Požiar pri Šibeniku už je pod kontrolou, vidno ho bolo aj z vesmíru

Viac ako 300 hasičov a 50 príslušníkov armády bojovalo s lesným požiarom, ktorý vypukol v stredu v oblasti chorvátskeho mesta Vodice a rozšíril sa do obcí Zaton a Raslina neďaleko Šibenika. Vo štvrtok to oznámila chorvátska civilná ochrana.

13.07.2022 22:02 , aktualizované: 14.07.2022 12:18
Chorvátsko / Šibenik / Požiar / Hasič / Oheň / Foto:
Hasiči sledujú požiar v chorvátskom Zatone 13. júla 2022
debata (7)

Do postihnutej oblasti boli vyslané aj tri hasičské lietadlá Canadair a dva stroje typu Air Tractor, informovala tlačová agentúra HINA.

Aktuálna situácia je pokojnejšia než v stredu a v oblasti Šibenika sa požiar už nešíri nekontrolovane, uviedla civilná ochrana s tým, že plamene hasia hasiči zo siedmich okresov.

Požiar zachvátil trávnaté a lesné porasty, olivové háje a vinice na ploche približne 3-tisíc hektárov. V Zatone a Rasline zhorelo množstvo budov. V oblasti bolo uzavretých aj niekoľko ciest.

Hlavný veliteľ hasičov Slavko Tučakovič uviedol, že škody na domoch a olivových hájoch sú veľké, nikto sa však nezranil. „Včera (stredu) večer nebol vydaný príkaz na evakuáciu. Obyvatelia bránili svoje príbytky a ja im ďakujem,“ dodal.

Vedúci odboru civilnej ochrany v Šibeniku Danijel Mileta v stredu uviedol, že oblasť zasiahol najhorší požiar za najmenej desať rokov. Mnoho ľudí opustilo svoje domovy. Evakuovaní boli obyvatelia obcí Raslina a Zaton na člnoch cez morskú zátoku smerom na obec Bilice.

Meteorológ Izidor Pelajić na Twitteri zverejnil satelitnú snímku z družice Eumetsat ukazujúcu, že požiare v Dalmácii vidno aj z vesmíru.

Do Šibenika v stredu večer pricestoval aj premiér Andrej Plenković. Médiám neskôr povedal, že najhoršia situácia je v Rasline a Zatone. Ide podľa neho o najväčšie požiare tohto leta v Chorvátsku, vláda však zatiaľ neplánuje požiadať o pomoc iné krajiny.

Reportérka Dnevnika podvečer informovala o prebiehajúcej evakuácii obyvateľov obcí Raslina a Zaton na člnoch cez morskú zátoku smerom na obec Bilice. Ľudí tam ubytovali v domove dôchodcov a študentskom internáte. Evakuácia sa týka najmä žien a detí, muži zostávajú bojovať proti požiaru.

Podľa chorvátskeho ministra vnútra Davora Božinovića sa situácia v Rasline a Zatone určitým spôsobom upokojuje, hasiči však zostávajú na mieste a očakávajú posily.

„Toto je najväčší požiar alebo séria požiarov tohto leta, niečo podobné sme mali v roku 2017 v Splite, vzplanul na jednom mieste, potom sa lokalizoval a potom sa objavil na inom mieste a vrátil sa…,“ citoval Dnevnik ministrove slová.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Chorvátsko