Vietnam hlási prudký nárast prípadov horúčky dengue

Počet prípadov horúčky dengue vo Vietname sa od začiatku tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška viac než zdvojnásobil. Vo štvrtok to oznámilo tamojšie ministerstvo zdravotníctva, ktoré upozornilo nemocnice, aby sa pripravili na nárast hospitalizácií.

14.07.2022 13:02
debata

Vo Vietname zaznamenali za prvých šesť mesiacov 89 120 prípadov horúčky dengue, čo predstavuje 148-percetný nárast oproti roku 2021, keď ich v tejto juhovýchodoázijskej krajine zaevidovali 35 936. Počet úmrtí sa za rovnaké obdobie strojnásobili na 34.

Vietnam, štát s s 98 miliónmi obyvateľov, v posledných rokoch zvyčajne hlási približne 110-tisíc prípadov za rok, pričom počet nakazení dosahuje vrchol od júna do októbra.

„Predpokladá sa, že počet prípadov bude naďalej rásť, pričom závažnejšie prípady si budú vyžadovať hospitalizáciu,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva, ktoré tento týždeň vydalo osobitné usmernenia pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Horúčka dengue je tropická vírusová infekcia, ktorá sa prejavuje ako ťažká chrípka a sprevádzajú ju vyrážky a bolenie končatín a kĺbov. Môže tiež vyústiť do nebezpečného vnútorného krvácania a byť smrteľná. Prenášajú ju komáre tigrované.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vietnam #horúčka dengue