Horúčavy a lesné požiare ďalej trápia juh Európy. Vysoké teploty mieria aj do Británie

Kvôli lesným požiarom v departemente Gironde na juhu Francúzska muselo domovy opustiť už vyše 12 000 ľudí, uviedla stanica BBC. Na juhu Španielska vyhnal lesný požiar juhozápadne od Malagy z domovov asi 2 300 ľudí. S následkami vlny horúčav sa potýka tiež Portugalsko, Taliansko či Grécko, najvyšší stupeň varovania pred horúčavami prvýkrát vyhlásila aj Británia.

16.07.2022 22:01
horúčavy leto španielsko rozprašovač teplo Foto: ,
Barcelona, Španielsko
debata

S dvoma požiarmi v Gironde, z ktorých jeden horí neďaleko od Bordeaux, bojuje podľa BBC asi 3 000 hasičov. Plamene zachvátili plochu o asi stovke kilometrov štvorcových. „Nikdy som nič podobné nevidela. Človek má pocit, ako keby nastala postapokalypsa,“ povedala agentúre AFP Karyn, obyvateľka mestečka Teste-de-buch, kde úrady nariadili preventívnu evakuáciu obce.

Hasiči sa snažia uhasiť plamene šíriace sa v... Foto: TASR/AP
Francúzsko požiar hasič Hasiči sa snažia uhasiť plamene šíriace sa v lesnom poraste pri obci Landiras na juhozápade Francúzska 14. júla 2022.

V Španielsku zničili za niekoľko dní lesné požiare už 14 000 hektárov a tisíce ľudí museli opustiť preventívne domovy. Najhoršia je situácia v juhošpanielskej Andalúzii, v regióne Extramadura na západe krajiny či autonómnych oblastiach Kastília-León a v severošpanielskej Galícii. V regióne Extremadura obyvatelia z viacerých obcí zostávajú evakuovaní už od pondelka a mnohí pritom na svojich farmách nechali hospodárske zvieratá, ktoré nemôžu nakŕmiť. „Zhorelo mi 130 včelích úľov,“ posťažoval sa jeden miestny obyvateľ televízii RTVE.

Niekoľko tisíc hasičov už týždeň bojuje s požiarmi po celom Portugalsku, kde v piatok po páde hasičského lietadla zomrel mladý pilot. Začiatkom týždňa našli hasiči v blízkosti horiaceho kukuričného poľa pri meste Murtosa neďaleko Porta 50-ročnú ženu, ktorá zomrela v dôsledku požiaru.

Vlna horúčav, pri ktorej v poslednom týždni na Pyrenejskom polostrove teploty stúpajú na niekoľkých miestach na vyše 40 stupňov, podľa odhadu zdravotných úradov prispela v Španielsku a Portugalsku za týždeň k asi 400 úmrtiam. Prvá vlna horúceho počasia tento rok zasiahla Španielsko pred mesiacom a trvala tiež týždeň, podľa televízie RTVE za celý jún zomrelo v Španielsku v súvislosti s extrémnymi horúčavami 829 ľudí.

Taktiež v Grécku hasiči bojujú s ohňom v lesných porastoch, asi 50 kilometrov južne od Atén či na severnom pobreží Kréty, kde im prácu sužuje veľký vietor. Desiatky ľudí boli evakuované pri letovisku Rethymnon, ďalší požiar sa rozhorel v sobotu pri krétskej metropole Heráklion.

Požiare sužujú už niekoľko dní tiež niektoré oblasti Talianska, tento týždeň s nimi bojovali hasiči napríklad na Sicílii, Sardínii, v Toskánsku či v Apulii. Rozsiahly požiar borovicového hája v piatok zasiahol letovisko Bibione, kde niekoľko turistov utieklo pred ohňom do mora.

Ľudia na pláži v meste Broadstairs vo východnom... Foto: SITA/AP, Gareth Fuller
británia pláž leto horúčavy Ľudia na pláži v meste Broadstairs vo východnom Kente v Anglicku. 16. júl 2022

Horúčavy postúpili aj na severozápad Európy, Británia vyhlásila prvýkrát v histórii najvyšší stupeň varovania pred extrémnym teplom a kvôli situácii sa zišla vládna komisia pre mimoriadne situácie. Meteorológovia očakávajú, že sa teploty vyšplhajú až na 40 stupňov Celzia. Doterajší britský rekord je 38,7 stupňa Celzia a nameraný bol v júli 2019 v Cambridge. Najvyššie varovanie platí pre pondelok a utorok pre oblasť zahŕňajúcu Londýn a Manchester.

Vysoké teploty očakávajú budúci týždeň tiež v Nemecku, v utorok by niekde mohlo byť až 40 stupňov, napísala agentúra DPA. Doterajší nemecký teplotný rekord je 41,2 stupňa a nameraný bol v júli 2019 v Severnom Porýní-Vestfálsku.

V Rakúsku bojujú hasiči už štvrtý deň s požiarom vo vojenskom výcvikovom areáli v Ebenfurthu južne od Viedne. Do operácie je zapojených podľa agentúry APA 200 požiarnikov a 150 príslušníkov ozbrojených síl.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #leto #Veľká Británia #horúčavy #lesné požiare #vlna horúčav