Čína hlási najvyšší počet prípadov covidu od mája. Milióny ľudí sú v lockdowne

Čína hlásila v sobotu svoj najvyšší počet prípadov nákazy koronavírusom od mája, pričom milióny ľudí sú tento víkend v lockdowne, keďže úrady trvajú na svojej politike nulovej tolerancie covidu. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

16.07.2022 19:45
čína koronavírus peking Foto: ,
Testovanie na koronavírus v Pekingu
debata (2)

Čína narýchlo nariaďuje lockdowny, dlhé karantény a hromadné testovanie – je poslednou veľkou ekonomikou, ktorá sa stále drží cieľa likvidovať každé ohnisko ochorenia COVID-19, hoci táto stratégia prináša hospodárstvu ťažké straty.

Čína hlásila v sobotu 450 prípadov lokálneho prenosu nákazy, čo je nárast oproti 432 prípadom z predchádzajúceho dňa. Väčšina prípadov bola bezpríznaková.

Silnejúca vlna prípadov viedla tento týždeň k novým obmedzeniam v niektorých častiach krajiny.

Lan-čou, metropola severozápadnej provincie Kan-su, nariadila svojim 4,4 milióna obyvateľov, aby zostali od stredy doma, a okres v provincii An-chuej je v lockdowne od piatka.

Mesto Pej-chaj v južnej oblasti Kuang-si v sobotu tiež oznámilo lockdowny v určitých častiach dvoch obvodov, kde žije vyše 800.000 ľudí. „Riziko skrytého prenosu nákazy v komunite je pomerne vysoké,“ upozornila tamojšia samospráva v ozname o zavedení obmedzení.

Tento týždeň oznámili trojdňový lockdown aj v oceliarskej metropole Wu-kang v stredočínskej provincii Che-nan, a to pre jediný prípad covidu.

Rýchlo sa šíriaci variant koronavírusu omikron je veľkou výzvou pre čínske úrady, ktoré sa snažia obmedziť ekonomické škody spôsobované opatreniami proti covidu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus #lockdown