V Moskve vznikol sobjaninský pluk pre žoldnierov, ktorí chcú bojovať na Ukrajine

V Moskve vznikla nová vojenská jednotka, do ktorej sa hlásia žoldnieri so záujmom bojovať na Ukrajine.

13.07.2022 11:58
vojna, ukrajina Foto: ,
Pohľad na zničenú budovu v meste Irpiň v Kyjevskej oblasti
debata (45)

Napísal o tom spravodajský portál Meduza, podľa ktorého sa záujemcovia nechávajú do útvaru najímať od 1. júla, a to za viac ako 200-tisíc rubľov mesačne (3 397 eur).

Priemerná mzda v Rusku v apríli tohto roku pritom podľa údajov štatistického úradu Rosstat predstavovala 62 269 rubľov (1 057 eur), hoci v Moskve sa v tomto roku prehupla cez 116-tisíc rubľov (1 970 eur).

Jednotka je čiastočne financovaná z moskovského mestského rozpočtu a sami žoldnieri ju prezývajú sobjaninský pluk podľa starostu Moskvy Sergeja Sobjanina. Do útvaru sa môžu zapísať muži do 60 rokov.

Podľa informácií Meduzy sa do jednotky nehlásia ani tak obyvatelia Moskvy, ale predovšetkým muži z ostatných ruských regiónov. Žoldnieri prejdú pred vyslaním na Ukrajinu výcvikom v Nižegorodskej oblasti východne od Moskvy.

Radnica Moskvy sa k správe o vzniku jednotky nevyjadrila. Starosta Sobjanin od začiatku vojny na Ukrajine boje takmer nekomentoval. Na druhej strane však podpísal dohodu o spolupráci s dvoma samozvanými republikami, ktoré na východe Ukrajiny vyhlásili proruskí separatisti.

Do bojov na Ukrajine sa podľa britského ministerstva obrany zapájajú aj žoldnieri z ruskej súkromnej Wagnerovej (v prepise z ruštiny Vagnerovej) armády, ktorej vojaci pôsobia aj v Sýrii, Iraku a mnohých krajinách afrického kontinentu.

ruskí vojaci, Mariupol Čítajte viac Bojovníkov z Vagnerovej skupiny obvinili zo zabíjania civilistov na Ukrajine
45 debata chyba
Viac na túto tému: #žoldnieri #vojna na Ukrajine