Pápež po prvýkrát vymenoval ženy do poradného výboru pre výber biskupov

Pápež František vymenoval tri ženy do poradného výboru, ktorý mu radí pri výbere biskupov. Toto tzv. Dikastérium pre biskupov bolo doposiaľ zložené len z mužov z radov cirkevných hodnostárov.

13.07.2022 18:22
Pápež František Foto: ,
Pápež František spolu s mníškami po audiencii na námestí Sv. Petra vo Vatikáne
debata (1)

Medzi novovymenovanými členmi je osem súčasných alebo dezignovaných kardinálov, dvaja biskupi, jeden opát a tri ženy: dve rehoľné sestry a jedna laička.

Pápež už v nedávnom rozhovore pre Reuters avizoval, že do tohto výboru, podieľajúceho sa na vymenovávaní diecéznych biskupov po celom svete, dosadí dve ženy; napokon ich je teda o jednu viac.

František chce podľa vlastných slov poskytnúť ženám významnejšie a vplyvnejšie pozície v inštitúciách Svätej stolice.

Medzi novovymenovanými členkami sú talianska františkánka a vysokopostavená pracovníčka aparátu mestského štátu Vatikán Raffaella Petriniová, francúzska saleziánka Yvonne Reungoatová a Argentínčanka Maria Lia Zervinová, ktorá je predsedníčkou Svetovej únie ženských katolíckych organizácií, píše spravodajský server Vatican News.

Členovia dikastéria sú menovaný na päť rokov. Po stredajšom rozšírení o 14 osobností bude mať výbor celkovo 34 členov pochádzajúcich z celého sveta.

Dikastérium sa stretáva v Ríme dvakrát mesačne. Jeho úlohou je vyhodnotiť kandidátov na biskupov, ktorých Vatikánu navrhujú arcibiskupi, respektíve pápežskí nunciovia z celého sveta. Členovia tieto návrhy posudzujú a odporučia, ktorí z kandidátov by mali byť vymenovaní na čelo jednotlivých diecéz. Konečné slovo vo veci má však pápež.

František vymenoval do rôznych popredných pozícií vo vatikánskych inštitúciách už viacero žien z radov rehoľných sestier i laických veriacich. Medzi ne patrí Barbara Jattaová, prvá žena vo funkcií riaditeľa Vatikánskych múzeí, či Cristiane Murrayová, zástupkyňa riaditeľa Tlačového oddelenia Vatikánu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František