Hovorca maďarskej vlády: Sankcie voči Rusku nemajú vplyv na vojnu na Ukrajine

Sankcie uvalené na Rusko nemajú vplyv na vojnu na Ukrajine, vyhlásil v rozhovore pre štvrtkové vydanie rakúskeho denníka Kurier hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács.

14.07.2022 13:21
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (94)

Poprel tiež tvrdenie, že medzi maďarským premiérom Viktorom Orbánom a prezidentom Ruskej federácie Vladimirom Putinom je úzky politický vzťah.

„Táto vojna sa nikdy nemala vôbec začať, čo najskôr by mala byť ukončená. K tomu je potrebné prímerie a sú potrebné mierové rokovania,“ zdôraznil Kovács.

Poznamenal, že sankcie voči Rusku viac škodia tým, ktorí ich zaviedli, a nemajú zmysel. „Sankcie nám škodia, ceny energií totiž stúpajú. Teraz by mala byť prioritou energetická bezpečnosť,“ povedal hovorca.

Na otázku denníka o „úzkom vzťahu“ Orbána s Putinom, ktorí sa pravidelne stretávali a rokovali o lacnej rope, lacnom zemnom plyne, pričom Maďarsko je závislé na ruských firmách aj v oblasti rozšírenia atómovej elektrárne v Paksi, Kovács reagoval, že údajný úzky politický vzťah medzi maďarským premiérom a ruským prezidentom neexistuje.

„Nie je o nič bližší než vzťah medzi Nemeckom a Ruskom,“ podčiarkol hovorca a dodal, že závislosť na ruskej energii je historická a nie politická. „Rusko bolo jednoducho najlacnejším a najpríťažlivejším zdrojom energií na trhu,“ podotkol Kovács. Podľa neho nie je isté, že zbavovanie sa závislosti na ruských energiách, je dobrý nápad.

summit EÚ, Viktor Orbán Čítajte viac Maďarsko vyhlásilo stav energetickej núdze, zakázalo vývoz zdrojov energie
94 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #sankcie #vojna na Ukrajine