Slovinci dávajú preč žiletkový plot na hranici s Chorvátskom

Slovinská armáda začala v piatok odstraňovať ostnatý drôt na hraniciach s Chorvátskom. Prvý úsek tzv. žiletkového plota odstránili popoludní vojaci pri hraničnom priechode neďaleko slovinského mesta Metlika, informovala agentúra STA.

16.07.2022 07:26
debata (1)

Slovinská ministerka vnútra Tatjana Bobnarová uviedla, že počas odstraňovania plota a aj po jeho likvidácii bude bezpečnosť na hraniciach zaisťovaná inými spôsobmi. Plánovaná je napríklad aktívna spolupráca s policajnými zložkami susedných krajín.

Samotný plot označila ministerka za absolútne neprimeraný. Dodala, že nijaký plot nemôže zabrániť migrácii, pričom tento konkrétny spôsobil na hraniciach „mnohé tragédie“. Mnoho ľudí totiž podľa jej slov zahynulo, keď sa snažili vyhnúť sa plotu prechodom cez rieku Kolpa (chorvátsky Kupa).

Slovinská armáda má v pláne odstrániť denne 150 – 200 metrov žiletkového plota, ktorý má celkovú dĺžku približne 51 kilometrov. Nasledovať má odstraňovanie plota z plechu, na ktorého likvidáciu chce ministerstvo vnútra vyhlásiť otvorenú výzvu. Táto fáza odstraňovania sa podľa Bobnarovej bude realizovať v spolupráci s miestnymi obyvateľmi, keďže tí si želajú, aby sa na niektorých miestach plot zachoval. Ministerka označila v súčasnosti za ťažko predvídateľné, kedy bude odstránený celý plot.

Bobnarová odmietla tvrdenia opozície, že v súvislosti s odstránením plota nebolo vykonané vyhodnotenie prípadných bezpečnostných rizík. Vláda podľa nej takýto posudok má. Ministerka tiež povedala, že prílev migrantov do krajiny sa za posledný rok skutočne zvýšil, avšak polícia prispôsobuje tejto skutočnosti svoju prácu a zaisťuje bezpečnosť.

Slovinsko postavilo plot na svojich hraniciach za vlády premiéra Mira Cerara počas migračnej krízy z rokov 2015–16. Vtedy sa to stretlo s obavami z porušovania ľudských práv.

Bobnarová teraz povedala, že odstránenie plota, ktorý aj súčasný premiér Robert Golob označil za neľudský, je znakom zmeny politiky novej vlády voči migrantom a utečencom. Nová vláda sa totiž podľa jej slov zaviazala maximálne rešpektovať ľudské práva a urýchliť azylový proces.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Slovinsko #migrácia