozbíjal okná, napádal policajtov a prinútil členov a zamestnancov Kongresu k úteku, keď sa snažil zastaviť oficiálne potvrdenie volebného víťazstva Trumpovho súpera Joea Bidena. Pri útoku zomrelo najmenej päť ľudí a viac ako 100 policajtov utrpelo zranenia.

Výbor americkej Snemovne reprezentantov vedie už takmer rok vyšetrovanie nepokojov v Kapitole. Utorkové verejné vypočutie sa zameriavalo na Trumpov tweet z noci na 19. decembra 2020 a tiež na niekoľkohodinové stretnutie Trumpa s jeho blízkymi neoficiálnymi poradcami v Bielom dome, ktoré tomuto tweetu predchádzalo, uvádza BBC.

Trumpovi už v tom čase jeho poradcovia a členovia jeho volebného tímu radili, aby priznal Bidenovi volebné víťazstvo.

Vtedajší dosluhujúci prezident sa však 18. decembra 2020 stretol v Bielom dome s niektorými svojimi neoficiálnymi poradcami – vrátane svojho osobného právnika Rudyho Giulianiho a svojho bývalého poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna. Tí ho, naopak, vyzývali, aby pokračoval v nepodložených tvrdeniach o rozsiahlych volebných podvodoch, a navrhovali napríklad aj to, aby Trump nariadil armáde, nech zhabe volebné sčítavacie zariadenia.

Vtedajší právny poradca Bieleho domu Pat Cipollone povedal kongresovému výboru, že podľa jeho domnienok „nikto z týchto ľudí prezidentovi neposkytol dobrú radu“.

Trump po tomto stretnutí zverejnil 19. decembra o 01.42 h miestneho času predmetný tweet, v ktorom svojim stúpencom odkázal, že je štatisticky nemožné, aby prehral voľby, a zvolal ich na protest vo Washingtone na 6. januára. „Príďte, bude to divoké,“ napísal.

Jamie Raskin zo zmieneného výboru, ktorý útok na Kapitol vyšetruje, uviedol, že tento príspevok vyburcoval Trumpových priaznivcoch, ktorí verili jeho tvrdeniam o zmanipulovaných voľbách.

Kongresový výbor tiež tvrdí, že tweet vyburcoval k útoku na Kapitol extrémistov zo skupín ako Oath Keepers či Proud Boys.

Na utorkovom pojednávaní sa hovorilo aj o tom, že Trump sa pokúsil skontaktovať niekoho, kto s výborom hovoril, čím sa zvýšila možnosť jeho snahy o ovplyvňovanie svedkov. Táto nemenovaná osoba však na jeho výzvy nereagovala a upovedomila právnika.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Snemovňa reprezentantov #útok na kapitol