Izrael v reakcii na raketové útoky zaútočil na ciele v pásme Gazy

Izraelská armáda oznámila, že v sobotu raketami zaútočila na vojenské zariadenie palestínskeho hnutia Hamas v pásme Gazy. Reagovala tým na raketové útoky, ktoré územie Izraela zasiahli v noci na sobotu. TASR správu prevzala z agentúry AP.

16.07.2022 09:29 , aktualizované: 16:01
Izrael Palestínčania Gaza rakety výbuch Foto: ,
Explózia po raketovom útoku izraelskej armády v pásme Gazy 16. júla 2022.
debata (17)

Izraelské stíhačky podľa armády zaútočili na podzemný komplex, v ktorom sa nachádza materiál na výrobu rakiet.

Počas dvoch rôznych útokov v noci na sobotu sa v južnej časti Izraela spustili sirény. Rakety však nezanechali žiadne obete ani škody na majetku. Jednu z nich podľa armády zachytil systém protivzdušnej obrany a ďalšie dopadli na neobývané územie.

K zodpovednosti za tieto útoky sa neprihlásila žiadna z palestínskych skupín, píše AP. Izrael viní zo všetkých útokov z pásma Gazy hnutie Hamas, ktoré túto enklávu ovláda.

Hovorca tohto hnutia uviedol, že Hamas bude pokračovať vo svojom oprávnenom boji a stavať sa na odpor americkej podpore Izraela.

Americký prezident Joe Biden v predchádzajúcich dňoch navštívil Izrael i okupované palestínske územia, pripomína AP.

V piatok sa na palestínskych územiach stretol s prezidentom Palestíny Mahmúdom Abbásom. Americký prezident vyjadril podporu nezávislosti Palestíny, no takisto uviedol, že podmienky na obnovu izraelsko-palestínskych rokovaní ešte nie sú pripravené.

Hamas Bidenove podľa AP vyjadrenia odmietlo a uviedlo, že Spojené štáty sa zúčastňujú na agresii namierenej voči Palestínčanom.

biden bin Salmán Čítajte viac USA sa budú na Blízkom východe angažovať aj naďalej, vyhlásil Biden
17 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy