Baerbocková: Rokovania s Ruskom v súčasnosti neprichádzajú do úvahy

Rokovania s Ruskom v súčasnosti neprichádzajú do úvahy, uviedla nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v rozhovore pre nemecký magazín Stern, ktorý bol uverejnený v stredu.

13.07.2022 13:01
Annalena Baerbocková Foto: ,
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
debata (10)

„O čom môžete rokovať s niekým, kto nie je pripravený dohodnúť sa s Medzinárodným výborom Červeného kríža na evakuácii civilistov?“ spýtala sa Baerbocková.

Šéfka nemeckého rezortu diplomacie zároveň odmietla výzvu vplyvných nemeckých osobností, ktoré v otvorenom liste žiadajú rokovania o okamžitom prímerí na Ukrajine. „Keby som bola Ukrajinka, považovala by som tento list za naivný, znepokojujúci a arogantný,“ uviedla Baerbocková.

„Aké právo má nemecký minister zahraničných vecí rozhodovať za Ukrajinu o tom, akej časti územia by sa mali vzdať a koľko miliónov ukrajinských občanov by sa malo podriadiť ruskej vláde?“ pokračovala.

Baerbocková dodala, že so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom nebola v priamom kontakte od začiatku vojny na Ukrajine. Podľa vlastných slov by si však priala, aby s ním mohla hovoriť o prímerí, avšak nie je si istá, aké kompetencie má ruský minister zahraničných vecí v tejto oblasti od vedenia krajiny.

Baerbocková a Lavrov sa minulý týždeň zúčastnili na indonézskom ostrove Bali na stretnutí šéfov diplomacie krajín skupiny G20. Lavrov odišiel z rokovacej miestnosti hneď po svojom príhovore bez toho, aby si vypočul reakciu svojej nemeckej rezortnej kolegyne.

Indonézia, Bali, G20 Čítajte viac Štáty G20 bez dohody. Lavrov hovoril o rusofóbii, Západ o ruskej propagande
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Annalena Baerbocková