Vojne hovorí vojna. Jašin dal väzbe prednosť pred exilom

Pustiť na slobodu ho mali v stredu krátko po jednej hodine v noci. Po odsedení pätnástich dní administratívneho trestu ale Iľja Jašin putoval rovno do ďalšej cely. Tentoraz ruskému odporcovi Putinovej ukrajinskej vojny hrozí až desať rokov za mrežami.

13.07.2022 15:59
Jasin Ilja
Ruský opozičný politik Iľja Jašin pred súdom, ktorý na neho v stredu na žiadosť Vyšetrovacieho výboru uvalil väzbu predbežne do 12. septembra. FOTO: SITA/AP
debata (22)

„Možno ma pustia. A možno nie. Sám som zvedavý,“ odkázal cez platformu Telegram v utorok večer, keď už bolo jasné, že „B“ bude správna odpoveď.

Pár hodín pred tým, ako mu mal vypršať trest za údajné kladenie odporu policajtom, ktorí ho prišli zadržať pri večernej prechádzke, začal Vyšetrovací výbor, ruská obdoba FBI, jeho trestné stíhanie. Obvinený je zo „šírenia dezinformácií o Ozbrojených silách Ruska s motívom politickej nenávisti“.

Jašin sa stal v poradí 72. stíhaným podľa paragrafu číslo 207.3, ktorý do trestného zákonníka pribudol krátko potom, čo šéf Kremľa vo februári vyslal invázne jednotky na Ukrajinu.

Jašin, ktorý nedávno vo väzbe dovŕšil 39 rokov, bol jedným z posledných opozičných politikov, ktorý si nezvolil exil a doteraz nebol odsúdený na dlhoročný trest odňatia slobody. Rozhodol sa zostať a otvorene odsúdil takzvanú „špeciálnu vojenskú operáciu“, ako vojnu na Ukrajine prikazuje nazývať Kremeľ. On ale stále vojne hovorí vojna.

„Skutočné dôvody môjho zatknutia sú samozrejme politické. Som opozičník, nezávislý komunálny poslanec, kritik prezidenta Putina a odporca vojny na Ukrajine,“ povedal po tom, čo ho zadržali.

Po dňoch prídu roky

Scenár bol rovnaký, ako v prípade uväznenia iného popredného opozičného aktivistu Vladimira Kara-Murzu. Toho v polovici apríla tiež najskôr poslali na 15 dní za mreže pre údajné neuposlúchnutie policajného príkazu. Kým si administratívny trest stihol odpykať, Kara-Murzu obvinili podľa paragrafu 207.3 a uvalili na neho väzbu, kde má čakať na súdny proces.

Koncom apríla s obvinením z diskreditácie armády zatkli aj obecného poslanca Alexeja Gorinova, Jašinovho kolegu zo zastupiteľstva v Krasnoseľskom obvode Moskvy. Gorinovi, ako prvému odsúdenému podľa paragrafu 207.3, súd vymeral sedem rokov väzenia. Jeho „zločinom“ bolo, že na zasadaní obvodného zastupiteľstva vyslovil vetu: „Verím, že všetko úsilie občianskej spoločnosti by malo smerovať len k zastaveniu vojny a stiahnutiu ruských jednotiek z územia Ukrajiny.“

Bombardovať za mier je ako súložiť za panenstvo

Jašin už v máji čelil obvineniu z diskreditácie armády za publikácie na sociálnych sieťach. Súdili ho za zverejnenie fotografie amerických hippies, ktorí s transparentom : „Bombardovať za mier je ako súložiť za panenstvo“ protestovali proti vietnamskej vojne. A tiež za citované slová piesne ruského barda Alexandra Galiča: „Občania, vlasť je v nebezpečenstve! Naše tanky sú v cudzej krajine!" Súd ho uznal vinným, ale vtedy z toho ešte vybŕdol s vysokou pokutou.

Dôvodom terajšieho trestného stíhania je stream na YouTube, kde Jašin začiatkom apríla hovoril o masakrách civilistov v Buči. „Veľa civilistov bolo nájdených mŕtvych v pivniciach, mnohí mali zviazané ruky za chrbtom a strelné rany na zátylku,“ komentoval videá so zábermi na hrôzostrašne dôsledky ruskej okupácie predmestí Kyjeva. Moskva zodpovednosť za vraždenie civilistov v Buči odmieta a hovorí o propagandis­tických výmysloch Kyjeva.

Jašin si bol vedomý, čo riskuje. V relácii venovanej Buči predpovedal, že ľudí, ktorí sa v Rusku odvážia hovoriť o masakrách v Kyjevskej oblasti, nepochybne čakajú obvinenia zo šírenia falošných správ a z diskreditácie armády.

Hrob, väzenie, exil

Ani súdny proces s kolegom Gorinovom, ani zatknutie Kara-Murzu, neprinútili Jašina odísť z Ruska. „Neutečiem a svoje slová neodvolám,“ povedal v jednom zo svojich posledných streamov na YouTube.

Dlhoročný politický súputník zavraždeného liberálneho politika Borisa Nemcova a spojenec väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného v nedávnom rozhovore pre portál Meduza odmietol úvahy, že sa v súčasnom Rusku stal opozičným politikom číslo 1: „Aby som bol úprimný, je smiešne diskutovať o tom, kto je prvý a kto druhý. Jeden je v hrobe, druhý sedí, ostatní odišli."

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #súd #vojna na Ukrajine #Vladimir Purtin