Francúzsko musí ďalej zvyšovať investície do armády, povedal Macron

Francúzsko musí pokračovať vo zvyšovaní investícií do armády, povedal prezident Emmanuel Macron v záhrade Elyzejského paláca v rozhovore s televíznou stanicou TF1. Prioritami pre nadchádzajúce roky sú podľa neho vesmír, kybernetika a námorníctvo.

14.07.2022 15:37
Francúzsko Deň dobytia Bastily sviatok oslavy Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron stojí v otvorenom aute na Champs-Elysee počas vojenskej prehliadky pri príležitosti osláv francúzskeho štátneho sviatku, Dňa dobytia Bastily v Paríži 14. júla 2022.
debata

Prezident hovoril pri príležitosti osláv štátneho sviatku 14. júla. Bol to Macronov prvý živý rozhovor od jeho znovuzvolenia do úradu tento rok v apríli.

„Vojna na Ukrajine bude trvať,“ vyhlásil Macron a dodal, že je dôležité pripravovať armádu na intenzívne konflikty, ako je ten na Ukrajine.

V súvislosti s energetickou bezpečnosťou Macron vyzval na „všeobecnú mobilizáciu“ za zníženie spotreby energií, Rusko podľa neho využíva dodávky plynu ako vojnovú zbraň. „Sme v hybridnej vojne,“ uviedol.

Francúzsko od dodávok ruského plynu nie je závislé. „Sme v procese napĺňania našich zásobníkov na 100 percent kapacity do jesene,“ povedal Macron. Dodal však, že je potrebné pripraviť sa na možný nedostatok energií.

putin macron Čítajte viac Putin Macronovi: „Pozorne ma počúvaj!“

Protiruské sankcie podľa francúzskeho prezidenta zasahujú predovšetkým ruskú ekonomiku. „Nechceme svetovú vojnu. Chceme zastaviť vojnu bez vedenia vojny,“ povedal Macron a dodal: „V tejto súvislosti rástli ceny energií pred vojnou a rastú aj naďalej.“

Poznámkou o tom, že nemá „vo zvyku byť pod niečím vplyvom“ dnes Macron reagoval na nedávne zistenia investigatívnych médií, že firma Uber medzi rokmi 2013 a 2017 získavala na svoju stranu popredných politikov vrátane francúzskeho prezidenta, ktorí lobovali za jej záujmy. Britská stanica BBC informovala o priateľstve medzi Macronom a bývalým kontroverzným šéfom Uberu, ktorému prezident údajne sľúbil, že bude v prospech jeho firmy reformovať zákony.

Za otvorením trhu s taxislužbami medzi rokmi 2014 a 2016, keď bol ministrom hospodárstva, si vraj Macron stojí a „bude stáť aj zajtra“. V roku 2015 podpísal dekrét, ktorý zmiernil požiadavky na udeľovanie licencií vodičom Uberu.

uber Čítajte viac Masívny únik dát odhalil, ako vrcholní politici vrátane Macrona tajne pomáhali firme Uber

Prezidentov hovorca uviedol, že kvôli funkcii bolo pre Macrona prirodzené stýkať sa s mnohými spoločnosťami zapojenými do výrazných zmien, ktoré sa objavili v týchto rokoch v sektore služieb, napísala BBC.

Macron hovoril aj o francúzskej sociálnej politike a nezamestnanosti, ktorá bola témou jeho predvolebnej kampane. Macronovým cieľom je dosiahnuť plnú zamestnanosť do roku 2027.

Macron rozhovor poskytol po vojenskej prehliadke v Paríži, na ktorej sa zúčastnilo 6 300 vojakov, 64 lietadiel, 25 vrtuľníkov, 181 vozidiel a 200 koní. Televízia France24 sprievod označila za „veľmi vlastenecký, ale s odkazom jednoty“ a východnej spolupráce v kontexte vojny na Ukrajine. V sprievode išli aj menšie jednotky deviatich krajín, vrátane jednotka príslušníkov výsadkového práporu z Trebišova.

V tradičnom prejave k armáde v stredu Macron oznámil vojenskú stratégiu pre nadchádzajúce mesiace. Francúzsko bude podľa neho pokračovať v sťahovaní z afrických bojísk, najmä z Mali, a bude svoje jednotky pripravovať na intenzívne konflikty, ako je práve prebiehajúca vojna na Ukrajine.

V Afrike chce Francúzsko zostať v druhej línii a s africkými štátmi viac spolupracovať na diplomatickej úrovni, všetko v rámci boja s terorizmom.

„Niečo ma núti byť na seba náročnejší,“ povedal francúzsky prezident v závere rozhovoru. „Prezident a veliteľ ozbrojených síl, to so sebou nesie zodpovednosť,“ vyhlásil zjavne dojatý. „Sme silná krajina a tou aj zostaneme, pretože máme veľa sily, ktorú vybudovali naši predkovia,“ dodal Macron.

Výsadkári sa zúčastnili na prehliadke počas osláv francúzskej revolúcie

Jednotka príslušníkov výsadkového práporu z Trebišova dnes 14. júla pochoduje v rámci vojenskej prehliadky v Paríži, organizovanej pri príležitosti osláv francúzskej revolúcie. „Na pozvanie náčelníka generálneho štábu francúzskej armády na tradičnej vojenskej prehliadke pochoduje medzi ďalšími jednotkami aj takmer dvadsiatka príslušníkov slovenských špeciálnych síl z trebišovského výsadkového práporu. Zároveň je medzi pozvanými hosťami veliteľ Síl pre špeciálne operácie, brigádny generál Branislav Benka," uviedol v tlačovej správe hovorca ozbrojených síl SR Štefan Zemanovič.

debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron