Biden chce obnoviť jadrovú dohodu s Iránom

Americký prezident Joe Biden v stredu vyhlásil, že je naďalej odhodlaný obnoviť tzv. jadrovú dohodu s Iránom, a uviedol, že "jediná horšia vec ako Irán, ktorý existuje teraz, je Irán s jadrovými zbraňami".

14.07.2022 07:19
biden Foto:
Prezident Joe Biden v Pamätnej sieni Pamätníka holokaustu Jad Vašem v Jeruzaleme, 12. júl 2022.
debata (8)

Biden sa takto vyjadril pre izraelskú televíznu stanicu Kešet 12 v rozhovore, ktorý bol odvysielaný krátko po jeho príchode do židovského štátu na začiatku jeho blízkovýchodného turné. V rámci neho Biden zavíta aj do Saudskej Arábie.

Izrael bol rozhodným odporcom jadrovej dohody z roku 2015 a privítal rozhodnutie vtedajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa jednostranne od nej odstúpiť, čo viedlo k jej zrušeniu, pripomína tlačová agentúra AP.

Biden však toto rozhodnutie označil za „obrovskú chybu“ a poukázal na to, že Irán od odstúpenia Spojených štátov od tejto dohody urýchlil svoj jadrový program. „Iránci sú teraz k jadrovej zbrani bližšie ako predtým,“ povedal.

Teherán trvá na tom, že jeho program je určený na mierové účely, hoci experti OSN a západné spravodajské služby tvrdia, že Irán mal do roku 2003 organizovaný vojenský jadrový program. Jadrovou dohodou sa zrušili sankcie voči Iránu výmenou za prísne obmedzenia a monitorovanie jeho jadrových aktivít.

Biden zopakoval, že Spojené štáty nedovolia Iránu získať jadrovú zbraň, a zdôraznil, že vojenskú silu proti nemu použijú ako „poslednú možnosť“. Akékoľvek diskusie s Izraelom o použití vojenskej sily proti Iránu odmietol komentovať.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #jadrová dohoda