143. deň: Ruský minister Šojgu nariadil z Donbasu vojakom zosilniť útoky proti Ukrajine

Ruskí vojaci majú podľa ministra obrany Sergeja Šojgua zabrániť tomu, aby Ukrajinci podnikali veľké raketové a delostrelecké útoky na civilnú infraštruktúru v Ruskom okupovaných častiach Donbasu aj inde. Raketové útoky, aj raketometmi HIMARS, ničia ruské logistické centrá a podľa Ukrajincov znížili útočný potenciál ruskej armády.

16.07.2022 06:25 , aktualizované: 21:48
vojna na Ukrajine, húfnice M777 Foto: ,
Ukrajinskí vojaci strieľajú na ruské pozície z húfnice M777 dodanej USA vo štvrtok 14. júla 2022 v Charkovskej oblasti na Ukrajine.
debata (338)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 143. deň
  • Rusko po operačnej prestávke obnovilo útočné operácie v Donbase
  • Ukrajina tvrdí, že za posledné týždne zničila 30 ruských logistických centier
mier-ukrajine-2

VIDEO: Takto Briti učia bojovať ukrajinských dobrovoľníkov.

Video

21:48 Šéf prezidentskej kancelárie Ukrajiny Andriy Yermak zverejnil video viacodpaľového raketového systému RM-70 Vampire z Česka.

20:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sľúbil obnovu všetkých materských a iných škôl, univerzít a ďalších vzdelávacích inštitúcií, ktoré boli zničené ruskými útokmi na Ukrajine. Učinil tak prostredníctvom sobotňajšieho vyhlásenia na Facebooku.

„Určite obnovíme všetko, čo votrelci zničili. Každú z viac ako 2-tisíc vzdelávacích inštitúcií – všetky škôlky, všetky školy, inštitúcie, univerzity… A hlavné je, že si zachováme našu ľudskosť a našu civilizáciu. Ruská spoločnosť s toľkými vrahmi a katmi zostane zmrzačená celé generácie, a to vlastnou vinou,“ vyhlásil Zelenskyj.

18:40 Ukrajinské mesto Vinnycia dva dni po raketovom útoku. (Nexta)

17:23 Ruské špeciálne služby zintenzívnili svoje aktivity v krajinách východnej Európy a snažia sa identifikovať a sledovať cesty, ktorými sa na Ukrajinu dodávajú zbrane. Referuje o tom ukrajinská rozviedka. „Agenti okupačnej krajiny dostali za úlohu identifikovať a sledovať trasy, ktorými sa na Ukrajinu dodávajú zbrane,“ uviedlo na Facebooku hlavné riaditeľstvo ukrajinskej spravodajskej služby (GUR).

Rusi sa v členských štátoch Európskej únie prostredníctvom uzavretých komunikačných kanálov snažia naverbovať na spoluprácu príslušníkov polície a občanov zapojených do prepravy zbraní. V oblastiach hraničiacich s Ukrajinou sa usilujú využiť predstaviteľov miestnych komunít a proruských aktivistov.

„Namiesto toho, keď Európania dostanú od Rusov návrhy na spoluprácu, okamžite sa obrátia na políciu a bezpečnostné zložky,“ dodala ukrajinská rozviedka. (sita)

16:26 Zatiaľ čo na Ukrajinu dopadajú bomby, vedie Rusko čoraz mohutnejšiu informačnú vojnu vo východnej Európe, píše agentúra AP. Pomocou falošných účtov a ďalších nástrojov propagandy Moskva rozdúchava obavy z utečencov alebo rastúcich cien benzínu a vykresľuje Západ ako nedôveryhodného partnera.

ukrajina vojak rusko bombardovanie Čítajte viac Ruská dezinformačná kampaň atakuje východnú Európu

14:50 Kríza, ktorá zachvátila vládu talianskeho premiéra Maria Draghiho, môže ohroziť dôležitú vojenskú pomoc pre Ukrajinu, varoval taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. Di Maio v rozhovore pre Politico obvinil Draghiho kritikov z toho, že pomáhajú ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Naliehavo tiež vyzval politické strany v Taliansku, aby vládu pri hlasovaní o dôvere v parlamente budúci týždeň podržali.

„Rusi práve teraz oslavujú, že spôsobili pád ďalšej západnej vlády,“ povedal Di Maio v interview zverejnenom v piatok večer. „Teraz pochybujem, že môžeme posielať zbrane (Ukrajine). Je to jeden z mnohých vážnych problémov.“

Ak talianska vláda padne, bude do volieb pokračovať ako úradujúci kabinet s obmedzenými právomocami, priblížil minister. V krajine by tak nemal kto schvaľovať ďalšiu podporu Ukrajine, pomoc rodinám v kríze životných nákladov ani uzavierať nové dohody o dodávkach zemného plynu s cieľom vytvoriť rezervy pre prípad, že Rusko zastaví kohútiky. (tasr/politico)

13:41 Ukrajinskej armáde sa darí odrážať ruské útoky po tom, sa pred niekoľkými dňami dala na ústup z mesta Lysyčansk v Luhanskej oblasti. V najnovšej správe to na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedlo britské ministerstvo obrany.

Podľa Britov sa Rusi naďalej sústredia na obsadenie miest Siversk a Bachmut. Začiatkom týždňa Rusi tvrdili, že vstúpili na okraj Siverska, čo podľa britského ministerstva obrany nebola pravda. „Rusko už predtým viackrát predčasne a nepravdivo informovalo o úspechu. Toto je pravdepodobne čiastočne zamerané na demonštráciu úspechu pred domácim publikom a na posilnenie morálky bojujúcich síl,“ uvádzajú Briti. (sita)

12:58 Ruskí predstavitelia v ostatných týždňoch najmenej dvakrát navštívili letisko v centrálnej časti Iránu, aby si prezreli bezpilotné lietadlá schopné uniesť zbrane, ktoré by mohli použiť vo vojne na Ukrajine. Informoval o tom Biely dom, podľa ktorého Irán predviedol drony ruským predstaviteľom na letisku Kášán v dňoch 8. júna a 15. júla.

Američania taktiež zverejnili satelitné snímky dronov Shahed-191 a Shahed-129, vystavené i počas letu na letisku, zatiaľ čo na zemi bolo dopravné lietadlo ruskej delegácie. Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan uviedol, že administratíva má informácie, že iránska vláda plánuje poskytnúť Rusku niekoľko stoviek bezpilotných lietadiel. (sita)

12:34 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v piatok na Slovensko 3213 ľudí. Z toho bolo 748 mužov, 1863 žien a 602 detí. O dočasné útočisko požiadalo 168 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3324 osôb. Informovalo o tom Ministerstvo vnútra SR.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od začiatku vojny na Ukrajine (24. 2.), je 610 509. Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. marca je 85.940. Počet ľudí, ktorí odišli zo Slovenska na Ukrajinu od vypuknutia vojny, je 363 623.

12:06 Dvaja ľudia zahynuli v sobotu pri ruskom ostreľovaní mesta Nikopol na juhu Ukrajiny, oznámila tamojšia záchranná služba. Podľa gubernátora Dnepropetrovskej oblasti Valentyna Rezničenka Rusko na mesto vystrelilo 53 rakiet Grad, uviedla agentúra Reuters, od ktorej TASR informácie prevzala.

Ide o najnovší zo série raketových útokov ruských síl na mestské oblasti na Ukrajine, ktoré si za posledné tri dni vyžiadali takmer 40 obetí na životoch a ďalšie desiatky zranených. V sobotu ráno sa sirény leteckého poplachu ozvali aj v ukrajinskej metropole Kyjev.

V noci na sobotu ruská strela zasiahla mesto Čuhujiv v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, kde zabila troch ľudí vrátane 70-ročnej ženy, oznámil v sobotu oblastný gubernátor Oleh Synehubov. V piatok večer ruské rakety dopadli aj na mesto Dnipro. (tasr)

11:30 Veľkokapacitné asistenčné centrum pre utečencov z Ukrajiny na Bottovej ulici v Bratislave funguje už viac ako tri mesiace, za ten čas poskytlo služby takmer 54 000 ľuďom. Najviac z nich prichádza v súvislosti so spracovaním dávok v hmotnej núdzi, nasleduje vybavovanie žiadostí o dočasné útočisko.

Bratislava centrum utečenci Čítajte viac V centre pre utečencov pomohli za vyše štvrťrok takmer 54-tisíc ľuďom

10:54 Ruský minister obrany Sergej Šojgu pri návšteve jednotiek bojujúcich na východe Ukrajiny nariadil, aby zosilneli útoky proti ukrajinskej armáde. Informovalo o tom dnes ruské ministerstvo obrany. Ruskí vojaci majú podľa Šojgua zabrániť tomu, aby Ukrajinci podnikali veľké raketové a delostrelecké útoky na civilnú infraštruktúru v Ruskom okupovaných častiach Donbasu aj inde.

Šojgu sa stretol s vojenskými veliteľmi, ktorí ho informovali o vývoji na fronte a zúčastnil sa na odovzdaní vyznamenaní vojakom, uviedol rezort obrany podľa ruských agentúr. Nespresnil však, kedy presne sa jeho šéf na východ Ukrajiny vypravil. (čtk)

10:00 Riadené strely vypálené ruskými strategickými bombardérmi zasiahli v piatok neskoro večer mesto Dnipro na juhovýchode Ukrajiny. Pri útoku zahynuli najmenej traja ľudia a ďalších 15 utrpelo zranenia. Náletové sirény bolo počuť po celej krajine. Strely podľa gubernátora oblasti zasiahli priemyselný závod a vedľajšiu ulicu.

Útok na Dnipro nastal deň po ruskom raketovom útoku na Vinnyciu, ktorý si vyžiadal minimálne 23 obetí vrátane detí a viac ako 200 zranených. Ukrajinské letectvo uviedlo, že riadené strely boli vypálené z ruských strategických bombardérov nad Kaspickým morom. Zachytené boli štyri prilietajúce rakety. Nálety boli hlásené aj v Kremenčuku, ďalšom meste na rieke Dneper južne od Kyjeva. (sita)

9:39 Keď sa minulý mesiac v Rusku znovu otvorili bývalé reštaurácie McDonald's pod novým vedením a značkou, vyvolalo to vzrušenie. Ale nástupca amerického reťazca veľmi rýchlo narazil na zásadný problém – nedostatok hranolčekov.

Čo bolo, keď neboli hamburgery? Čítajte viac Ruská náhrada McDonaldu má problém. Chýba dôležitá surovina

8:57 Ruské jednotky nasadené v Donbase na Ukrajine podľa analytikov z amerického Inštitútu pre výskum vojny (ISW) zrejme končia niekoľkodňovú pauzu v bojoch. Desaťdňová prestávka však nie je dostatočná na obnovu síl potrebných na rozsiahle útočné operácie. Agentúra Unian ráno informovala, že terčom ruských raketových útokov sa v sobotu stala Odesa aj mestečko Čuhujiv na juhovýchod od Charkova, odkiaľ sú hlásené najmenej dve obete.

Ruské sily za posledný deň podnikli obmedzené pozemné útoky v oblasti Slovjanska, Siverska, diaľnice medzi Bachmutom a Lysyčanskom, ktorý Rusi už ovládli, a na juhozápad od Donecka, uviedol ISW.

Ide podľa neho stále o malé a do veľkej miery neúspešné útoky, môžu však naznačovať, že Rusi sa pokúšajú v Donbase obnoviť útočné operácie. Ak to tak je, Rusi útoky zrejme v najbližších troch dňoch zosilnia. Pred začiatkom veľkej ofenzívy si môžu urobiť opäť niekoľkodňovú prestávku, pretože terajšia desaťdňová pauza nebola dostatočne dlhá pre obnovu síl.

Odesa, najväčší prístav na Ukrajine, sa v sobotu stala terčom raketového útoku, podľa miestnych úradov zasiahol civilný objekt, konkrétne skladisko. Na mieste vypukol požiar. Na záberoch z miesta stúpa k nebi stĺp hustého dymu. Obete hlásené nie sú. Ukrajinská armáda uviedla, že útočili bombardéry Tu-95.

V mestečku Čuhujiv neďaleko Charkova ruská raketa zasiahla dvojpodlažný obytný dom. Záchranári z trosiek vyslobodili telá dvoch ľudí, muža a ženy, a ďalej pátrajú po ďalších prípadných obetiach. Jeden človek skončil so zraneniami v nemocnici.

8:36 Rusko využíva najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe ako základňu na skladovanie zbraní vrátane raketových systémov a ostreľovanie okolitých oblastí na Ukrajine. Uviedol to predstaviteľ ukrajinskej nukleárnej agentúry, informovala v sobotu agentúra AFP.

Prezident spoločnosti Enerhoatom Petro Kotin vyhlásil, že situácia v Záporožskej jadrovej elektrárni je „mimoriadne napätá“. Závod podľa neho kontroluje približne 500 ruských vojakov.

„Okupanti tam privážajú svoju techniku vrátane raketových systémov, z ktorých už ostreľujú druhú stranu rieky Dneper a územie Nikopola,“ povedal Kotin v piatkovom televíznom rozhovore v zmienke o meste na druhej strane rieky.

Záporožská elektráreň na juhozápade Ukrajiny je pod ruskou kontrolou od prvých týždňov invázie Moskvy, stálu je však prevádzkujú ukrajinskí zamestnanci, píše AFP.

6:30 Raketové útoky ukrajinských síl zničili v posledných týždňoch viac ako 30 ruských vojenských logistických centier a výrazne znížili útočný potenciál Ruska, uviedol v piatok hovorca ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk v štátnej televízii, informoval denník The Guardian.

Hovorca zdôraznil úlohu, ktorú pri týchto útokoch zohrali americké salvové raketomety HIMARS. Tie sú jedny z viacerých typov zbraní dlhého doletu, ktoré Západ dodal Ukrajine na pomoc v boji proti ruským silám.

Motuzjanyk okrem toho pre agentúru Reuters uviedol, že spomínané ciele boli zničených viacerými raketovými systémami vrátane raketometov HIMARS.

Ako poznamenal The Guardian, ak by sa tieto tvrdenia potvrdili, nasvedčovalo by to badateľnému vplyvu západných zbraní na priebeh bojov v Ukrajine a signalizovalo zmenu dynamiky vojny po piatich mesiacoch od začiatku invázie.

Hovorca tiež povedal, že len 30 percent ruských raketových útokov zasiahlo vojenské ciele, zvyšok dopadol na civilné objekty. Toto tvrdenie sa však nepodarilo overiť.

338 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine