V Grécku sa zrútilo ukrajinské lietadlo, prevážalo muníciu. Posádka zahynula

Ukrajinské nákladné lietadlo, ktoré sa v sobotu neskoro večer zrútilo na severe Grécka, prevážalo 11,5 tony srbskej munície vyvážanej do Bangladéša. Oznámil to v nedeľu srbský minister obrany Nebojša Stefanovič. Informovali o tom agentúry AFP, AP, Reuters a DPA.

17.07.2022 06:03 , aktualizované: 15:24
Grécko nákladné lietadlo pád Foto: ,
Dym stúpa z trosiek nákladného lietadla typu Antonov An-12 v gréckej obci Palaiochori 17. júla 2022.
debata (71)

Stefanovič na tlačovej konferencii potvrdil, že pri havárii stroja Antonov An-12 zomrelo všetkých osem členov posádky. Na palube boli podľa neho osvetľujúce mínometné strely a výcvikové míny súkromnej srbskej spoločnosti Valir, ktoré kupovalo bangladéšske ministerstvo obrany.

Minister Stefanovič dodal, že spoločnosť Valir mala všetky potrebné povolenia v súlade s medzinárodnými predpismi. Odmietol pri tom špekulácie niektorých médií, že lietadlo prevážalo zbrane na Ukrajinu. Zdôraznil, že od roku 2016 nebolo vydané žiadne povolenie na prepravu zbraní zo Srbska na Ukrajinu alebo do Ruska. Taktiež generálny riaditeľ spoločnosti Meridian Denys Bohdanoveč agentúre Reuters povedal, že nehoda „nesúvisí ani s Ukrajinou ani s Ruskom“.

Lietadlo ukrajinskej prepravnej spoločnosti Meridian odštartovalo v sobotu večer zo srbského mesta Niš a malo mať medzipristátia v Jordánsku a Saudskej Arábii. Na miesto nehody dorazil aj ukrajinský konzul v Solúne, ktorý miestnym predstaviteľom povedal, že členovia posádky boli Ukrajinci.

Problém s motorom

Lietadlo hlásilo nad severným Egejským morom problémy s jedným z motorov a požiadalo o povolenie núdzovo pristáť. Nasmerovali ho na letisko v gréckom meste Kavala, kam sa však už nedostalo.

Zrútilo sa okolo 23.00 h do poľa medzi dvoma dedinami asi 40 kilometrov od medzinárodného letiska Kavala. Podľa svedkov stroj začal ešte vo vzduchu horieť a po náraze bolo počuť výbuchy, ktoré sa ozývali ešte dve hodiny.

Úrady nariadili obyvateľom oblasti, aby neotvárali okná a nezapínali klimatizáciu. Hasiči uzavreli oblasť v okruhu niekoľko sto metrov, záchranné zložky sa však pre znečistené ovzdušie k vraku zatiaľ nedostali. Dvoch hasičov previezli do nemocnice s problémami s dýchaním.

Plamene na mieste pádu dopravného lietadla,... Foto: SITA/AP, Ilias Kotsireas
Grécko, lietadlo, havária, Antonov, Ukrajina Plamene na mieste pádu dopravného lietadla, niekoľko kilometrov od mesta Kavala, v severnom Grécku. 16. júl 2022.

Zábery z prieskumného dronu v nedeľu ukázali, že lietadlo bolo úplne zničené a jeho trosky roztrúsené v širokom okolí. Popoludní miesto a rozsah toxického nebezpečenstva preskúmava špeciálna armádna jednotka.

Dlhé explózie

„O trištvrte na jedenásť ma prekvapil zvuk motora lietadla,“ opísal udalosti štátnej televízii ERT svedok Giorgos Archontopoulos. „Išiel som von a videl som horiaci motor,“ pokračoval.

Podľa viacerých svedectiev bol stroj v plameňoch už pred dopadom na zem a následne boli ešte dve hodiny počuť explózie. Lokálni činitelia podľa spravodajského webu BBC uviedli, že hasičské vozidlá vyslané na miesto havárie sa kvôli výbuchom k lietadlu nemohli ihneď priblížiť. „Pristupujeme k nákladu ako k nebezpečnému materiálu,“ citovala agentúra Reuters zástupcu hasičov.

Televízia ERT informovala, že na miesto havárie v samosprávnej oblasti Paggaio zamierili po hasičoch tiež armádni pyrotechnici.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Srbsko #pád lietadla #Bangladéš #Ukrajina